Vilka naturliga rengöringsmedel kan man använda under höststädningen?

Naturliga rengöringsmedel är ett bra val för höststädningen, eftersom de ofta är miljövänliga, giftfria och ekonomiska. Här är några populära och effektiva naturliga rengöringsmedel du kan använda under höststädningen:

Ättika (vinäger) är surt (lågt pH) och fungerar bra för att ta bort rost, fällningar från metaller och kalk. Men ättika  är en stark syra och ska hanteras med försiktighet. Visst, den finns att köpa bland matvarorna men den är fortfarande skadlig om den används fel. Till exempel bör du undvika att använda ättika i sprayflaska, allt som finfördelas och sprayas hamnar i lungorna. Ättika och andra sura medel ska inte användas på naturmaterial som trä och sten. Speciellt kalkrik sten som marmor kan lätt skadas av ättika. Till sådana ytor används istället såpa.

- Användning: Använd utspädd till 15% det är lagom för städning. Tag direkt på en svamp eller trasa och rengör på så vis. En skål med ättika i kylskåpet kan också göra att du blir av med sålig lukt. 

2. Bikarbonat
- Användning: Bikarbonat är ett naturligt slipmedel som är skonsamt men effektivt mot smuts. Det kan användas för att skrubba bort ingrodd smuts i badrum, kök, på ugnar och i avlopp. Bikarbonat har ett högt pHvärde, är basiskt. Använd tillsammans med såpa när du vill ha en slipande effekt (skurcreme)
- Så här gör du: Strö bikarbonat direkt på ytor som behöver en djupare rengöring, som tex diskbänkar. Lägg till lite vatten och såpa för att göra en pasta och skrubba med en borste eller trasa.

3. Såpa.

Såpa är en sorts tvål med speciella egenskaper som lämpar sig bra för rengöring. Såpa kan användas till nästan alla ytor. Enda gången du bör se upp med såpa är för ytor som är målade med linoljefärg, såpan kan lösa upp just linoljefärg. Annars är såpa ett universalmedel som fungerer fint till det allra mestta utan att skada dig eller miljön. Vill du ha en såpa som dessutom är bra för klimatet kan du välja Västerbottenssåpa som är en cirkulär produkt med mycket lågt klimatavtryck. 
Västerbottenssåpa finns i olika koncentrationer från fast till spray för att vara praktisk och snabb att använda för alla typer av städning. 


Genom att använda dessa naturliga rengöringsmedel kan du hålla ditt hem rent och fräscht under höststädningen, samtidigt som du minskar användningen av kemikalier och bidrar till en mer hållbar livsstil.

Tillbaka till blogg