Hur får man bort fläckar från mattan?

Att få bort fläckar från en matta kan vara lite utmanande, men med rätt teknik och produkter går det oftast bra. Det beror förstås mycket på vilken typ av fläck det är och vilken typ av matta det är. Vi tipsar gärna om vår fläck-guide där olika fläckar och hur man får bort dem finns listade i bokstavsordning. Du hittar den här.
Här är en steg-för-steg-guide för att ta bort fläckar från en matta:

1. Agera snabbt

  • Ju snabbare du tar itu med fläcken, desto större är chansen att få bort den helt. Försök att behandla fläcken så fort som möjligt.

2. Ta bort överflödigt material

  • Om det finns spilld vätska eller fasta partiklar, använd en sked eller en trasa för att försiktigt ta bort så mycket som möjligt utan att gnugga in fläcken i mattan.

3. Dutta fläcken

  • Använd en ren, vit trasa eller pappershandduk för att försiktigt dutta fläcken och absorbera så mycket vätska som möjligt. Gnugga inte, eftersom det kan sprida fläcken och skada fibrerna.

4. Mätta textilfibrerna

  • Oavsett fläck och material behöver fibrerna i mattans textil mättas med vatten, de behöver vara fyllda med vatten för att kunna släppa ifrån sig fläcken. Det här är svårare med en heltäckande matta. En friliggande matta kan man sätta ett kärl under. Sätt tex en ugnssäker form under själva fläcken och försök hälla vatten genom fläcken ner i behållaren.

5. Välj rätt rengöringsmedel

6. Applicera rengöringsmedel

  • Dutta rengöringslösningen på fläcken med en ren trasa. Arbeta från fläckens ytterkanter inåt för att förhindra att den sprider sig. Om andra instruktioner finns i fläckborttagningsguiden, följ dessa.

7. Skölj och torka

  • Skölj genom att använda metoden som beskrevs ovan med ett kärl under om möjligt. Om inte dutta området med rent vatten för att skölja bort rengöringsmedlet. Använd en ny trasa för att absorbera så mycket vatten som möjligt. Lägg gärna en tjock handduk över området och ställ något tungt på den för att suga upp fukt under några timmar.

8. Upprepa vid behov

  • Om fläcken inte försvinner helt, upprepa processen. Vissa fläckar kan kräva flera behandlingar.

9. Låt torka ordentligt

  • Se till att området torkar helt innan du går på det eller lägger tillbaka möbler för att undvika mögel eller att fläcken återkommer.

Att följa dessa steg noggrant hjälper dig att effektivt ta bort fläckar från din matta utan att skada den.

__________________________________________
Frågor och svar

1. Kan man använda högtryckstvätten på mattan?
Svar: Det är möjligt om du har möjighet att tvättat ute eller i tvätthall och under förutsättning att mattan tål det. Många mattor kommer inte att tåla en sådan behandling utan att skadas.

2. Kan man stoppa in mattor i tvättmaskinen?
Svar: Ja om det står i tvättrådet, nej om det inte gör det. 

3. Kan man fixa med och rengöra äkta mattor själv?
Svar: Nej, äkta mattor är mycket dyrbara och behöver hanteras av en fackman.
Tillbaka till blogg