Vanliga Frågor

ALLMÄNNA FRÅGOR

Vilka betalningsmetoder finns tillgängliga?

Vi använder Klarna som betalningspartner, så vi accepterar alla betalningsmetoder som tillhandahålls av Klarna.

Hur levereras varorna?

Alla beställningar av privatpersoner skickas med PostNord. Större ordrar och företagsbeställningar kan skickas med DHL.

Varför ska man ha tre olika såpor, går det inte lika bra med en flaska?

Det finns tre olika för att vi tycker att köket ska städas rent utan parfymer, vi behöver inte parfymera ytor där vi tillreder mat. Det är också viktigt att städa bort dålig lukt i köket och inte täcka över den med parfymer. Grå/svarta etiketter är helt parfymfria. Badrum har en tillsatt doft av skog och är märkta badrum för att man ska undvika att sprida mikrober mellan kök och badrum. Produkter som tex wc-rent skulle vi inte ta från badrummet och in till tex köksbänken, den hör hemma i badrummet och det är av samma anledning som vi har speciella badrumssåpor. De gröna, allrengöring har en tillsatt doft av enträ och passar på alla övriga ytor.

Hur lång är leveranstiden?

Beräknad leveranstid är cirka 3-5 dagar.

Skickar ni varor utanför Sverige?

För närvarande skickar vi inte varor utanför Sverige, men vi kan komma att göra det i framtiden. För att hålla dig uppdaterad och vara först att få veta om det, kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Kan jag returnera min vara om jag inte är nöjd?

Ja, men villkor och bestämmelser gäller. Om du inte är nöjd med ditt köp, vänligen kontakta vår kundtjänst omedelbart på info@vasterbottenssapa.se så försöker vi hjälpa dig.

Jag angav fel adress / uppgifter för leveransen. Vad ska jag göra?

Om dina leveransuppgifter är felaktiga, vänligen kontakta vår kundtjänst omedelbart på info@vasterbottenssapa.se så hjälper vi gärna till.

Jag har fått fel/skadade produkter. Vad ska jag göra?

Vänligen granska noga varorna när du tar emot dem. Om produkten är skadad eller om du har fått fel produkt, vänligen kontakta vår kundtjänst omedelbart på info@vasterbottenssapa.se så hjälper vi dig. Bifoga gärna digitala bilder på produkterna/skadorna när du kontaktar oss via e-post, för att förenkla ärendet.

Varför är inga karlar som städar i era reklamfilmer?

-Jo, då det är karlar som städar i våra reklamfilmer men vi har väldigt många olika videos ute samtidigt och det kan förstås slumpa sig så att du inte sett dem alla. Skrolla gärna i vårt flöde på Instagram eller TikTok så kommer du att finna män som städar.

Var kan jag hitta betalnings- och fraktvillkor?

Besök vår sida för Villkor & Avtal.

Vad är det för skillnad på spray och pumpflaska?

Såpan i pumpflaskan är mer koncentrerad än såpan i sprayflaska. Pumpflaskan använder du till lite grövre städning. Ta såpa och lite varmt vatten direkt på en borste/svamp/trasa och rengör. Ta bort fläckar, spill och annat som sitter lite hårdare. När du bara behöver torka av matbordet, kökbänken eller en möbel använder du en mjuk trasa och såpspray.

Vaför finns era såpor i flera varianter?

Vi tycker inte att man ska ha parfymer i köket, dels för att man inte behöver parfymerade bestick, tallrikar, skärbrädor och så vidare, dels för att i köket vill man vara säker på att man städat bort eventuellt dålig lukt och inte täckt över med parfymer.
Badrumssåpan däremot har en mild doft av skog, den är märkt badrum för att man ska kunna skilja produkter och redskap åt. Man vill skilja dem åt för att minska risken för spridning av mikrober i hemmet. Många produkter är självklara att inte flytta mellan kök och badrum medan andra inte är det, därför har vi en speciell badrumssåpa.
Den gröna är en allrengöring med en mild doft av enträ och den är tänkt till alla andra rum.

Hur lång är hållbarheten?

Såpa håller egentligen hur länge som helst. Skulle man lämna såpa utan lock/kork så länge att allt vatten avdunstar så skulle den anta formen av en hård tvål. Men den skulle fortfarande löddra om man gnuggar den med lite varmt vatten. Den blir alltså inte förstörd även om den skulle stå utan kork i många år.
Såpspray som blandas enl instruktionerna som medföljer får ett pH på ca9 vilket gör att inte heller den blir dålig. Den håller sig tills dess att det är slut i flaskan.

Vad är det för skillnad på er såpa och "vanlig" såpa?

Såpor får olika egenskaper beroende på vilken olja/fett de baseras på. Linoljesåpor och Västerbottenssåpa är såpor som har ett större överskott av fett än tex talloljesåpor. Det finns en längre text här som förklarar alla skillnader mer ingående https://vasterbottenssapa.se/blogs/stadguiden/gron-eller-gul-sapa-vad-ar-skillnaden

Kan jag köpa Västerbottenssåpa i butik?

