Tunnbröd, en Norrländsk specialitet och något som har med sig en hel tradition av att föra vidare ett arv. Ugnar byggda för mycket länge sedan används fortfarande och är i det närmsta arvegods och klenoder som vårdas ömt för att hålla även till kommande generationer. 

När undertecknad (Sara) var barn hade vi en ”grannfamilj” i en by nära oss där jag och min syster också vara dagbarn. Ett fantastiskt ställe med höns, får och så en bagarstuga. Jag minns det lite som att det var ”julafton” de dagar de skulle bakas. Vi barn fick alltid hjälpa till och det var en stor ära. Alla väntade vi på att det skulle bli dags att provsmaka. Det breddes nygräddade tunnbrödskakor med smör, ost och messmör och det var ljuvligt gott! 

Här bredvid får ni receptet på detta sega, goda fantastiska tunnbröd. Boken Tunnbrödet som finns att köpa här innehåller ännu fler fina berättelser, recept och allt annat som är värt att veta om tunnbröd. 

Gudrun Nilssons fantastiska tunnbrödsrecept – recept på segt tunnbröd, det äkta norrländska sega.

Det finns massor av recept, på skarpa, håra, mindre sega och så det supersega tjocka kakorna Ghakku. 

Recept på Stöpan (tunnbrödsdegen kallas stöpa)

7l mjölk
0,5kg smör
lite salt
Brödkrydda mald 
3 – 4 pkt jäst
Knappt 1/2 påse hjorthornssalt
Mjöl 1kg / 1l mjölk 50% vetemjöl – 50% rågsikt

Se videon här ovan, där visar vi hur du kavlar och gräddar

Produkter som används i klippet

Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - 0.00 kr
Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla