Hur städar man inför julen - 19 städtips inför stora julstädningen!


I det här inlägget delar vi 19 städtips som vi fick från Facebook, och vi ger 19 svar tillbaka! Vi önskar er lycka till med dessa små "katastrofer" och hoppas att dessa tips ska vara till hjälp för att lösa problemen. 

 

Senast redigerad den 8 maj 2024Vi frågade på Facebook vilka städtips ni ville ha och vi fick 19 uppslag!

– så här kommer också 19 svar!

 

Som vanligt så är alla tipsen naturliga, det vill säga – inget av dem innehåller starka och onödiga kemikalier. Vissa tips är riktigt tuffa och tänkta som svar till den som är något förtvivlad över ett t ex en svår fläck. Det är lite av ett sista försök innan man ger sig på att tapetsera eller måla om. Vi önskar er lycka till med dessa små ”katastrofer” och hoppas att ni med dessa tips ska kunna lösa problemen.
Har du känsliga, dyra och mycket speciella saker (äkta mattor eller möbler av speciella material) så ska du alltid kontakta tillverkaren eller säljaren för råd.

 

Frågor och svar om städning

1. Hur rengör man ugnen?


– Smuts i ugnen är oftast fett och lite bränt. Vi rekommenderar en fast såpa och ekofibersvamp. Använd lite ljummet vatten och en klick såpa på svampen och gnid sedan in hela ugnen.
Låt verka i minst 1h, gnugga sedan med ekofibersvampen ett varv till och torka ut med trasa och ljummet vatten. Skulle fallet vara att ugnen är riktigt smutsig eller gammal så att den av den anledningen är svår att få helt ren så tipsar vi om att när du gnidit in ugnen med den fasta såpan och ställer in en ugnsform med lite vatten i och sätter ugnen på 175*C och låt vattnet koka så att ånga bildas.
Stäng av när du ser att ugnen fyllts av vattenånga men var försiktig, ånga är varmt! Vänta tills dess att det svalnat och torka sedan ur. Nu släpper allt!

 

2. Hur polerar man koppar?

 

Bästa och enklaste kopparputsen gör du enkelt själv. Se klippet nedan.
Produkterna hittar du här: Västerbottenssåpa

 

Så här enkelt putsar du koppar!

 

3. Hur rengör man en granitbänkskiva?


Granit är ett fantastiskt material, inte bara vackert utan också praktiskt. Eftersom att granit är ett naturmaterial är en fet såpa att föredra. Alla naturmaterial mår bra av fet såpa. Använd fuktad trasa och flytande eller fast såpa på skivan. Har du svårare fläckar eller något som fastnat föreslår vi att du försöker med en svamp och därefter om fläcken är mycket svår en ekofibesvamp men tänk på att den kan repa, speciellt om skivan har någon form av specialslipning, så ta det försiktigt.
Använd aldrig ättika och vinäger till slipad sten och marmor.

 

4. Hur rengör man en spishäll?


Spishällar finns i olika material så man ska alltid följa tillverkarens råd MEN de flesta nyare hällar är av bättre sort och inte så känsliga som de var när de först kom. Börja med såpa och fuktad trasa, smuts på spisen är nästan alltid fet och principen är att fett löser fett. Fungerar inte detta, har du fått svårare smuts och fläckar går du över på mjuk svamp och såpa, nästa steg är ekofiberduken samt såpan.
Här är det dock läge att börja iakttaga försiktighet – fiberduken är riktigt tuff och kan repa. En ekofiberduk kostar 10kr och håller länge men ett tips är att klippa den i två delar så räcker den dubbelt så länge  .
Har du smuts som bränt fast svårt i hällen blandar du en matsked bikarbonat med 1dl vinäger och låter det bubbla på hällen innan du torkar av. Det löser det mesta av inbrända fläckar. När man använder fet såpa på blanka material som en häll blir det lätt ränder så torka rent med en fuktad trasa och eftertorka med en skvätt ättika på ett hushållspapper så blir det blankt.

 

5. Hur rengör man borstat stål, typ vitvaror?


Tricket med borstat stål stavas ”putsa” det är lite som att putsa en spegel. Allt vatten och fett måste bort. Har du bara lite ränder tar du en skvätt vinäger på en torr bomullstrasa (inte disktrasan) eller ett hushållspapper och polerar. Tänk spegelputs! har du däremot mycket fett, fingeravtryck och stänk måste det bort först så här gäller principen fett löser fett. Såpa  trasa eller mjuk svamp – se till att få bort allt fett och smuts. Torka rent med disktrasan och därefter putsa med vinäger på torr trasa.
Blankt!

 

6. Hur man tar bort katt och hundhår från textil?


Här behöver du något ”klibbigt” där håret kan fastna – en diskhandske eller en gummiskrapa (plastskrapa fungerar inte) fungerar fint på t ex möbler. Jobba systematiskt och stryk över hela möbeln för att få med dig allt hår. Vissa material är extra trixiga och håret vill ”krypa” i materialet. Här behöver du en rejäl packtejp, tejpa och dra loss och upprepa eftersom. En vanlig klädrulle är för svag för att dra hår ut t ex fleece. Var noga med att skaka och borsta innan du tvättar i maskin.

