Ekologiskt garveri i Dorotea

Ingo Straßmann driver ett ekologiskt garveri i Dorotea, Västerbottens inland.

Han använder bara naturliga ämnen och enkla redskap. Ingo bereder fällar, tillverkar läder och råbereder skinn på olika vis. Han använder sig bland annat av hjärna, fett och bark för att garva skinnen. Skinn levereras i första hand av bekanta som  har egna djur och från jägare i trakten. Ingo berättar att han vill kunna spåra vad materialet kommer ifrån, det gäller allt från ben till skinn.
http://naturhantverk.se/
VästerbottensSåpa använder han för att rengöra pälsen och till fettgarvningen. Där använder han en tsk såpa till fettblandningen för att bryta ytspänningen, då blir det lättare att stryka fettblandningen på skinnet.
Eftersom såpa består av bland annat fett är den bra att ha till garvningen. Han berättar vidare att det faktiskt finns recept på garvning med bara såpa, men dessa skinn är inte lika hållbara. Den metoden har man främst använt i länder där det ont om vatten. Ibland berättar han, tar han såpa för att skynda på en kontrollerad förruttnelseprocess. När Ingo avhårar skinn för att göra läder låter han skinnen ligger i vatten med såpa på köttsidan. Det går fortare att skrapa bort håren med den metoden!

kurs i garvning garveri

Är du intresserad av att lära dig garva skinn så håller Ingo kurser inom garvning. Mer om detta finns att läsa på www.naturhantverk.se

 

Tack för att Du väljer VästerbottensSåpa Ingo!

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar