En riktigt härlig påsk med god mat och lediga dagar


 
Påsk här i Vilhelmina kan på intet sätt spåras i bilderna på påskäggen. Här finns inget grönt gräs, inga påskliljor eller tulpaner här är isen så tjock att isborren precis når genom och snötäcket är på sina ställen tjockt. Den här bilden är tagen för ett par år sedan en påsk på Gitsfjället. Där bakom en vinddriva hade påskharen gömt några ägg ;)
 
För vår familj har nummer 1 under påsken alltid varit isfisket. När solen tittar fram och termometern visar någon eller några plusgrader på dagarna då brukar fisken vara “på taget” och det är riktigt roligt att vara ute.

 

 

Nummer 2 är matlagningen utomhus.

 

 

Och när den här säsongen är över, när det grillats, fiskats och kokats kaffe utomhus då är kläderna både smutsiga och illaluktande. Men det här löser jag lätt med såpa. Västerbottenssåpa är både fet och basisk och det är vad som behövs för att bli av med fett och sot och röklukt. Jag förbehandlar fläckarna, speciellt ljusa partier i overaller och jackor med såpa och en mjuk borste (det här är grova kläder som tål och behöver en tuffare behandling för att bli rena) Sedan tvättar jag i maskin enligt tvättråden. Kläder som man håller efter, tvättar och lagar håller mycket längre och det är alltid bättre för klimatet att laga än att köpa nytt. Kläder som tvättas men ändå inte blir rena kan lätt kännas gamla och förbrukade i förtid och då är det lätt hänt att man går och köper nytt fast att kläderna kan ha både en och två säsonger kvar. 

 

Nummer 3 är påkäggen, här får alla ett ägg … om man kan hitta det!? Själva letandet blir en lek och en aktivitet som både stora och små barn ser fram emot. Faktum är att äldst i gänget, nyss fyllda 20 år ser fram emot sitt ägg lika mycket som den minsta i gänget. Påskägget och påskpresenten är ett kärt minne för mig. När jag var barn fick vi en påskpresent av farmor men hon sa alltid att det var påsktuppen som kommit med den. Den låg under kudden när man vaknade på påskaftons morgon och det gjorde jag som barn i Bijelite. Bijelite ligger inte långt från Bångnäs där Sven Duvas torp låg. Du som kan din Runberg och har läst Fänrik Ståls sägner känner kanske till soldattorpet där Johan Zakarias Bång alias Sven Duvas tillbringade en tid efter att helt osannolikt ha överlevt misstaget att själv gå till anfall mot Ryssland vid Virta bro. Åker du Vildmarksvägen norrut kommer du först till Vuelie Lijhtie därefter Gaske Lijhtie och sedan Bijelite Lijhtie och där ute ligger en holme med ett litet härbre och där i härbret där spenderades många fina påsklov.


Nummer 4 är Oscar II tårta, det här är verkligen en familjetradition. Det blir ingen påsk utan det här platta bakverket med smak av mandel. Mandel är en råvara som vi inte förbrukar så mycket av här hemma. Mandel är inte en stor “klimatbov” i fråga om Co2 men det är en gröda som kräver stor mängder vatten och vatten är resurs som man bör vara spara på om man kan. Så mandel det blir det här hemma i princip bara till påsk. 

 

 

Nummer 5 är en extra sötsak, -jo det är sant… det brukar bli något nytt varje år. Och här ska ni få ett roligt tips som dessutom är busenkelt att göra.
Jag har gjort chokladmouss på ekologisk choklad och grädde med bara lite socker i, vi väljer eko så långt det går. Sedan har jag fyllt den i små lerkrukor (nya och diskade med kökssåpa) sedan toppar jag moussen med finkrossade mörka ckokladkakor och en kvist med färsk citronmeliss. Man kan nästan tro att det är en liten planta i lucker och fin plantjord ;)
Barnen älskade den här roliga påsk-vår-desserten.

 

 

Nummer 6 är påskfesten i byn. Gemenskapen vi har här är oslagbar. Barn och vuxna umgås gärna lediga dagar och lov och på påskafton är det fest med mat och godis och ett lotteri. Så när påsken räknas-samman så är det ändå människorna som är viktiga, sällskapet det betyder allt.

 

 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar