Vanliga Frågor

KÖK

Hur använder jag fast såpa?

Applicera fast såpa direkt på en borste eller svamp. Tillsätt lite ljummet vatten och börja sedan rengöra ytan.

Vilka är fördelarna med fast såpa?

Fast såpa har flera fördelar och är extra effektiv till viss typ av rengöring: 

 • Den är högkoncentrerad och tar upp lite plats i städskåpet
 • Den rinner inte av vertikala ytor som t ex städning av kökskakel
 • Den löser effektivt fett och lagrad smuts t ex för ugnsrengöring
 • Du kan använda den för fläckborttagning på t ex skor och ytterkläder
 • Du transporterar inte vatten = klimatsmart

Är fast såpa vattenlöslig?

Självklart är den det, men tar tid. Om du behöver moppa golvet går det mycket snabbare att använda flytande såpa som snabbt blandas med vatten i skurhinken.

Vad är skillnaden mellan parfymerad och oparfymerad fast tvål?

Båda är väldigt effektiva mot tuffare fläckar så som ugnsfläckar, skillnaden är bara att ena har en enträdoft och den andra är oparfymerad. 

Hur många grader ska ugnen vara på vid ugnsrengöring

Ugnen ska vara på mellan 90- 100 grader i cirka 20 minuter.

Hur rengör jag ugnen?

Börja med att borsta ur ugnen allt löst skräp med borsten.

Ta såpan på en trasa, ecofiberduk, städsvamp eller borste och ljummet vatten. Arbeta in såpan och vattnet över ugnens alla ytor.

Sätt ugnen på 90 – 100 grader i ca 20 minuter och ställ in en skål med vatten.

Stäng av ugnen och låt den kallna innan du börjar torka ur den.

Ett  alternativ är att lämna ugnen med såpan i över natten, rekommenderas om ugnen är mycket smutsig och fortsätta nästa dag. Använd gärna ecofiberduken när du torkar ur och torka ur med fuktig trasa.

Läs mer HÄR

Vad använder jag bikarbonat och ättika till?

Bikarbonat kan man använda till många olika saker, både som det är men även tillsammans med vatten eller ättika. Man kan t.ex använda det på kläder, på spisen, rengöra koppar eller smycken m.m.

Ättika kan man använda för att ta bort kalk, fläckar på kläder och dålig lukt m.m.

Kan jag använda såpan på kakel och i fogar?

Såpan fungerar utmärkt att använda för att ta bort smuts på kakel och i fogar. Använd såpan på sprayflaska för lättare smuts och den fasta passar bra för mer ingrodd smuts som sitter hårdare. Använd såpa, en borste och ljummet vatten. 

ALLRENGÖRING

Vilka golv ska jag inte använda såpa på?

Du kan använda såpa på alla golv men plastgolv som inte suger åt sig något av överskottet kräver bara lite, lite såpa. Klick golv (plast varianter) torkas som vanligt men med sparsamt med såpa. Skulle man råka ta för mycket kan man få en liten hinna, då torkar man bara en gång med lite diskmedel i vattnet istället.

Funkar såpan mot mögelfläckar i silikonfogar?

Såpa är effektivt mot mögelfläckar. Mögel vill gärna ha sur miljö för att växa och såpa är basisk dvs motsatsen så det fungerar fint. Tyvärr är det så med silikonfogar att mögel har en tendens att leta sig in under kanterna på fogen efter en tid. Det sitter alltså under och då är det väldigt svårt att skura / städa bort. Det som sitter ovanpå kan man skura bort men inte under. Man behöver ta bort fogen och foga om om detta är fallet. Vi brukar tipsa om att fråga i byggvaruhandeln efter mögelfri silikonfog. Det finns (har kommit på senare tid) och fungerar mycket bättre

Blir det inte en fett-hinna om man använder såpa på t ex tvättställ eller målade ytor? Behöver jag inte efter-torka med vatten? På t ex olackade trägolv är det ju ett klart plus men på lackerat?

Det blir det av alla städprodukter om man använder för mycket produkt. Så lagom använt nej, det fungerar bra. Använder man såpspray så är det svårt att överdosera. Men det finns många varumärken som jobbat i flera decenium på att sälja in annat istället för vanlig såpa så det är en vanligt förekommande argument från olika tillverkare. Förr fanns bara såpa och våra äldsta och finaste hus har under mycket lång tid bara städats med såpa.

Kan jag tvätta bilen med såpa?

Ja det går bra, såpa är "ett slags tvål" så det fungerar att rengöra med men vill man utföra annan bildvård som tex att vaxa bilen behövs andra produkter.

Funkar såpan på natursten såsom marmor och kalksten?

Ja det gör det! Fet såpa vårdar alla naturmaterial.

(Ättika och andra sura medel ska man dock undvika på sten)

BADRUM

Kan jag använda såpa för att rengöra mitt badrum?

Absolut! Såpa är basiskt och tillsammans med fett är det vad du behöver för att lösa upp all biologisk smuts. Det vill säga allt som kommer från oss människor vilket förmodligen är var merparten av smutsen i badrummet kommer ifrån.

Vad använder jag bikarbonatet och ättikan till?

Häll ca 4 matskedar bikarbonat i det rör som det är stopp i och häll i ca 1 deciliter ättika direkt efteråt. De två ämnena reagerar kemiskt och börjar brusa. Så fort det slutar brusa, häll kokande vatten i avloppet för att lösa upp proppen helt.

Är det fråga om ett rejält stopp i avloppet så är det här inte den mest effektiva metoden MEN när du märker att vattnet rinner undan för sakta, -ja då är detta en ypperlig lösning!

Ättikan kan du även använda på kalkavlagringar. Bästa sättet är att dränka en duk av bomull eller mikrofiber i ättika, och sedan gnugga den mot de ställen där kalken sitter, till exempel kranar.

Låt det verka en stund och skölj sedan noggrant med rent och kallt vatten. Torka sedan allt med en ren trasa.

Kan jag använda såpan på kakel och i fogar?

Såpan fungerar utmärkt att använda för att ta bort smuts på kakel och i fogar. Använd såpan på sprayflaska för lättare smuts och den fasta passar bra för mer ingrodd smuts som sitter hårdare. Använd såpa, en borste och ljummet vatten. 

Vad skiljer badrumssåpan från andra såpaprodukter?

Det är samma överfettade och effektiva såpa, men med en annan flaska och doft av Västerbottnisk skog. Flaskan kan vändas upp och ner och är därför mer praktisk vid rengöring av badrummet.

Kan jag använda såpa på kalk? 

Kalkavlagringar tas enklast bort med ättika då det behövs något surt.

Kan jag använda såpsprayen i toalettstolen?

Såpsprayen är utblandad för att användas till “lättare” städning som man kan spraya på och torka bort med en fuktig trasa. Till toalettstolen passar den koncentrerade såpan i 0,5 liters flaskan bättre och den har även en särskild kork, för att man ska kunna använda den i tex toalettstolen.

ALTAN, TRÄDGÅRD OCH UTOMHUS

Kan jag såpa vår trall som är av tryckimpregnerat virke?

Ja, det kan du absolut göra. Din trall kommer att bli behaglig att vistas på, ytan blir silkeslen, lite vaxad och därmed lätt att hålla ren. Pollen och damm kommer inte att klibba fast som det kan göra om ytan är lite “oljig”.

Påverkas hållbarheten på min tryckimpregnerade trall av såpan?

Nja, det är så att tryckimpregnerat virke idag oftast håller mycket bra kvalitet och det som avgör hur länge ett “tryckat” virke håller är just tryckimpregneringen inte ytbehandlingen. Men hur ytan känns och ser ut kan du såklart påverka, väljer du såpa blir ytan matt och len. Väljer du olja blir den blankare. 

Ska jag ha kallt eller varmt vatten när jag skurar?

Man kan inte behandla en smutsig yta så först behöver man göra rent. Det gör man med varmt vatten och såpa. Du kan med en grov borste och såpa få bort mycket mer smuts än vad du tror. Det går att “rädda” sådant som faktiskt ser lite hopplöst ut från början. Ge det ett försök innan du byter ut trallen, det kan gå! Allt beror förstås på utgångsläget och materialet men ofta blir man positivt överraskad över vad en grov levang och såpa kan göra.

När ytan är ren så går du på med kallt vatten och såpa. Använd mjuk borste och eller en trasa. Blanda ca 1l såpa med 9l vatten = skurhink. Vattnet ska kännas fett av såpan. Gå över trallen och låt såpan dra in. Du märker när materialet slutar suga åt sig av överskottsfettet i såpan. En ny trall eller en trall av ett hårdare träslag kommer att suga åt sig mindre än en mjuk och porös trall.

Hur mycket såpa går det åt?

Det beror på skicka och träslag. En porös, uttorkad furuplanka suger åt sig mer såpa än en ny tryckimpregnerad planka. Men en tumregel är ca 1l såpa / 30m2. Blanda ut 1l såpa med 9l vatten = en skurhink, så blir lösningen lätt att hantera. 

Kan jag ångra mig och olja efter att jag såpat?

Ja visst kan du det. Såpa är en sorts tvål inte en sorts olja, impregnering eller färg. Skulle du uppleva att du har för mycket såpa i / på trallen är det bara att skura en gång till med bara varmt vatten och borste.

Vilken såpa jag man använda till trätrall?

Du ska alltid välja en överfettad såpa, en såpa som har ett överskott på fett. En såpa som saknar överskott av fett får motsatt effekt, den kommer att torka ut träet.
Vilka såpor är då överfettade? -Västerbottenssåpas alla såpor är överfettade, linoljesåpor brukar också vara överfettade.

Ska jag spola med högtryckstvätt?

Nej du ska inte använda hötrycktvätt, gör du det riskerar du att få flisor och stickor och det är inte så roligt att få i fötterna. Är trallen angripen av t ex alger är det bättre att du använder en grövre levang och skrubbar med såpa och vatten.

När ska jag såpa trallen?

Såpa gärna på våren innan du börjar möblera och inreda din uteplats, det är mycket lättare att komma åt hela ytan då och så blir du av med det som hunnit samlas och kanske till och med börjat växa under höst och vinter.
Du kan också skura på hösten för att hålla algerna borta och vill du bättra på ytan kan du mycket väl stryka ytan med kallt vatten och såpa mitt på sommaren också.

Vad behöver jag för att såpa trallen?

Överfettad såpa
Trasa
Hink
Levang gärna en hård och en mjuk.

Blir det inte halt?

Nej, så länge såpan drar in i träet blir det inte halt. Märker du att såpan inte längre drar in och att massor av såpa ligger kvar på ytan – då är träet mättat och klart. Torka då upp överskottet och njut av altanen. Det spelar ingen större roll vilket städkem du använder om du använder för mycket så blir det halt MEN det är trots allt mycket vanligare med uttorkat trä än övermättat trä.

 

Hur mycket såpa behöver jag?

Rengöring: 1 dl såpa till 10 liter VARMT vatten.
Behandling: 1 liter såpa till 10 liter KALLT vatten.

Hur mycket såpa går det åt?

Det beror på skick och träslag. En porös, uttorkad furuplanka suger åt sig mer såpa än en ny tryckimpregnerad planka. Men en tumregel är ca 1l såpa / 30m2. Blanda ut 1l såpa med 9l vatten = en skurhink, så blir lösningen lätt att hantera. 

Vi brukar tvätta rent och sedan olja en gång per år. Ska jag olja efter såpan eller behövs inte det?

Om man oljar eller inte är en smaksak. Ytan blir matt och len om man såpar. Oljar man försvinner den effekten och ytan bli lite blankare. Är virket tryckimpregnerat så är kvalitet på tryckimpregneringen främst avgörande för hållbarhet och livslängd. Det är ytan som påverkas av vilken typ av behandling man väljer.

Kan jag skura bryggan med er såpa?

Ja det kan man MEN det är ju aldrig bra att släppa ut för mycket smuts och tensider i vattendrag.
på det är mer att man inte ska släppa ut saker i vattendrag oavsett vad det är.

Så ja, städa bryggan men med försiktigthet. Har man tex spillt olja och bensin från båtmotorn på bryggan så vill man inte att man skurar bort det och att det istället hamnar i vattnet.
En rekommendation är att skura bryggan på land innan den sätts i sjön för sässongen.

ALLMÄNNA FRÅGOR

Vilka betalningsmetoder finns tillgängliga?

Vi använder Klarna som betalningspartner, så vi accepterar alla betalningsmetoder som tillhandahålls av Klarna.

Hur levereras varorna?

Alla beställningar av privatpersoner skickas med PostNord. Större ordrar och företagsbeställningar kan skickas med DHL.

Varför ska man ha tre olika såpor, går det inte lika bra med en flaska?

Det finns tre olika för att vi tycker att köket ska städas rent utan parfymer, vi behöver inte parfymera ytor där vi tillreder mat. Det är också viktigt att städa bort dålig lukt i köket och inte täcka över den med parfymer. Grå/svarta etiketter är helt parfymfria. Badrum har en tillsatt doft av skog och är märkta badrum för att man ska undvika att sprida mikrober mellan kök och badrum. Produkter som tex wc-rent skulle vi inte ta från badrummet och in till tex köksbänken, den hör hemma i badrummet och det är av samma anledning som vi har speciella badrumssåpor. De gröna, allrengöring har en tillsatt doft av enträ och passar på alla övriga ytor.

Hur lång är leveranstiden?

Beräknad leveranstid är cirka 3-5 dagar.

Skickar ni varor utanför Sverige?

För närvarande skickar vi inte varor utanför Sverige, men vi kan komma att göra det i framtiden. För att hålla dig uppdaterad och vara först att få veta om det, kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Kan jag returnera min vara om jag inte är nöjd?

Ja, men villkor och bestämmelser gäller. Om du inte är nöjd med ditt köp, vänligen kontakta vår kundtjänst omedelbart på info@vasterbottenssapa.se så försöker vi hjälpa dig.

Jag angav fel adress / uppgifter för leveransen. Vad ska jag göra?

Om dina leveransuppgifter är felaktiga, vänligen kontakta vår kundtjänst omedelbart på info@vasterbottenssapa.se så hjälper vi gärna till.

Jag har fått fel/skadade produkter. Vad ska jag göra?

Vänligen granska noga varorna när du tar emot dem. Om produkten är skadad eller om du har fått fel produkt, vänligen kontakta vår kundtjänst omedelbart på info@vasterbottenssapa.se så hjälper vi dig. Bifoga gärna digitala bilder på produkterna/skadorna när du kontaktar oss via e-post, för att förenkla ärendet.

Varför är inga karlar som städar i era reklamfilmer?

-Jo, då det är karlar som städar i våra reklamfilmer men vi har väldigt många olika videos ute samtidigt och det kan förstås slumpa sig så att du inte sett dem alla. Skrolla gärna i vårt flöde på Instagram eller TikTok så kommer du att finna män som städar.

Var kan jag hitta betalnings- och fraktvillkor?

Besök vår sida för Villkor & Avtal.

Vad är det för skillnad på spray och pumpflaska?

Såpan i pumpflaskan är mer koncentrerad än såpan i sprayflaska. Pumpflaskan använder du till lite grövre städning. Ta såpa och lite varmt vatten direkt på en borste/svamp/trasa och rengör. Ta bort fläckar, spill och annat som sitter lite hårdare. När du bara behöver torka av matbordet, kökbänken eller en möbel använder du en mjuk trasa och såpspray.

Vaför finns era såpor i flera varianter?

Vi tycker inte att man ska ha parfymer i köket, dels för att man inte behöver parfymerade bestick, tallrikar, skärbrädor och så vidare, dels för att i köket vill man vara säker på att man städat bort eventuellt dålig lukt och inte täckt över med parfymer.
Badrumssåpan däremot har en mild doft av skog, den är märkt badrum för att man ska kunna skilja produkter och redskap åt. Man vill skilja dem åt för att minska risken för spridning av mikrober i hemmet. Många produkter är självklara att inte flytta mellan kök och badrum medan andra inte är det, därför har vi en speciell badrumssåpa.
Den gröna är en allrengöring med en mild doft av enträ och den är tänkt till alla andra rum.

Hur lång är hållbarheten?

Såpa håller egentligen hur länge som helst. Skulle man lämna såpa utan lock/kork så länge att allt vatten avdunstar så skulle den anta formen av en hård tvål. Men den skulle fortfarande löddra om man gnuggar den med lite varmt vatten. Den blir alltså inte förstörd även om den skulle stå utan kork i många år.
Såpspray som blandas enl instruktionerna som medföljer får ett pH på ca9 vilket gör att inte heller den blir dålig. Den håller sig tills dess att det är slut i flaskan.

Vad är det för skillnad på er såpa och "vanlig" såpa?

Såpor får olika egenskaper beroende på vilken olja/fett de baseras på. Linoljesåpor och Västerbottenssåpa är såpor som har ett större överskott av fett än tex talloljesåpor. Det finns en längre text här som förklarar alla skillnader mer ingående https://vasterbottenssapa.se/blogs/stadguiden/gron-eller-gul-sapa-vad-ar-skillnaden

Kan jag köpa Västerbottenssåpa i butik?

Vi är en mycket liten tillverkare och än så länge har vi inte kapaciteten att leverera till butiker. Vi finns här i vår webbutik och om du bor i Vilhelmina så kan du självklart komma in och handla i fabriksbutiken. Terminalgatan 2 (bakom polisstationen. Ta höger in på industriområdet i höjd med Inlandsfrakt och sedan höger igen. Det står Såpfabrik ovanför dörren.)
Vi har öppet alla vardagar 09,00-16,00.

ÖVRIGT

Vilken såpa ska jag använda för en trädäck, balkonggolv och/eller uteplats?

För rengöring av utomhusytor och garage rekommenderar vi vår trallsåpa. Fettet i såpan behandlar och vårdar träets fibrer istället för att torka ut det så din uteplats och andra ytor håller sig fina längre.

Hur mycket såpa behövs för att rengöra träytor?

För nyare trägolv, blanda 6 msk flytande såpa med 10 liter vatten.

För utomhus trägolv, som en uteplats, gäller en tumregel att blanda en del såpa med tio delar vatten (1:10), vilket räcker för ungefär 30 m2. För att återfetta skurgolv, använd samma kvot vatten och såpa och skrubba med skurborste eller levang flera gånger per år.

Observera att en mjuk/porös typ av trä, som tall, behöver mer tvål, medan en hård typ, som takträ eller lärk, behöver mindre. Den perfekta kvoten beror också på träets skick och hur smutsig ytan är.

Kan jag använda vanlig grönsåpa istället?

Vanlig grönsåpa har inte tillverkats sedan odling av hampa förbjöds i Sverige. Det var hampaoljans gröna färg som gjorde såpan grön och gjorde den effektiv. Den gröna såpa du har är förmodligen baserad på tallolja, färgad och parfymerad såpa. Den har inte samma vårdande egenskaper som en överfettad såpa har.

Hur använder jag fast såpa?

Applicera fast såpa direkt på en borste eller svamp. Tillsätt lite ljummet vatten och börja sedan rengöra ytan.

Vilka är fördelarna med fast såpa?

Fast såpa har flera fördelar och är extra effektiv till viss typ av rengöring: 

 • Den är högkoncentrerad och tar upp lite plats i städskåpet
 • Du transporterar inte vatten = klimatsmart
 • Den rinner inte av vertikala ytor som städning av kökskakel
 • Den löser effektivt fet och lagrad smuts t ex för ugnsrengöring
 • Du kan använda den för fläckborttagning på t ex skor och ytterkläder

Är fast såpa vattenlöslig?

Självklart är den det, men det tar lite tid. Om du vill moppa golvet är det mycket snabbare att använda flytande såpa som snabbt blandas med vatten i skurhinken.

Hur blandar jag Såpaspray?

Om du har köpt vårt Såpaspray startpaket, töm refillens innehåll i Sparyflaskan. Fyll sedan resten med vatten (ca 0,5 liter). 

Hur städar jag med vinäger?

Vinäger är bäst för att ta bort kalkavlagringar. Du kan enkelt ta bort kalkavlagringar i köket och badrummet med vinäger och lite vatten på en trasa. Använd inte vinäger på trä eller sten, särskilt inte kalkhaltig sten som marmor. Vinäger kan också användas som mjukgörande medel i tvättmaskinen. Kom bara ihåg att vinäger kan göra vissa fläckar permanenta, så använd inte vinäger med fläckade kläder.

Hur städar jag med bikarbonat?

Bikarbonat är basiskt, blekande och har en något slipande effekt. Det kan användas för att rengöra spisen, ta bort gula fläckar på skjortkragar eller under ärmarna på en svettig t-shirt. Det kan också användas för att bleka vitt tvätt. Du kan ersätta fläckborttagning med bikarbonat, för en säkrare alternativ.

Hur tar jag bort rost och gröna beläggningar från koppar?

Fläckar från metaller är lättast att ta bort med en blandning av havssalt och något surt, såsom vinäger eller citronsyra, särskilt om det finns mycket rost. Gröna fläckar i porslinshandfatet kommer från kopparrör - och du kan enkelt ta bort dessa med lite vinäger blandat med havssalt.

Vilka ytor ska jag undvika ättika på?

Natursten:
Som tidigare nämnt så använder man ättika för att ta bort kalk, att då använda ättika på kalkrika ämnen är INTE bra, det kan skada materialet rejält.

Extra känsliga material är marmor, kalksten, granit, sandsten. Kort sagt undvik alla sten, även golvplattor. 

Trä:
Trä ska inte bahandlas med syror, trä vill ha fett. Syra som ättika kommer att skada träet genom att torka ut materialet.
Tänk efter, vad sa träslöjdsläraren? Hen sa: Olja in din smörkniv/skärbräda. Det gör man för att behandla och bevara träet. Ingen träslöjdslärare sa: ta nu lite ättika på …. NEJ! Inga syror, ingen ättika på trä.

Strykjärn:
Det här verkar lite skumt eftersom att det fungerar så bra för att avkalka kaffebryggaren, MEN det är elektroniken i strykjärnet som kan bli förstört så - nej ingen ättika i strykjärnet.

Vax:
Undvik ättika på alla vaxade ytor, de kommer att bli matta och fula. Så ingen ättika på vaxade golv eller möbler.

Fläckar på textilier:
Har du fått bär eller andra fläckar på kläder eller mattor som har en stark färg använd inte ättika för att få bort det, det kommer bara att konservera fläcken och få den att sitta ännu hårdare.

Är det parfym eller eteriska oljor som ger doften på era produkter?

Hur fungerar såpan/ättikan på kakelfogar med järnrost?

Rost och andra fällningar från metall tar man bort med något surt som tex ättika. Var försiktig med ättika och natursten det är inte en bra ide men just för att lösa rostfläckar är det sura som gör susen. Detsamma gäller för gröna fläckar från kopparrör osv.

Är era produkter astma/allergi vänliga? 

Finns det något material eller ändamål där det inte är bra med såpan?

Såpan är lite för fet för glas och skall inte användas i för stor mängd på ytor målade med linoljefärg

ALLTVATTMEDEL

Hur mycket tvättmedel behövs egentligen för att tvätten ska bli ren?

Det beror på hur hårt vatten man har. Hårt vatten kräver mer tvättmedel. De flesta hushåll i Sverige har dock mjukt vatten. Det beror också på hur hårt smutsad tvätten är, hur mycket tvätt det är och hur stor maskin man har. Men lätt smutsad tvätt, normal maskin och mjukt vatten 35ml. Öka efter därifrån efter behov men överdosera inte.

Hur mycket tvättmedel behövs det vid handtvätt?

10-15ml till en 10l balja med vatten, samma här, man får använda lite mer tvättmedel om det är hårt smutsad tvätt.

Vad gäller för en full och en halvfull maskin?

Doseringen på flaskan gäller en full maskin, minska om du har mindre mängd tvätt.

Är det miljövänligt?

Ja.

Hur kan jag minska min användning av tvättmedel för att vara mer miljövänlig?

Tvätta bara när det behövs, vädra istället om det går. Förbehandla fläckar och sänk inte tvättemperaturer för mycket.

Är det doftfritt?

Det finns en variant med och en utan doft.

Är det allergivänligt?

Allergiker bör välja den doftfria varianten, alltid oavsett vad det gäller så bör en allergiker tänka doftfritt, det gäller även hudkrämer, schampon och produkter med eteriska oljor. Välj alltid utan tillsatt doft om du är allergisk.

Kan man använda det för bebiskläder?

Ja, välj gärna doftfritt. Små barn behöver inte dofter till sina kläder.

Kan det användas för både vit, svart och färgad tvätt?

Ja, det går bra. Vårt tvättmedel innehåller dock varken blekmedel eller optiskt vitmedel. Känner man att man behöver bleka ett plagg rekommenderar vi 1-2 msk bikarbonat.

Fungerar det på olika material (ull, silke, sportkläder)?

Vårt tvättmedel innehåller inga enzymer så även ull kan tvättas med vårt tvättmedel. Känsliga plagg och känsliga material ska dock alltid tvättas enligt tvättrådet i plagget och med stor försiktighet.

Tar det bort unken lukt från polyester kläder (träningskläder)?

Ja, tvätta enligt tvättrådet och använd gärna vårt citrusdoftande tvättmedel.

Vilka är de vanligaste ingredienserna i tvättmedel och hur påverkar de mina kläder och min hud?

Tvättmedel innehåller tensider och alla tensider påverkar ytspänningen i vattnet därför ska man följa rekommendationer och se till att ha ett godkänt avlopp. Blekmedel i tvättmedel påverkar textilen så som det låter, det bleker och det är en påfrestning för textilfibrerna. Optiska blekmedel är partiklar som lägger sig utanpå och ger en illusion av att plagget är vitare än det är och så innehåller tvättmedel ofta parfymer.

Hur påverkar olika tvättprogram och temperaturer effektiviteten av tvättmedel?

All rengöring även tvätt, bygger på fyra delar: temperatur, tid, mekanisk rengöring och kemikalier. Sänker du temperaturen behöver du öka på en annan del. Tvättprogram och maskin står för den mekaniska delen, temp och tiden det ställer du in här. Tvättmedlet står för den fjärde delen.
Tänk dig att du diskar för hand eller tvättar dina händer, hur varmt vatten behöver du då? Din kropp är 37*C (vanligen) känns vattnet du diskar i varmt eller kallt? Tänk sedan på den tvätt och de fläckar du har framför dig, i vilken temperatur känns det rimligt att du skulle kunna lösa de här fläckarna? Ett tvättprogram med 30*C är alltså kallare än din kroppstemperatur. Att sänka temperaturen är ett argument för att spara energi och det stämmer men det är ingen besparing om dina kläder inte blir rena eller fläckar inte försvinner pga för låg tvättemperatur och du istället går och köper ett nytt plagg.

Hur påverkar hårt eller mjukt vatten effektiviteten av tvättmedel?

Har man hårt eller medelhårt vatten behöver man mer tvättmedel. Mjukt vatten kräver mindre tvättmedel.

Vattens hårdhet anges i tyska hårdhetsgrader, °dH (°dH = Grad deutscher Härte). Ju högre halter av kalcium- och magnesiumjoner, desto hårdare är vattnet. 1°dH motsvarar 7,1 milligram kalcium per liter och 4,3 milligram magnesium per liter.

 • 0-2: mycket mjukt
 • 2-5: mjukt
 • 5-10: medelhårt
 • 10-21: hårt
 • >21: mycket hårt

Vad ska jag göra om jag spiller tvättmedel direkt på mina kläder eller på golvet?

Torka upp och tvätta av direkt.

Hur rengör jag min tvättmaskin för att förhindra dålig lukt och bakterietillväxt?

Läs gärna vår guide på bloggen här: Kicka här

Tar det bort svåra fläckar som olja, blod, gräs?

Fläckar bör man förbehandla. Läs gärna vår guide på bloggen HÄR!