Hem / Återbruk / Använd såpa så här / Såpatips / Rengör utomhus med såpa, t ex såpskura trätrall

  Rengör utomhus med såpa, t ex såpskura trätrall

  Såpskura trätrall

  Balkong och altangolv rengör du enklast med rotborste och fast VästerbottensSåpa.

  Lös upp den fasta såpan i 10 liter varmt/ljummet vatten och skura. Är trallen hårt smutsad och missfärgad använder du rotborste, vatten och fast såpa direkt på rotborsten. För att ta bort t.ex. ringar efter blomkrukor kan du behöva låta såpan ligga och dra några minuter och sedan upprepa behandlingen. Tänk på att sådana fläckar inte ligger ovanpå utan har dragit in i träet och behöver därför också dras ut.

  Rengör grillgaller med såpa

  Smörjer du in gallret och grillens insidor med fast VästerbottensSåpa. Vänta en stund och rengör med rotborste. Skölj med vatten och torka. Det är en god ide att ha en speciell rotborste för grillen då det lätt fastnar sot i borsten. Ett tips är att använda den lilla rotborsten som är främst avsedd för rotsaker.

  Rotfruktsborste

  Rengör studsmatta & andra utomhusleksaker med såpa

  Rengör som trädgårdsmöbler / utemöbler.

  Rengör penslar med såpa

  Målarpenslar blir snabbt mjuka i en behållare med såpa och vatten.

  Rengör blomkrukor med såpa

  Blomkrukor bör rengöras mellan varje säsong då smitta, svamp, alger mm kan finnas kvar från förra året planta. Använd fast VästerbottensSåpa, rotborste och varmt vatten. Skölj sedan med trädgårdsslangen.

  Rengör soptunnor av plast med såpa

  Soptunnan blir fort smutsig och illaluktande. Töm tunnan, fyll en hink med varmt vatten och lös upp rejält med såpa i vattnet. Häll såplösningen i spotunnan och skaka om rejlt, låt gärna såplösningen stå en stund innan du spolar ur tunnan med trädgårdsslangen. Vänd upp och ner och låt torka och all smuts och lukt är borta. Utsidan tar du samtidigt med en skursvamp eller rotborste.

  Rengör utemöbler med såpa

  Såpa, vatten och en rotborste eller för lättare rengöring såpa och trasa. Trämöbler får en fin yta av såpa. (var sparsam med såpan på ekmöbler)

  Såpskura utemöbler

  Utemöbler i plast

  De här möblerna hade fått lite svarta prickar, det trots att de stått inomhus över vintern.

  Till plastmöblerna behövs ingen vass borste, här ska vi faktiskt bara rengöra en blank plastyta. Här väljer vi en Ecofiberduk, varm vatten och såpa.

  Det här är fort gjort och alla svarta prickar släpper lätt från ytan. Vi torkar av och vipps bara var det gjort!

  Mögel och alger tycker inte om den basiska såpan och om man ”slarvar” en smula med att torka av alla såpa gör det inte så mycket, det kommer bara att förhindra att mögel och alger får fäste igen.

  Är det så att mögel eller algangreppet är mycket kraftig kan det behövas flera såpskurningar för att få bukt med dem men trägen vinner och såpan skapar en för mögel och alger dålig miljö. Kanske har du hört talas om att man förr behandlade taktegel med såpa, det gjorde man av just den här anledningen.

  Såpskura trädgårdsmöbler i plast för bästa resultat
  Såpskura trädgårdsmöbler i plast för bästa resultat
  Såpskura trädgårdsmöbler i plast för bästa resultat
  Såpskura trädgårdsmöbler i plast för bästa resultat