10 tips – Så här plastbantar du!

10 tips – Så här plastbantar du!

Plastbanta är begreppet som blev allvar förra året. Många tog då tag i detta, men all plast är inte giftig och plasterna är lika många som myggorna om sommaren så det är absolut inte lätt. Därför har vi satt samman några enkla tips på hur du kan göra och hur du kan få en början på projektet för det är verkligen ett projekt.
Plastbanta innebär kort sagt att man rensar ut plastföremål ur sitt hem, eftersom plast kan innehålla skadliga kemikalier.
Vi skall på en gång nämna att det finns lagstiftning som gör att vissa plastprylar är fria från skadliga kemikalier, så som leksaker så ett bra tips när du köper leksaker är att läsa noga på förpackningen. Är leksaken fri från gifter står det på förpackningen.

Tyvärr är plast oftast gjord av icke-förnyelsebar råvara, t ex råolja. Det passar inte in i vårt tänk om kretslopp och återbruk MEN samtidigt skulle det vara mycket svårt att leva helt utan plasten. Tänk bara på den dator du nu använder ……. den skulle vara rätt klumpig om den tillverkats i trä eller hur?!
Det gäller därför att dra ner på all onödig plast och tänka på två saker när du köper saker: Miljöpåverkan och hälsan, är produkten nu, eller som avfall, dålig för naturen? Är plastprodukten farlig för min eller någon annan hälsa?

Så här plastbantar du i 10 enkla steg

 1. – Byt ut köksredskap av plast. Speciellt de svarta. (Det cancerogena ämnet metylendianilin återfinns i svart amid-plast som tex plast-stekspadar ofta är gjorda av) Värme gör att plast lättare ger ifrån sig farliga ämnen och i köket hamnar den direkt i vår mat och vi får det raka spåret in i kroppen. (Googla gärna, det finns studier och rapporter på nätet om värme/plast) Gamla plastföremål är ofta sämre än ny och släpper ifrån sig mer gifter. Byt till trä och metall!
 2. Byt även ut non-stick stekpannor mot gjutjärn, (non-stick innehåller ofta PFOA som är misstänkt cancerogen)  Gäller även bakformar med teflonbeläggning.
 3. Att undvika: Undvik också konsservburkar med plastad insida (Där det inte uttryckligen står att det är en ok, plast på insidan)
  Undvik också glasburkar som har metallock med mjuk insida / tätningslist av plast. Har du sådana burkar ska de förvaras stående så att innehållet inte kommer i kontakt med maten.
 4. Kör inte plast i mikrovågsugnen – lägg över på porslin eller glas innan du värmer i mikrovågsugn.
 5. Lägg PET på minnet, och titta efter PET när du handlar, det är en juste plast. PET-plast är en av våra vanligaste plaster, den är också ofarlig så länge man inte tillsatt något ämne men det är ovanligt. PET-plast är den plast som t ex dryckesflaskor är tillverkade av – den ska dock inte köras i mikrovågsugn och så ska den ALLTID sorteras. (Västerbottenssåpas alla förpackningar är tillverkade av PET-plast)
 6. Saker till våra minsta, nappflaskor, bestick, mugg och tallrik är ofta tillverkade av plast. Byt ut! Bra alternativ hittar du hos Lapland EcoStore
 7. Byt ut skärbrädor i plast, diskborste och disktrasa till miljövänliga och giftfria alternativ i naturmaterial. Skärbrädor av trä har oförtjänt dåligt rykte, du rengör dem enkelt och effektivt med såpa, varmt vatten och disktvaga i risrot. Disktrasor finns i komposterbara versioner som dessutom tål maskintvätt och diskborsten i trä rengör du enkelt med såpa och tvagan i risrot så är den fräsch igen. Finns hos Västerbottenssåpa Skärbrädor kommer i lager i mitten av januari.
 8. Byt ut ditt tänk! Tänka alltid hälsa och miljö när du handlar. Ställ dig alltid frågan: Finns det ett bättre alternativ? Är det dyrare så välj mindre men bättre.
 9. Ta med egen påse till affären – I Sverige använder vi ca 100 plastpåsar per person och år.
 10. Prata med barnen. Förklara detta med farliga plaster för dem – barn är ofta både kloka och engagerade. Barnen kommer att hjälpa dig minska ner på plasten, hålla koll på plastpåsar så att de inte hamnar i naturen och när de själva förstår kommer de tycka att det är ganska roligt att plastbanta.
  Tjejerna på bilden har just bytt ut massor av plastborstar mot några riktigt bra borstar av trä och det var faktiskt riktigt roligt!
Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar