För en tid sedan satt vi och fikade och pratade och hemma i byn hos Kalle, en släkting med stor kunskap inom många områden, han kan verkligen lösa allt han. Vi kom att prata om gamla tider och om hur man såg på mat förr i tiden och nu. Vi talade om att vi slänger för mycket nu och att vi generellt sett är dåliga på att "koka soppa på en spik" och få till mycket mat av få och lite råvaror. Han plockade fram en bok han hade i sina gömmor och visad vilka fantastiska trix man tog till förr när maten inte räckte till. Nu är vi tyvärr i ett läge där vi pratar om hemberedskap ch krislådor igen. Världen är ju tyvärr sådan idag att vi behöver tänka på sådant igen.
Jag fotade av några sidor i boken.
En anna sak som vi blivit lite bortskämda och bekväma med är ju hur vi skaffar mat och vad vi äter. Lake till exempel räknas som en skräpfisk som möjligen kan duga till hundmat. Men vet ni vad?! Laken må vara "ful" men det är en fantastisk matfisk. Jag skulle nog säga riktig lyxmat. Den är vit och fast i köttet och smakar som den finaste "plattfisk". Att inte äta den om man får upp den är rena vansinnet faktiskt. Här ska jag visa er hur lyxig en "skräpfisk" kan bli, och just detta praktexemplar blev middag till fem personer och en lunchlåda.
Jag erkänner dock på en gång att det inte var jag som fick upp den. Det var faktiskt Kalle det med! Hur skulle jag klara mig utan honom?
Går bara fint att frysa fileerna.
Gör ett trevligt potatismos gärna på en mjölig sort. Använd smör och VARM mjölk så att moset blir tillräckligt fint för att spritsa.
- 2 msk smör
- 1 dl schalottenlök, finhackad
- 1 lite timjan
- 3 dl fiskbuljong
- 3 dl vitt matlagningsvin
- 3 dl grädde
- 1,5 tsk majsstärkelse
- 1,5 tsk vatten
- salt
- vitpeppar
Tillbehör är såklart valfritt men blir både gott och tjusigt till
-
1 burk kräftstjärtar
-
250 g champinjoner
Lake
- 600 g rödtungafilé
- 2 dl vitt vin
Salta och peppra fileerna, rulla ihop dem och ställ rullarna i en smörad stekpanna. Slå över ca 2dl vitt och koka 7-10minuter. Tills dess att fisken är kokt. Det beror självklart på hur stora fileer du har.
Spritsa moset på planka eller om du serverar i ugnsfast form. Gratinera i ugn på hög värme så att moset får lite färg. Montera sedan rätten genom att lägga upp rullarna med lake. Lägg de avrunna kräftstjärtarna i vitvinssåsen de ska bara bli lite varma ej kokas. Häll sås och kräftstjärtar över laken. Toppa med stekta champinjoner, timjan och lite peppar.
Servera! Lyx, lyx, lyx (som Christina Schollin säger)
Nu hoppas jag att du vågar testa att laga till laken nästa gång den nappar!
/// Sara