Har cirkulära produkter lägre kvalitet?

Cirkulära produkter är inte nödvändigtvis av lägre kvalitet än traditionella produkter, men det finns ibland en uppfattning om att de kan vara det. Detta beror främst på att konsumenter kan associera återvunna eller reparerade varor med sämre funktionalitet​. 

 

 

Men i verkligheten kan cirkulära produkter vara lika högkvalitativa som nya produkter. Genom att fokusera på design som möjliggör reparation, återanvändning och återvinning strävar tillverkare av cirkulära produkter efter att förlänga deras livslängd och minska resursförbrukningen. Ett exempel är elektronik som tillverkas för att kunna uppdateras med nya delar eller kläder tillverkade av högkvalitativa återvunna fibrer​. Västerbottenssåpa är ett annat exempel på en cirkulär produkt som minskar resursförbrukningen och användningen av jungfrulig råvara.

 

Forskning visar också att konsumenter ofta inte bryr sig om återanvända komponenter, så länge produkten uppfyller deras krav på prestanda och utseende. Exempelvis visade en studie att konsumenter inte hade något emot en begagnad mobiltelefon så länge den såg ny ut och hade ett nytt batteri. 

 

 Det viktiga är alltså att cirkulära produkter kan vara av samma eller till och med bättre kvalitet, beroende på hur de designas och tillverkas.

 

____________________________________________________ 
Frågor och svar

Fråga 1: Hur arbetar tillverkare av cirkulära produkter för att förlänga deras livslängd och minska resursförbrukningen?
Svar: Tillverkare av cirkulära produkter fokuserar på design som möjliggör reparation, återanvändning och återvinning för att förlänga produkternas livslängd och minska resursförbrukningen.

 

Fråga 2:  Är cirkulära produkter alltid sämre?
Svar: Nej



Fråga 3: Ser man direkt om en produkt är tillverkad av återvunnen råvara?
Svar: Nej, det syns sällan

 

Beställ naturliga städprodukter här: Västerbottenssåpa

Tillbaka till blogg