Hur såpar man trätrall?

 

 Köp trallsåpa här!

 

En överfettad såpa är nödvändig om syftet är att behandla trätrallen.

 

Så behandlar man altanen med såpa

 

Vilken såpa ska man välja till trädäcket?

 

Varför ska man såpa altanen? och … När ska man såpa altanen?

 

Frågorna är många och här ska vi försöka att räta ut några av dessa frågetecken.

Till att börja med vill vi säga att du kan ”fixa” mycket genom att såpskura men inte riktigt allt. Resultatet är helt beroende av utgångsläget och vad du vill uppnå. Har du en illa åtgången trall angripen av alger, lavar och mögel så är det möjligt att rädda den så länge inte träet murknat men nytt kommer det inte att bli även om det skuras. Så, nu när vi är klara med det så ska vi se positivt på saken, du kommer att bli förvånad över vad som faktiskt är möjligt!

 

 

Alger, lavar och mögel vill ha en sur miljö -såpa är basiskt …. något som algerna och ”deras bekanta” avskyr. Således kommer såpan att fördröja återväxten av dessa alger. I det fuktiga kustlandet växer ofta algerna till snabbare än vad de gör i det torrare inlandet.

 

 

Kortversionen


1. Skura rent från alger, lavar och smuts med VARMT vatten och såpa. Du behöver en levang/skurborste. Mycket alger/lavar = styv borste.
2. Torka eller skölj av ytan, det ska inte ligga lös smuts från skurningen kvar på ytan.
3. Blanda ca 1l såpa till 10l KALLT vatten (en skurhink) lägg en dränk skurtrasan i såpvattnet, lägg den sedan över levangen och gå över hela trallen. Såpvattnet ska dra in i träet.
Fler upprepningar ger en lenare yta. Du känner när träet är mättat och du är nöjd med resultatet.
Mer info – fortsätt läsa ….

 

 

Varför ska man såpa altanen? och … När ska man såpa altanen?

 

 

Frågorna är många och här ska vi försöka att räta ut några av dessa frågetecken.

 

Till att börja med vill vi säga att du kan ”fixa” mycket genom att såpskura men inte riktigt allt. Resultatet är helt beroende av utgångsläget och vad du vill uppnå. Har du en illa åtgången trall angripen av alger, lavar och mögel så är det möjligt att rädda den så länge inte träet murknat men nytt kommer det inte att bli även om det skuras. Så, nu när vi är klara med det så ska vi se positivt på saken, du kommer att bli förvånad över vad som faktiskt är möjligt!

 

Alger, lavar och mögel vill ha en sur miljö -såpa är basiskt …. något som algerna och ”deras bekanta” avskyr. Således kommer såpan att fördröja återväxten av dessa alger. I det fuktiga kustlandet växer ofta algerna till snabbare än vad de gör i det torrare inlandet.

Vad är då fördelen med att såpa istället för att olja?

 

Ett såpat golv får samma yta som ett gammalt hederligt skurgolv om du någon gång stiftat bekantskap med ett sådant. Ytan blir len, mjuk, varm och efter ett par behandlingar uppstår en vaxad känsla.
Eftersom att ytan blir matt och len är den lätta att sopa ren från pollen, vägdamm eller annan lös smuts. En oljad yta som det dammar eller kommer pollen på är svårare att rengöra då den blir en smula klibbig.
En såpad träyta behåller också sitt naturliga åldrade utseende medan den lätt blir mycket mörkare om man oljar. Observera att man genom att såpa inte automatiskt får en grå yta. Vill man ha en ny trall grå direkt fungerar det inte med bara såpa, då måste pigment tillsättas. Prata med din färghandel. 

 

  • Vill du ha en matt, len yta = SÅPA
  • Vill du ha en blank yta = OLJA

 

 

Allt du behöver för att städa upp och göra fint i uterum, växthus, balkong och altan.

 

 

Denna trall är såpad, inte oljad. Som synes är ytan matt men len och ger en varm känsla.

 

Vilken såpa ska man använda till trätrall?

 

 

 

Du ska alltid välja en överfettad såpa, en såpa som har ett överskott på fett. En såpa som saknar överskott av fett får motsatt effekt, den kommer att torka ut träet.
Vilka såpor är då överfettade? -Västerbottenssåpas alla såpor är överfettade, linoljesåpor brukar också vara överfettade.

 

 

 

Ska man spola med högtryckstvätt?

 

-Nej du ska inte använda hötrycktvätt, gör du det riskerar du att få flisor och stickor och det är inte så roligt att få i fötterna. Är trallen angripen av t ex alger är det bättre att du använder en grövre levang och skrubbar med såpa och vatten.

 

 

 

När ska man såpa trallen?
Såpa gärna på våren innan du börjar möblera och inreda din uteplats, det är mycket lättare att komma åt hela ytan då och så blir du av med det som hunnit samlas och kanske till och med börjat växa under höst och vinter.
Du kan också skura på hösten för att hålla algerna borta och vill du bättra på ytan kan du mycket väl stryka ytan med kallt vatten och såpa mitt på sommaren också.

 

Hur såpar man då altanen?
Vi ska visa steg för steg här men först …. resultatet beror på utgångsläge och träslag.

 

 

 

1.  Skura trallenren med varmt vatten och såpa.
En smutsig eller moss-angripen trall går inte att behandla.
– Blöt trätrallen i sektioner och skura därefter med varmt vatten och såpa. Man blöter trallen för att ren såpa direkt på torrt trä kan ge feta fläckar. MEN har du en illa åtgången trall där du inte oroar dig så mycket för såpfläckar, -ja då kan du börja skura direkt. Skura gärna hela trallen så här. Det går lättare med en levang = skurborste med långt skaft. När du gör det kommer du att se om vissa områden behöver skuras mer noga. Behövs det så gör du det.


