Hem / Återbruk / Historia

  Historia

  Det var gammelfarmor Fredrika som besatt kunskaperna om hur såpa tillverkas

  Tre generationer senare har såpan fått ett namn, #VästerbottensSåpa och tillverkningsmetoderna är lite annorlunda. Idag innefattar såptillverkningen inte längre säckar, ben eller aska men det är fortfarande gammelfarmors lära om att inte låta något förfaras, att få saker faktiskt är skräp och att det mesta kan bli till något helt nytt som är grunden i verksamheten.

  En mjölsäck kan bli en skjorta, fett kan bli såpa och inget behöver slängas!

  Fredrika Helmersson

  Gammelfarmor Fredrika Helmersson

  Den mittersta gården på bilden är det Helmerssonska hemmet i byn Hornsjö. Här bodde gammelfarmor Fredrika och gammelfarfar Lars Helmersson med sina elva barn. Eftersom de var så många så hade några hunnit flytta hemifrån innan de yngsta ens var födda. De äldre fick i sin tur barn som skickades hem till Hornsjö på sommarloven. När man ser på bilden så är det lätt att förstå varför man som barn hellre tillbringade sommaren här än i t ex. Stockholm.

  Arne Helmersson
  Här har Morfar Arne gjort upp en liten eld för att jaga knott och mygg på flykt, vi är på väg till fjälls (i väglöst land) för att fiska röding. På bilden är jag (Sara) inte så stor och min syster Ida alias FruFura är ännu mindre.

  Morfar Arne Helmersson föddes här den andra januari 1926


  Hans äldre syster Nelly berättade så här om denna kväll: “Jag hade anställning som piga i Stalon som ligger överst i den sex mil långa Malgomajsjön. Det var förstås mycket att stå i till jul och nyår, därför var det inte tal om att åka hem över jul, först den andra januari 1926 spännde jag på mig skidorna och åkte mot hemmet i Hornsjö. Det var natt och mörkt men som tur var stjärnklart när jag närmade mig Hornsjö. Där ute på isen möter jag en person som skidade mycket fort från andra hållet men mot Hornsjö. Vi möts och det visar sig vara barnmorskan från Skanshom som ligger på andra sidan Malgomaj. Jag blev förstås förvånad och frågade vad hon gjorde här ute på sjön mitt i natten? Hon svarade: Men kära nån, du ska ju få ett syskon och jag har mycket bråttom! Vi följdes åt upp till huset och mycket riktigt var ett barn till på väg, det var din morfar.”

  Mormor Anna i sin affär, Levi Lindbergs Eftr. i Siksjönäs

  Till Siksjönäs
  Morfar, Arne Helmersson flyttade till Siksjönäs (Där Såperiet nu finns) och gifte sig med Anna (Lindberg) Helmersson vars far, Levi Lindberg var handlare i byn.
  Levi var gammal och överlät sin lanthandel till dottern Anna Helmersson (min mormor) och morfar Arne. De drev lanthandel, “bensinmack” och skolbespisning i Siksjönäs samt att de hade varubil som körde ut varor till de närliggande byarna. Fullt upp kan man gissa! Själva bodde de på lanthandelns övervåning tillsammans med dottern Ebba (min mamma) som föddes 1952. Här bodde också Levi och Annas bror Jonas.

  Morfar Arne glömde aldrig något, slängde aldrig något som kunde vara värt att spara
  Receptet på gammelfarmors såpa var en sådan sak. 2006 köpte vi Hotell Wilhelmina och med den här historien i ryggen var det självklart att göra vad vi kunde för att minska avfallet från anläggningen.
  Fett som tömdes ur fritöserna var en sådan självklar produkt att återbruka. Var det möjligt att på 1920 talet omvandla djurfett till såpa i Hornsjö så borde det gå att göra såpa av det här fettet också?!


  I Hotell Wihelmina’s källare

  Morfar som vid det här laget hunnit bli 80år tillbringade många timmar i hotellets källare med grytor och termometrar, våg och miniräknare och efter ett tags funderande och experimenterande blev det såpa! Små justeringar i farmors recept var gjorda.
  Från 2006 till 2011 kokades såpa i källaren på Hotell Wilhelmina, hotellet städades med morfars såpa och vi skapade kretslopp istället för avfall. Det var först 2012 efter det att hotellet fått nya ägare som tankarna på att utveckla och sälja såpan tog fart. 2014 stod fabriken klar, alla nödvändiga papper för tillverkningen var införskaffade och företaget VästerbottensSåpa AB bildades.

  Västerbottenssåpa idag

  I skrivande stund har vi alltså varit ett riktigt företag i lite drygt ett år! Men som du nu har läst ……. så är historien betydligt längre än så!
  Det vi gör idag är egentligen precis samma sak som gammelfarmor Fredrika gjorde hemma på gården i Hornsjö för 90 år sedan, vi tar reda på sådant som blir över och gör något nytt av det! Fredrika tog det sämsta fettet vid slakten, det som inte gick att göra annat av och kokade i sin vedeldade grytan, vi tar hand om fett som blir över från närliggande restaurangers fritöser. Vi kokar inte över eld, vi kör de genom ganska avancerade reningsanläggningar från USA och vi kokar i elektriska kittlar men tanken är den samma.

  // Sara Idenfors, barnbarnsbarn till Fredrika Helmersson