Hur ofta ska man städa?

Svaret beror på flera faktorer som hushållsstorlek, närvaro av husdjur eller barn, och hemmet själv.

 

En generell riktlinje är att städa varje vecka för att hålla hemmet fräscht, medan kök och badrum kan kräva daglig rengöring. Utöver detta rekommenderas en grundligare städning, som storstädning, några gånger per år. Hur lång tid och hur "jobbig" den städningen är beror på vilka rutiner du skapar hemma. Om man i hemmet är överens om och hjälps åt med att: Ta ut soporna kontinuerligt, sopsortera, starta diskmaskinen, lägga smutstvätt i tvättkorgar och så vidare så blir det inte ett så stort jobb att veckostäda. Om man däremot sparar allt jobb til en och samma dag så blir det ett större jobb.
En bra rutin vi gärna tipsar om är att aldrig gå och lägga sig utan att ha diskbänken ren från disk. Det gör att när man nästa morgon har lite bråttom (kanske) så är det lätt att få fram och stöka bort frukost utan att bygga "disk och sopberg" hemma.

_________________________________________________

Frågor och svar
1. Hur ofta ska man städa?
Svar: Gärna en gång i veckan. Men läs gärna texten ovan.

2. Måste man storstäda också?
Svar: Nej men det är ofta bra att gå igenom och städa utrymmen som inte används ofta någon gång per år.

3. Vad spelar rutiner för roll för städningen?
Svar: Rutiner är viktiga för att få bort skräp och disk och tvätt kontinuerligt så att inte all städning samlas till ett och samma tillfäller och därmed blir ett stort problem.

 

 

Tillbaka till blogg