Kalkbeläggningar uppstår till exempel i badrummet när vatten med höga halter av kalcium- och magnesiumjoner avdunstar. Kalkavlagringar är särskilt vanliga där vatten ofta stänker eller rinner, såsom på duschväggar, handfat och toaletter.
När vattnet avdunstar binds kalcium- och magnesiumjoner ihop och skapar en hård, vit beläggning som är svår att få bort. Med tiden kan dessa avlagringar bli tjockare och påverka funktionaliteten hos duschmunstycken eller täppa till rör. Kalk kan också få badrummet att se smutsigt ut trots att det är rent, vilket gör regelbunden rengöring viktig för att hålla kalken under kontroll.
Ett surt rengöringsmedel (lågt pH) skapar en reaktion där kalciumkarbonat reagerar med syran. Då bildas koldioxid (CO₂), vatten (H₂O) och ett lösligt kalciumsalt, vilket innebär att kalken inte längre har fast form.
Reaktionen kan behöva tid, därför har vi skapat en kalkborttagare i geleform som kan fästa på lodräta ytor, som exempelvis en duschvägg, och verka för att lösa upp kalken.
Handla kalkborttagning här.
__________________________________________________
Frågor och svar
1. Varför bildas kalkbeläggningar på ytor i badrummet?
Kalkbeläggningar uppstår när vatten som innehåller kalcium- och magnesiumjoner avdunstar och lämnar en hård, vit beläggning på ytor som ofta utsätts för vatten, exempelvis duschväggar och handfat.
2. Hur fungerar ett surt rengöringsmedel mot kalk?
Ett surt rengöringsmedel reagerar med kalciumkarbonat och löser upp kalken genom att bilda koldioxid, vatten och ett lösligt kalciumsalt. Den här processen kan ta tid, vilket gör att en gel är effektiv för att hålla rengöringsmedlet på plats och låta det verka längre.
3.Vilken metod rekommenderas för att rengöra kraftiga kalkbeläggningar?För tjockare kalkavlagringar kan gelen appliceras och lämnas att verka i 15–20 minuter innan ytan skrubbas ren med en ekofiberduk, borste eller skursvamp.
Beställ naturliga städprodukter här: Västerbottenssåpa