Att tvätta

Vi har släppt en nyhet, ett tvättmedel som vi jobbat länge med att ta fram.
Vårt tvättmedel innehåller förutom såpa också andra tensider vilket behövs för att tvätta rent med hjälp av en modern tvättmaskin. Självklart kan man fortfarande tvätta med tvättbräda, balja och såpa men det är det väldigt få av oss som är villiga att göra idag ;)

 

 

Därför finns vårt tvättmedel med såpa och andra tensider, det är syntetiska tensider och inte organiska. Varför? -Jo, för att det är svält på vissa platser på jorden idag och då ska vi inte använda energitäta livsmedel för att framställa lyxvaror som tvättmedel tycker vi! Är tvättmedel lyx? -Ja, har man inte mat så är tvättmedel absolut lyx. Så nej, till tvättmedel kan vi gott använda syntetiska tensider. Organisk betyder alltså palmolja eller socker. Är inte palm sertifierat nu då? -Jo, det är det men det växer fortfarande på andra sidan jorden och det kan användas bättre än till tvättmedel. Sockerrör då? -Sockerrör växer inte heller i närhetendirekt och sedan är sertifiering av sockerrör och kontroll inte lika långt fram som den koll man har på palmoljeindustrin idag och för en vanlig konsument i butik är det otroligt svårt att ta reda på varifrån råvaran till en tensid kommer. Det är nästan omöjligt, av den anledningen vill vi gärna göra ett bra val till vår produkt.

 Sedan innehåller det ett medel som gör tvättmedlet lite tjockar och som hjälper till att få ut smutsen med tvättvattnet och det ser väldigt kemiskt och komplicerat ut i innehållsförteckningen men det är faktiskt bara trä från finsk skog som gallrats bort och behandlats till ett cellulosapulver som gör vårt tvättmedel lite mer trögflytande och bättre på att transportera ut smutsen. Vi har en variant med parfym - Citrus och en utan tillsatt doft så att man kan välja själv hur man vill ha det. 

Tvättmedlet är aktivt från 30*C och uppåt och man ska alltid följa tvättråden i plaggen OCH sitt sunda förnuft. Din kropp har en temp på 37*C, när du sköljer en disktrasa till exempel använder du troligen lite varmare vatten än 37*C och när du diskar har du troligen lite varmare vatten. Titta på fläcken och ditt plagg, är det rimligt att det här ska gå att tvätta bort i 30*C eller behöver du kanske höja temperaturen?
Här får man tänka lite. Vårt tvättmedel innehåller inte något blekmedel och inga enzymer så det skadar inte kläder med lite ullinblandning och det bleker inte och inte heller lägger det på något optiskt vitmedel. 
Att bleka tär på fibrerna i plagget och förkortar plaggets livslängd, tvätta istället vitt med enbart vitt, förbehandla fläckar och använd två teskedar bikarbonat om du behöver något blekande till din vittvätt. 
Det här med att sänka temperaturen för miljönsskull då? Det stämmer att spara energi är bra för miljön men spara inte så mycket energi att tvätteninte blir ren eller att du går och köper nya plagg för att dina gamla inte blir rena på 20*C eller 30*C. Genom att förbehandla fläckar och eventuellt höja temperaturen lite så kan du faktiskt förlänga livet på dina plagg och där sparar vi miljö, genom att inte köpa nytt hela tiden!

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar