Farsdag

Fira far på farsdag

Fars dag är den högtid då barn oavsett ålder firar sina pappor. Farsdag har inte samma datum il alla länder utan firas olika dagar i olika länder. I de nordiska länderna Finland, Norge och i Sverige firas farsdag alltid den andra söndagen i november. I vissa kulturer och länder firar barnen farsdag även till minne av avlidna förfäder.

Firandet av farsdag har sitt ursprung i USA. Det hela började på 1910-talets. Den som satt igång ”trenden” var Sonora Smart Dodd i Spokane, i Washington. Flickan ville hedra sin pappa William Smart för att han ensam uppfostrat henne och fem syskon. Familjen bodde ensamma på en farm i Washington efter det modern avlidit i barnsäng. Mrs. Dodds initiativ blev populärt och 1924 förklarade självaste president Calvin Coolidge att han stödde idén. 

1966 instiftade president Lyndon B. Johnson den tredje söndagen i juni som Fars dag i hela USA. 1931 kom seden till Sverige och dagen firades till en början i juni men senarelades till november för att ligga bättre i förhållande till Mors dag. Fars dag infaller därför numera på andra söndagen i november.  

Idag innebär firandet allt från en liten present, blommor, kort och choklad till det att barnen ordnar en finare middag eller lunch för far.
Här nedan har vi samlat lite förslag på presenter som håller, är klimatsmarta och giftfria. Uppvakta far med en klimatsmart present i år.