Hem / Om Malin i Ratan

  Om Malin i Ratan

  Organic soaps handmade in Sweden by Malin i Ratan

  I den lilla kustbyn Ratan i Västerbotten, med havet och naturen och den kulturhistoriska miljön som inspirationskällor, skapar Malin sina kallrörda tvålar. Malin tillverkar dem på gamla tiders hantverksvis, men med förnyade kunskaper och med naturliga och ekologiska råvaror.
  På senare år har intresset för att minska mängden kemikalier i vår vardag varit ledord i skapandet av våra produkter, ekologiska råvaror och mild doftsättning eller doftfritt är en självklarhet. Tvålens egenskaper som en mångsidig produkt ger fina möjligheter att kemikalie- och produktbanta sitt badrumsskåp, och även hållbarhet och plastbantning blir en del i det, då en fast tvål kräver betydligt mindre resurser i form av förpackningar. En fast tvål är alltid ett bra miljöval.

  Malin i Ratan följer kosmetikalagstiftningen och skyldigheter för ansvarig person bl.a. med märkning av produkter, god tillverkningssed och anmälan av produkter till EU:s Cosmetic Products Notification Portal (CPNP).

  Tvålar ekologiska från Malin i Ratan finns hos västerbottenssåpaMalins tvålar är handgjorda av ekologiskt odlade oljor. Huvudingrediensen är kallpressad svensk rapsolja, som får förtvålas tillsammans med andra ekologiska vegetabiliska oljor.

  Förutom tvål innehåller slutprodukten även glycerin, som är en naturlig fuktbindare som gör huden mjuk. Många som använder våra tvålar berättar att de inte blir torra eller behöver smörja huden lika ofta – det är tack vare glycerinet! Tvålarna finns både i doftsatta varianter och som helt naturella. Vi doftsätter enbart med eteriska oljor. Tvålarna med färg har fått sina egenskaper från naturliga färgämnen såsom malda örter eller mineralpigment.

  Malin använder inga animaliska fetter i tvålarna, och inga onödiga tillsatser eller kemikalier. Tvålarna innehåller inte parabener, mineraloljor, syntetiska parfymer eller andra syntetiska ämnen. De är även fria från palmolja.

  För den genuina hantverkskänslan skärs tvålarna för hand, och färskvikten varierar därför.

   

  Användning

  Du kan använda våra tvålar för alla dina behov – de är milda nog att använda i ansiktet, passar bra till händer och kropp, som raktvål eller som schampo/balsam. Det är enkelt att arbeta upp ett härligt lödder med dem, vilket jag vet uppskattas extra mycket av de som använder tvålen som schampo och kroppstvål. Tvålarna kan användas på både vuxna, barn och djur.

  För vissa tvålar har vi anpassat receptet så att de ska passa extra bra till schampo, rakning, skrubb eller som hushållstvål. I bilden nedan kan du se vilka tvålar som passar till vilken hårtyp. Tvål till kropp och händer följer samma schema, längst till vänster tvålarna som passar bäst till torr och känslig hud.

  Tvålarna trivs bäst på en tvålkopp av galler så att de kan ligga luftigt och torka upp emellanåt. Det kan också vara bra att växla mellan två tvålar, så hinner de torka upp mellan användningarna samtidigt som de mår bra och räcker längre!

  Mer om Malin i Ratan