Hållbarhet

Planetariska gränser & hållbarhet

Det är uppenbart, vi har bara en planet att bo på, en planet som vi dessvärre inte tagit speciellt väl hand om. Det finns gränser för vad jorden kan tåla!

 

Men var går dessa gränser?

Det är inte helt lätt att veta, men Johan Rockström på Stockholm Resilience Center och hans team har utvecklat ett system som gör att vi kan förstå och mäta var dessa gränser finns. Forskningsgruppen har identifierat nio viktiga områden, för varje område visas gränsvärden i modellen nedan.

Modellen är byggd med cirklar uppdelade i nio delar, likt en tårtdiagram. Varje del av tårtan representerar ett område och planetens gränder per område.

 

Gröna fält: Problemet är inte så stort att vi har överskridit en gräns för vad planeten kan tåla. Själva gränsen kallas för planetarisk gräns. 

Där färgen är gul, orange eller röd har vi överskridit gränserna. Vissa delar av cirkeln saknar färg och det är för att forskarna ännu inte har lyckats hitta tillräckligt med data för att kunna räkna och fylla diagrammet.

Eftersom att vi har passerat gränsen för biogeokemiska flöden är det viktigt att vi gör allt vi kan för att inte försämra saker ytterligare utan försöker förbättra. Därför bestämde vi oss för att göra städningen mer miljövänlig och ta fram rengöringsprodukter och städredskap som inte skadar dig eller naturen och som inte gör att vi flyttas närmre en planetarisk gräns.

 

Västerbottenssåpa - miljövänliga rengöringsprodukter

Västerbottensåpa tillverkas i Vilhelmina, Sverige, från återvunnen rapsolja enligt ett grundrecept från 1926. Den skadar varken dig eller naturen och återvinner använd olja från utvalda restauranger - olja som annars skulle slutat som avfall.

  • Genom att använda vår naturliga och lätt nedbrytbara såpa minskar du mängden skadliga kemikalier i hemmet.
  • Genom att använda vår fasta såpa undviker du att transportera vatten, vilket minskar din koldioxidavtryck.
  • Genom att återanvända sprayflaskan och fylla på med våra små refill påfyllningar så minskar du användningen av plast.
  • 45% av världens all utsläpp kommer från människors sätt att producera nya råvaror. Genom att välja Västerbottenssåpa som är en återbruksprodukt bidrar du till övergången till en cirkulär ekonomi och minskade utsläpp. Tack för att du är med i klimatomställningsarbetet. 

 

 

Sara, hennes man Magnus och son Albert hjälpte till med strandrensningen vid Callao, Surf Beach i Arguineguin, på Gran Canaria, Spanien, i november 2022, som arrangeras av Oceans4Life. 11 sopsäckar med plast samlades in och skickades för återvinning.


Påfyllningsflaskorna är gjorda av
POP, Prevented Ocean Plastic, återvunnen plast plockad från stränder runt om i världen. Plasten samlas in inom en radie på 50 km från kusten eller vattendrag som mynnar ut i havet. POP-programmet förhindrar över 1000 ton plast från att nå havet varje månad och erbjuder robust, högkvalitativ återvunnen plast. 


Produktionen av återvunnen plast släpper ut 5 gånger mindre koldioxid än "ny plast", plus att POP-programmet förhindrar att den hamnar i havet.

 

Upptäck vår rengöringsprodukt kollektion