Saftiga lussebullar

Lucia är snart här och jag vill önska er en fin lucia.

Det här kan vara en riktigt stressig dag, ibland är det många lucialinnen som ska strykas och många firanden att stressa till så därför tänkte jag dela med mig av ett favoritrecept som ger riktigt saftiga saffransbullar som man kan frysa utan att de blir torra och tråkiga.


Det är verkligen inga hälsobullar men det är bara lucia en gång om året och äter man inte upp alla 25 bullarna själv så brukar det gå bra ;)


Det här receptet innehåller kesella/kvarg lite extra smör, socker och mandelmassa och det är vad som gör bullarna lite extra saftiga och goda.

 

 

 

Ingredienser

Blir ca 25 bullar
50 g jäst
150 g smör
1g  saffran 
2 dl socker
5 dl mjölk
250 g kvarg 
En nypa salt
1 ägg
ca 16 dl vetemjöl, räcker till utbakning också.

Smör, strösocker och mandelmassa som fyllningÄgg till pensling och pärlsocker som garnering.

Smält smöret, ha i mjölken och värm till 37*C. 

 



Smula ner jästen i en bunke och häll över degvätskan. Tillsätt, socker, salt, kvarg (eller kesella) ägget och till sist mjölet.
Jag använder en hushållsmaskin och arbetar degen ganska länget. 

 

 

Jäs under bakduk i ca 30 minuter.

Eftersom att jag inte är så bra på att göra snygga “kusar” så bakar jag ut som vanliga bullar. Jag kavlar degen har på rumsvarmt smör, lite strösocker och river över mandelmassa. 

Sedan viker jag degen dubbel och skär remsor som jag snurrar till vanliga bullar.

 

 

 

 

Jäs bullarna en gång till i ca 30min, penska med upvispat ägg och ha på pärlsocker.

Gädda tills dessa att bullarna fått färg och 8-10 min cca på 200-225*C (varierar lite beroende på ugn)
Med detta önskar jag er en fin lucia!

 

 

Dessa bullar fungerar utmärkt att göra lite innan lucia och frysa. Ta dem sedan bara ur frysen och kör snabbt i mikrovågsugnen och de är som nybakade igen.

Back to blog