Trätrall - såpbehandling, såpad trall
Klicka på filmklippet för att få tips och se hur vi går till väga när vi såpar trätrallen. 

NÅGRA TIPS TILL DIG SOM SKA SÅPA DIN TRÄTRALL

  1. Tänk på att använda kallt vatten om du villbehandla och återfetta trä.
  2. Använd varmt vatten och såpa för att skura rent. Förslagsvis före du behandlar med kallt vatten och såpa.
  3. Det är omöjligt att säga hur mycket såpa som går åt till just din trall, det beror helt på typ av träslag och hur torrt det är.
    Men räkna ca 1l / 30m2 – det stämmer inte alltid, men är ett riktmärke. 
  4. Använd rejält med såpa i ditt kalla vatten och låt torka – känn därför med handen, känns det fortfarande torrt och poröst – upprepa tills dess att du nått önskad effekt. 
  5. Tallsåpa är bra grejer men inte till återfettning och behandling av trä. För att behandla behövs en fet såpa – dvs det måste finnas ett överskott av fett i såpan. Exempel på överfettade såpor: Västerbottenssåpa (alla varianter är överfettade) eller linoljesåpa. 

RÄDDA TRÄDGÅRDSMÖBLERNA MED SÅPA

När den ljuvliga säsong när man faktiskt kan dricka sitt kaffe utomhus börjar då förtjänar trädgårdsmöblerna lite omvårdnad.

Här kommer vi att ge dig några tips för såväl plast som trämöbler. Dessa trädgårdsmöbler i trä har stått ute under vintern. De har därför grånat och angripits av en mögel. Möblerna är tillverkade av ett hårdare träslag (lite oklart exakt vilket) men av sådant typisk sort som trädgårdsmöbler i möbelbutiker ofta är.
Eftersom att de haft det lite tufft så har de ändå torkat ut och börjat få små sprickor.
Så här såg de ut innan vi började. Se före-bild nedan.

Här måste vi börja med att få bort det svarta mögelangreppet
Det gör vi genom att använda ljummet vatten, fast såpa och grov skurborste med gott riv i. Vi använder rejält med såpa och skurar längs träet riktning, aldrig tvärs över. 

Vi skurar hela möbeln och extra noga där vi ser att trät är angripet och har svarta fläckar.
Där det inte finns svarta angrepp använder vi en mjukare borste och fast såpa. Därefter torkar vi av såpa och skum. När vi gjort det så tar vi en komposterbar trasa, svalt vatten och mycket flytande såpa. Vi torkar bordets yta två gånger med såpa och sparsamt med vatten.

Här syns riktigt hur den överfettade såpan drar in i träet och återfettar det. Se bilderna, före, efter rengöring och efter att vi torkat med kallt vatten och flytande såpa för att återfetta. Rent, snyggt och nu är det bara för ägarna att välja om de ska fortsätta såpskura möblerna eller om de ska oljas. Väljer man att såpa dem så bör de torkas med den överfettade såpan och kallt vatten ett par gånger till under sommaren. Oljar man … -ja det är en helt annan historia och det står på burken hur man gör.   

OBS. Den fasta såpan har nu en ny burk. Den finns i pappburk eller i glasburk men det är samma fasta såpa som förr.

Så räddar du plastmöblerna med såpa

Till plastmöblerna behövs ingen vass borste, här ska vi faktiskt bara rengöra en blank plastyta. Här väljer vi en Ecofiberduk, varm vatten och såpa. Det här är fort gjort och alla svarta prickar släpper lätt från ytan. Vi torkar av och vipps bara var det gjort!  Mögel och alger tycker inte om den basiska såpan och om man ”slarvar” en smula med att torka av alla såpa gör det inte så mycket, det kommer bara att förhindra att mögel och alger får fäste igen.

Är det så att mögel eller algangreppet är mycket kraftig kan det behövas flera såpskurningar för att få bukt med dem men trägen vinner och såpan skapar en för mögel och alger dålig miljö. 

Kanske har du hört talas om att man förr behandlade taktegel med såpa, det gjorde man av just den här anledningen.

 

Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - 0.00 kr