Här förklarar vi närmare vart material för sig. Ibland läser du till exempel att en borte är gjord av risrot eller basinne, här kan du läsa mer om de olika materialen.

Diskborste för blomkrukor, helt i naturmaterial

Bassine

Basinne är ett material från palmen med det latinska namnet: Borassus Flabellimormis eller sagopalm. Den växer i Ostindien och på Sri Lanka. Fibrerna finns i palmbladen som torkas och sedan tas nervtrådarna ur bladen genom att man slår bladen mot ett hårt underlag tills dess att bara nerverna i bladen återstår. Färgen är brun. Borsten är mjukare och sprödare än piassavan.

Rishalmsviska liten modell med kort skaft

Rishalm

Rishalm är den del av växten Oryza Sativa, i dagligt tal ris. Rishalmen är den del av riset som finns ovan jord. Köper man en rishalmskvast kan man hitt riskorn kvar på vissa strån. Rishalm ska inte förväxlas med risrot som istället är roten från ett gräs.

Datorborste / Skrivbordsborste i trä och tagel finns hos Västerbottenssåpa

Tagel

Tagel kommer oftast från hästar men det finns olika sorter och ibland kan tagel också komma från kor. Det finns olika sorters tagel, hästens svans har kraftigare tagel medan manen är mjukare och borsten får därmed olika användningsområden. Tagel till borstar kommer från levande djur, man tar tillvara det som klipps bort när man vårdar djuren och klipper deras man eller svans. Tagel från döda djur kan inte användas till borstar då det är glanslöst och aknar spänst. Innan man använder taglet till borstar så tvättas det noga, det kammas kokas och ibland färgas det också. Mena blir alltså inte allergisk mot tagel i borstar då taglet behandlats och tvättats väl.

En klassisk modell av gammaldags

Risrot

Risrot är rötterna från ett gräs, zacaton-plantan. Detta gräs växer främst i mexiko och då på hög höjd. Rötterna tvättas rena från jord och används sedan till borstar. Roten är ett seg och spänstig, dessutom vattentålig. Köper man en produkt av risrot så kan det vara en god ide att koka produkten en kort stund. Det gör risroten seg och mer hållbar. Läser du rotborste så är borsten gjorda av just risrot. Observera att man ofta hör att alla skurbortar slarvigt kallas för rotborstar. En riktig rotborste är tillverkad med risrot som borst.

×

Kundvagn

Close Panel