Trall olja

Trallolja innehåller en blandning av olika ämnen som är utformade för att skydda och behandla trä utomhus, särskilt trädäck och trallar. Här är de viktigaste ingredienserna som vanligen finns i trallolja:


Lösningsmedel: Många tralloljor innehåller lösningsmedel som hjälper oljan att spridas jämnt över träytan och förbättrar dess inträngning i träfibrerna. Dessa lösningsmedel kan vara naturliga eller syntetiska, beroende på produktens sammansättning. Lösningsmedel är ämnen som används för att lösa upp, späda ut eller sprida andra material utan att själva förändras kemiskt. De finns i många produkter, från färger och lacker till rengöringsmedel och lim. 
Läs alltid varningstexterna på produkter som innehåller lösningsmedel och följ alltid de råd som ges för att skydda dig och omgivningen.

UV-skydd: För att skydda träet mot solens skadliga UV-strålar innehåller trallolja tillsatser som fungerar som UV-filter. Dessa förhindrar att träet bleknar eller grånar över tid. UV-absorberande kemikalier: Dessa ämnen absorberar UV-strålningen innan den når träytan. Vanliga UV-absorberare inkluderar benzotriazoler och benzofenoner, som är effektiva för att blockera UV-strålning. Vissa modernare träoljor kan innehålla nanopartiklar av titandioxid eller zinkoxid. Dessa nanopartiklar är extremt små och ger ett effektivt skydd mot UV-strålning genom att sprida och reflektera ljuset.

Fungicider och mögelskydd: Vissa tralloljor kan innehålla ämnen som ska skydda träet från mögel och alger. Fungicider är kemiska ämnen som används för att bekämpa svampinfektioner i olika material och miljöer. De används ofta inom jordbruket, trädgårdsskötsel och träbehandling för att förhindra skador som orsakas av svamp, såsom mögel, röta och andra svampsjukdomar.

Pigment (valfritt): Vissa tralloljor kan också innehålla pigment för att ge träet en specifik färg.

Oljor: Vegetabiliska oljor används ofta som bas i trallolja. Dessa oljor tränger djupt in i träet och ska ge näring samt skyddar mot uttorkning och sprickbildning.

Om man inte vill olja sin trall kan man istället såpa den enligt den gamla skurgolvsprincipen. Där man först rengör med såpa, bortste och varmt vatten för att sedan behandla med kallt vatten och såpa. Överskottsfettet i den överfettade såpan tränger då in och ger trallen en matt, len yta som grånar naturligt med tiden. Såpa är lätt biologiskt nedbrytbart och behöver inte märkas med någon farosymbol.
Observera att aom du inte vill att trallen ska gråna naturligt är det bättre att välja en trallolja med ett uvskyddande medel i, se texten ovan. 


________________________________________________
Frågor och svar


1. Vad är lösningsmedel och vad används det i?
Svar:  Lösningsmedel är ämnen som används för att lösa upp, späda ut eller sprida andra material utan att själva förändras kemiskt. De finns i många produkter, från färger och lacker till rengöringsmedel och lim. 

 

2. Vad är benzotriazoler?
Benzotriazoler är en grupp kemiska föreningar som ofta används som UV-absorberande ämnen i olika produkter, inklusive träoljor, plast och lacker.

 

3. Vad är fungicider?
Svar: Fungicider är kemiska ämnen som används för att bekämpa svampar som orsakar sjukdomar i växter, trä, och andra material. Deras primära funktion är att skydda mot mögel, röta, och andra skadliga svampangrepp. Fungicider används ofta inom jordbruket för att skydda grödor, i träskyddsmedel, och i vissa industriella och hushållsapplikationer, exempelvis i färger och byggmaterial.

 

Typer av fungicider:
1. Kontaktfungicider: Dessa verkar på ytan av växter eller material och dödar svampen innan den kan tränga in.
2. Systemiska fungicider: Dessa tränger in i växter eller material och bekämpar svampen från insidan genom att hämma dess tillväxt.
Farlighet och miljöpåverkan:
Fungiciders farlighet beror på deras kemiska sammansättning och hur de används. Vissa fungicider kan vara giftiga för människor, djur och ekosystem, särskilt om de används i stora mängder eller hanteras felaktigt. Några viktiga aspekter att överväga:

1. Hälsoeffekter:
- Akut toxicitet: Vissa fungicider kan orsaka irritation i ögon, hud, och andningsvägar om man kommer i direkt kontakt med dem. Andra kan vara giftiga om de intas.
- Kroniska effekter: Långvarig exponering för vissa fungicider har kopplats till mer allvarliga hälsoeffekter, som hormonstörningar och i vissa fall cancer.
2. Miljöeffekter:
- Fungicider kan påverka vattenlevande organismer om de når vattendrag genom avrinning, särskilt fisk och andra djur i ekosystemet.
- De kan vara svårnedbrytbara och ackumuleras i miljön, vilket gör att de kan påverka ekosystem under lång tid.
3. Försiktighetsåtgärder:
- Användning av skyddsutrustning som handskar och masker rekommenderas vid hantering av fungicider.
- Det är viktigt att följa doseringsanvisningar och undvika överanvändning för att minimera risken för skador på miljön och människors hälsa.

Sammanfattningsvis kan fungicider vara nödvändiga för att skydda växter och trä, men de bör användas med försiktighet på grund av deras potentiella hälso- och miljörisker.

 

Beställ naturliga städprodukter här: Västerbottenssåpa

Tillbaka till blogg