Vi är en mycket liten tillverkare och än så länge har vi inte kapaciteten att leverera till butiker. Vi finns här i vår webbutik och om du bor i Vilhelmina så kan du självklart komma in och handla i fabriksbutiken. Terminalgatan 2 (bakom polisstationen. Ta höger in på industriområdet i höjd med Inlandsfrakt och sedan höger igen. Det står Såpfabrik ovanför dörren.)
Vi har öppet alla vardagar 09,00-16,00.

PRODUKTER

Vilken såpa ska jag använda för en trädäck, balkonggolv och/eller uteplats?

För rengöring av utomhusytor och garage rekommenderar vi vår trallsåpa. Fettet i såpan behandlar och vårdar träets fibrer istället för att torka ut det så din uteplats och andra ytor håller sig fina längre.

Hur mycket såpa behövs för att rengöra träytor?

För nyare trägolv, blanda 6 msk flytande såpa med 10 liter vatten.

För utomhus trägolv, som en uteplats, gäller en tumregel att blanda en del såpa med tio delar vatten (1:10), vilket räcker för ungefär 30 m2. För att återfetta skurgolv, använd samma kvot vatten och såpa och skrubba med skurborste eller levang flera gånger per år.

Observera att en mjuk/porös typ av trä, som tall, behöver mer tvål, medan en hård typ, som takträ eller lärk, behöver mindre. Den perfekta kvoten beror också på träets skick och hur smutsig ytan är.

Kan jag använda vanlig grönsåpa istället?

Vanlig grönsåpa har inte tillverkats sedan odling av hampa förbjöds i Sverige. Det var hampaoljans gröna färg som gjorde såpan grön och gjorde den effektiv. Den gröna såpa du har är förmodligen baserad på tallolja, färgad och parfymerad såpa. Den har inte samma vårdande egenskaper som en överfettad såpa har.

Hur använder man fast såpa?

Applicera fast såpa direkt på en borste eller svamp. Tillsätt lite ljummet vatten och börja sedan rengöra ytan.

Vilka är fördelarna med fast såpa?

Fast såpa har flera fördelar och är extra effektiv till viss typ av rengöring: 

  • Den är högkoncentrerad och tar upp lite plats i städskåpet
  • Du transporterar inte vatten = klimatsmart
  • Den rinner inte av vertikala ytor som städning av kökskakel
  • Den löser effektivt fet och lagrad smuts t ex för ugnsrengöring
  • Du kan använda den för fläckborttagning på t ex skor och ytterkläder

Är fast såpa vattenlöslig?

Självklart är den det, men det tar lite tid. Om du vill moppa golvet är det mycket snabbare att använda flytande såpa som snabbt blandas med vatten i skurhinken.

Kan jag använda såpa för att rengöra mitt badrum?

Absolut! Såpa är basiskt och tillsammans med fett är det vad du behöver för att lösa upp all biologisk smuts. Det vill säga allt som kommer från oss människor vilket förmodligen är var merparten av smutsen i badrummet kommer ifrån.

Hur blandar jag Såpaspray?

Om du har köpt vårt Såpaspray startpaket, töm refillens innehåll i Sparyflaskan. Fyll sedan resten med vatten (ca 0,5 liter). 

Vad skiljer badrumssåpan från andra såpaprodukter?

Det är samma överfettade och effektiva såpa, men med en annan flaska och doft av Västerbottnisk skog. Flaskan kan vändas upp och ner och är därför mer praktisk vid rengöring av badrummet.

Hur städar jag med vinäger?

Vinäger är bäst för att ta bort kalkavlagringar. Du kan enkelt ta bort kalkavlagringar i köket och badrummet med vinäger och lite vatten på en trasa. Använd inte vinäger på trä eller sten, särskilt inte kalkhaltig sten som marmor. Vinäger kan också användas som mjukgörande medel i tvättmaskinen. Kom bara ihåg att vinäger kan göra vissa fläckar permanenta, så använd inte vinäger med fläckade kläder.

Hur städar jag med bikarbonat?

Bikarbonat är basiskt, blekande och har en något slipande effekt. Det kan användas för att rengöra spisen, ta bort gula fläckar på skjortkragar eller under ärmarna på en svettig t-shirt. Det kan också användas för att bleka vitt tvätt. Du kan ersätta fläckborttagning med bikarbonat, för en säkrare alternativ.

Hur tar jag bort rost och gröna beläggningar från koppar?

Fläckar från metaller är lättast att ta bort med en blandning av havssalt och något surt, såsom vinäger eller citronsyra, särskilt om det finns mycket rost. Gröna fläckar i porslinshandfatet kommer från kopparrör - och du kan enkelt ta bort dessa med lite vinäger blandat med havssalt.