Vilka områden i hemmet behöver extra uppmärksamhet under höststädningen?

Under höststädningen är det viktigt att fokusera på områden i hemmet som lätt samlar smuts, damm eller blir eftersatta under året. Här är några områden som kan behöva extra uppmärksamhet:

 

  1. Fönster och fönsterkarmar: Sommardamm och smuts kan ha samlats, och det är bra att ge fönstren en ordentlig putsning inför den mörkare årstiden. Västerbottenssåpas fönsterputs gör det jobbet snabbt och enkelt.

  2. Ventilation och luftfilter: Se över och rengör ventilationssystem och byta / rengöra filter i till exempel köksfläkten, för att säkerställa god luftcirkulation. Damma och rengör all ventilation och alla element så att de är rena och fungerr när kylan kommer.

  3. Garderober och förråd: Gå igenom och sortera sommarkläder, skor och prylar, och organisera inför vintern. Tvätta och laga innan du hänger undan för att minimera risken för ohyra och mögel. En kvarglömd godisbit i en ficka kan förstöra ett plagg och dra till sig otrevligheter.

  4. Möbler och textilier: Tvätta eller vädra gardiner, överkast, kuddar och mattor. Passa även på att dammsuga soffor och madrasser, som lätt samlar damm.

  5. Köket: Rengör ugnen, kylskåpet och skafferiet noggrant. Kolla även datum på torrvaror och livsmedel för att undvika att förvara något som passerat bäst-före-datum.
  6. Dörrmattor och entré: Eftersom hösten ofta innebär leriga och blöta skor är det bra att byta eller rengöra dörrmattor för att hålla smuts borta från hemmet.

  7. Vattenavrinning och hängrännor: Rensa ut löv och annat skräp från hängrännor och vattenavrinning för att undvika stopp och vattenskador under regniga höstdagar.

  8. Utomhusområden: Om du har en trädgård eller balkong, ta hand om utemöbler, såpskura dem gärna även på hösten och städa upp löv och annat skräp som samlas inför vintern.

Genom att ge dessa områden lite extra uppmärksamhet blir hemmet både fräschare och mer förberett inför vintern.

_____________________________________________
Frågor och svar
1. Finns det saker som är extra viktiga att rengöra på hösten?
Svar: Ja, ventilation och värmer behöver vara rent och fungera inför vintern.

2. Varför ska man tvätta innan man hänger undan sommarplagg?
Svar: Smutsiga plagg kan mögla och dra till sig ohyra. En kvarglömd godisbit i en jackficka kan ställa till med mycket.


3. Måste man tömma hängrännor?
Svar: Ja, fulla hängrännor kan orsaka vattenskador. Vatten bör ledas bort från byggnader. 

Tillbaka till blogg