VARMT vatten + såpa = använder du för att rengöra. Kanske har du hört eller läst någon som säger ”Bara kallt vatten på trä”.
Helt rätt men det gäller när det är rent. Är trallen inte ren … t ex där grillen stått eller där en kruka lämnat fläckar där kommer det inte att fungera med bara kallt vatten, där behöver du varmt vatten för att först få rent. Därefter kan du använda kallt vatten och såpa för att behandla. 



Skölj / torka bort lös smuts, sådant som skurats loss. Är trallen ren, ja då behövs ju inte det. Men har du skurat loss mossa, lavar, jord och smuts, då måste det faktiskt bort.

 

Har du nu skurat och sett att det lossnat smuts, lavar, alger mm så bör du skölja / torka bort smutsen innan du börjar med kallt vatten och såpa. Låt torka och granska resultatet. VARMT vatten + såpa = använder du för att rengöra.

2. 
Kallt vatten + såpa = använder du för att behandla

Vill du ha en ännu mer behandlad, mjuk, len och ”vaxad” yta så torkar/skurar du trallen med kallt vatten och såpa tills dess att du är nöjd.

 


Blanda 1l fet Västerbottenssåpa med 10l kallt vatten, en skurhink. Dränk en trasa i det såpblandade vattnet och ”torka”/”Svabba” ytan. Du behöver inte arbeta med skurborsten jättehårt för detta steg. Att skura lite lätt med en mjukare levang är dock bra. Trasa över levang är perfekt. 


Principen här är att ytan skall dra till sig överskottsfettet i såpan.
Upprepa detta tills dess att du är nöjd med ytan. För varje strykning blir ytan mer mättad, ”vaxad” och len. Resultatet blir så som ett lent gammaldags skurgolv. 
Såpad trall blir aldrig blank som när man oljar. Resultatet blir matt och behagligt att gå barfota på. En annan fördel är att ytan inte blir klibbig och därmed inte drar till sig damm och pollen, dvs lättare att hålla ren.

 

  • Hur många gånger ska man upprepa behandlingen med kallt vatten och såpa? 
    Svaret är att du upprepar tills dess att du är nöjd. Porösa träslag som torkat ut kommer att behöva mer såpa. Hårda träslag och tryckimpregnerat virke behöver mindre såpa.

 

 

Hur mycket såpa ska jag ha i vattnet för att såpa altangolvet?
Hur doserar man?

Fyll på med såpa tills dess att vattnet känns fett. Vi rekommenderar 1l bör räcka till ca 35m2 MEN det här beror såklart på hur många gånger du väljer att upprepa om om det handlar om ett poröst furugolv eller ett fast, hårt lärkgolv. Du får helt enkelt avgöra själv när du är nöjd.

 

 

Vad behöver jag för att såpa trallen?

– Överfettad såpa
– Trasa
– Hink
– Levang gärna en hård och en mjuk.

Blir det inte halt? Nej, så länge såpan drar in i träet blir det inte halt. Märker du att såpan inte längre drar in och att massor av såpa ligger kvar på ytan – då är träet mättat och klart. Torka då upp överskottet och njut av altanen. Det spelar ingen större roll vilket städkem du använder om du använder för mycket så blir det halt MEN det är trots allt mycket vanligare med uttorkat trä än övermättat trä.

 

 

 

Till sist, detta bör du INTE göra

Det kan vara mycket frestande att använda ättika efter att ha sett mindre bra underbyggda tips på nätet. Gör INTE det. Ättika är en sur, syror och trä är inte en bra kombination. Trä vill ha fett, olja, vax eller såpa inte syra. Dessutom trivs alger och lavar mycket bättre i en sur miljö än i en basisk. Nu påpekar vän av ordning att stark ättika också dödar alger och mossa. Stämmer men vid första regn späds den ut och miljön blir åter igen en perfekt grogrund för mossans sporer. Syra torkar också ut trä och förr eller senare bildas sprickor och stickor i ett uttorkat trä. 

 

Enda gången du ska använda syra på trä är om du råkat ut för svåra fläckar, vattenfläckar eller andra fläckar som inte släpper när du såpskurar. Då kan man använda oxalsyra för att bli av med fläckarna men det är en god ide att återfetta och behandla en sådan yta efter oxalsyrabahndling. Tänk på att oxalsyra (som kan köpas i färghandeln) är stark så använd handskar och skydda andra material i närheten. Akta så att inte barn eller djur kommer åt.
Tips: Rabarber innehåller naturligt mycket oxaklsyra och det kan mycket väl fungera att ta bort fläckarna med rabarber.

 

 

 

Det här bör du också undvika?

Undvik också avfettningsmedel av samma orsak – sprickor och stickor bildas förr eller senare när trä torkas ut. Det är mycket frestande att snabbskura med diskmedel eller annan avfettning men det är en quickfix som inte är så lyckad. Trä vill ha fett inte bli av med det. 
Ta gärna en titt i hyllan för behandling av trä nästa gång du är i en väldiorterad färghandel. Här finns oljor och vax av olika slag – ingen stans kommer du att hitta avfettning för trä eller syra (bortsett från oxalsyran vi skrev om tidigare) Det finns en orsak till det vi lovar.

 

 

 

 

 

Tillbaka till blogg

1 kommentar

Hej! Så att först få bort det gröna med ogräsättika är helt förkastligt? Det är ju otroligt smidigt att bara rolla ut lite ogräsättika…

/ Per

Per Nilsson

Lämna en kommentar