Vittvätt hängerac ute på streck i fint väderac
Tvättmaskin så fungerar den
Tvätta handdukar

Att lära sig tvätta är både ekonomiskt smart och klimatsmart. Kan du dessutom laga dina kläder ja då är du en riktig miljöhjälte. 80% av miljöpåverkan sker nämligen när plagget tillverkas så att se till att kläder håller länge är klimatsmart på riktigt.

Nedan hittar du ett filmklipp med lite enkla tips och råd.

Så här gör du steg för steg

1. Sortera tvätten, Vitt i en påse, svart/mörkt i en och färgade kläder i en annan påse.
OBS: kläder av ull, siden eller annat känsligt material ska tvättas separat och efter tvättrådet i plagget. 

2. Bestäm vilken tvätt du ska börja med. Läs tvättråden (den lilla lappen som sitter i plagget, på insidan. Symbolerna betyder olika saker. Vet du inte vad de olika symbolerna betyder – slå upp det.
Se så att allt du stoppar i maskinen har ungefär samma tvättråd. 

3. Töm alla fickor, ta bort skärp, bälten, broscher osv. Vänd plaggen aviga och lägg i maskinen. Den ska inte bli helt full. Lite plats ska finnas kvar i trumman.

Innan du stänger luckan! 
* BH-ar med bygel ska tvättas i tvättpåse annars riskerar bygeln att smita ut och förstöra maskinen.
* Syntetmaterial som fleece ska tvättas i en speciell tvättpåse som stoppar mikroplaster från att åka ut med tvättvattnet. 

4. Lägg i tvättmedel. 
Välj gärna ett organiskt tvättmedel eller tvättnötter. 
Läs på flaskan /paketet – dosera efter vad som står.

Tänk på att tvättmedel för vittvätt ofta bleker – använder du den till svart tvätt blir kläderna grå. Kulörtvätt blir också ful (dassiga färger) om du tvättar med tvättmedel för vittvätt. 
Välj rätt! Har du ett allroundtvättmedel, organiskt eller tvättnötter och ska tvätta vittvätt, då tillsätter du istället 1 – 2 msk bikarbonat, det gör tvätten vit och fin.

5. Sköljmedel. Det kan du hoppa över, tillsätt istället t 3 msk ättika i sköljmedelsfacket och eventuellt några droppar eterisk olja av en sort som du tycker om. Vill du ändå ha mjukmedel så välj en miljövänlig variant. 

Underkläder och sängkläder ska tvättas på 60*C av hygienskäl. 

6. Ställ in maskinen. Alla maskiner har olika typer av inställning. Det kan vara knappar, rattar eller en digital display. Läs noga och ställ in – du minns vad du just lade i maskinen och vad det stor på tvättrådet?! Så ska du ställa in maskinen. 

7. När maskinen är klar, häng tvätten alt torktumla den direkt när maskinen är klar. Lämnas maskinen full med blöta kläder börjar de snabbt att surna och eller i värsta fall mögla. 

8. Att hänga tätt är tarvar ingen ström vilket torktumlaren gör. Nu finns det dock bra torktumlare som återanvänder värmen och som är energisnåla. 
I plaggens tvättråd finns också information om hur du ska torka kläderna. Kolla i plaggen om du är osäker.
En tumregel är: Tumla froté tex handdukar och badlakan. Häng blusar, jeans och annat som helst inte ska nötas så mycket. Torktumlaren nöter också på kläderna. Passa på att dra till plaggen när de är fuktiga. Om du hänger dem snyggt blir det enkelt eller till och med onödigt att stryka.

9. * Tvätta inte i onödan. Kappor, jackor, koftor mm kan ofta sprayas med linnevatten och hängas ut för vädring istället för att tvättas. Varje tvätt påverkar både miljö och plånbok. 

10.  Förvara inte tvättmedel så att barn eller djur kommer åt, även om det är miljövänligt är det inte leksaker. 
Se till att barn och djur inte kommer åt tvättmaskin, tumlare, mangel eller strykjärn – de kan lätt skada sig. 

Investera i tvättborste och såpa för fläckborttagning, noppsten för att rädda noppiga plagg och en kardborreborste för att rädda spännen på barnens skor. 

Se videon här nedan, här visar vi hur du gör!

Sköljmedel kan innehålla miljöfarliga och allergiframkallande parfymer och konserveringsmedel. Vi tipsar gärna om att använda ättika istället tillsammans med några droppar eterisk olja. När maskinen sköljt din tvätt kommer den inte att lukta ättika. 

Det finns tvättpåsar som stoppar microplaster. En sådan är Guppyfriend. Klicka på produkten så hittar du information om hur den fungerar.

En tvättborste gör det lättare för dig att få bort svåra fläckar genom att förbehandla fläcken. Många fläckar får du faktiskt bort enkelt genom att förbehandla med såpa och tvättborste.

Noppstenen är en enkel pjäs. Stenen dras över det noppiga plagget och den sträva ytan tar med sig nopporna.

Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - 0.00 kr