 

6. Hur rengör man köksfläkten?


Köksfläkten blir alltid fet. Ta ut filtren (de är de nästan alltid av metall och lätta att ta loss nu för tiden) Här skiljer det förstås från modell till modell så följ tillverkarens tips om de är av speciell karaktär. Vanliga standardfläktars filter kör du enklast i diskmaskinen. Har du inte diskmaskin gör du ett bad av såpa och varmt vatten i diskhon och låter dem ligga i en stund innan du rengör dem med diskborste. Testen av fläkten tar du med fuktad trasa och fet såpa. Ni vet … fett löser fett!

 

7. Katt och hund-urin på mattor?


Är det en dyr äkta matta tar du den till en specialist. Är det en normal matta som du bara vill rädda så gör du följande så länge det inte är läge för att brygg-skura mattan förstås 
Gör så här: Lägg en tidning eller plast under mattan (om det inte är en heltäckningsmatta) Fukta igenom fläcken med kallt vatten och såpa, använd en borste som inte skadar mattan och jobba upp ett skum. Torka upp så mycket av skum och vatten du kan med en trasa. Upprepa tills dess att du upplever att du fått upp det mesta av urinen. Tag sedan1/3 ättika och 2/3 vatten, fukta fläcken med detta och torka upp överskottet igen.
Ättiklukten kommer att ta bort det sista av urinlukten och katten kommer inte att uppsöka samma fläck igen, katter ogillar ättika. Ättiklukten kommer att försvinna med tiden.

 

8. Hur rengör man kakel och kakelfogar i badrummet?


Se klippet nedan!

 

Alla produkter som används i klippet finns på www.vasterbottenssapa.se

 

9. Vad gör man åt mögel i badrummet?


Hittar man mögel i badrummet så ska man så fort som möjligt kontrollera så att man inte har en vattenskada och läckande rör i vägar, gol eller tak. Därefter skall ventilationen kontrolleras. När du är säker på att varken vattenskada eller ventilation är problemet gör du följande (Mögel kan uppstå lokalt): Skura bort allt mögel omgående. Svartmögel är till och med giftigt och kan göra dig sjuk så det måste bort. Eftersom att mögel sprids med sporer och växer gäller det att vara noga, få bort så mycket som möjligt och vänta inte för länge innan du upprepar. Låt inte svampen få fäste! Genom att använda såpa skapar du också en basisk miljö, det brukar inte svampar tycka om så skura med panelborste och mycket fast såpa så ska du se att du håller möglet borta.
Se gärna klippet i punkt 8.

 

10. Hur får man bort kalk kring kranar?


Kalk tar du lättast bort med ättika. Blanda 1/3 ättika och 2/3 vatten och spraya på. Har du svåra avlagringar tex där kranen är infäst i bänken så fuktar du ett hushållspapper med ättiksblandningen och linda runt kranen. Låt verka i ca 1h. Observera att ättika inte ska användas på marmor och polerad sten men p en vanlig rostfri bänk eller porslin fungerar det utmärkt.

 

11. Hur får man bort trycksvärta från en bordsskiva?


Trycksvärta är ”lurigt” det beror helt på vilken typ av underlag den fastnat på MEN jag vill tipsa dig om att ta en skvätt neutral (ofärgad) matolja och behandla fläcken med den. Låt gärna verka ett tag. Matoljan löser fettet i färgen / svärtan och den bör sedan gå att få bort med såpa och trasa.

 

12. Hur blir man av med alger?


Alger är tuffa och svåra att bli av med men det går. Tegeltak som angrips av mossa och alger behandlar man med såpa som får ligga kvar. Såpan är basisk och det tycker inte algen som förökar sig med sporer om. Så mitt tips är att rengöra med fast såpa och att torka lite dåligt  Eftertorka bara med ett hushållspapper, dvs inte med fuktad trasa …. låt lite såpa finnas kvar så otrivs algen. Men som sagt … alger är överlevare och det här kan behöva upprepas några gånger innan du blir av med sporerna.

 

13. Hjälp, hunden har gjort en fläck på mattan som känns fet!


-Jag antar att mattan inte går in i tvättmaskinen?! Då gör du som följer: Är det en dyr äkta matta tar du den till en specialist. Är det en normal matta som du bara vill rädda så gör du följande: Lägg en tidning eller plast under mattan (om det inte är en heltäckningsmatta) Fukta igenom fläcken med ljummet vatten och såpa. Använd en borste som inte skadar mattan och jobba upp ett skum. Torka upp så mycket av skum och vatten du kan med en trasa. Upprepa tills dess att du upplever att du fått bort det feta. Fett löser fett så därför är en fet såpa att föredra! Har du obehaglig lukt kvar kan du behandla med lite vinäger eller ättika på ett hushållspapper. Det tar bort lukten men du riskerar även att hunden inte längre tycker om sin plats. Djur brukar inte tycka om lukten av vinäger / ättika. Ättikslukten försvinner med tiden och tar med sig den dåliga lukten.

 

14. Hur tar man bort fläckar av järnrikt vatten?


Jag förmodar att det är badrumsporslinet som missfärgats av järnet och det löser du enklast genom att använda citronsyra som du låter verka en stund. Skrubba rent med ekofiberduk eller kraftigare borste. Citronsyran köper du i en vanlig mataffär, finns i kryddhyllan under bokstaven ”C”.

 

15. Hur får man bort flottfläckar på en tapet?


– Oj, ja detta är inte kul men heller inte helt omöjligt att fixa. Allt beror förstås på hur illa det är men om vi antar att det är en papperstapet, vilket är den svåraste att rengöra gör du så här: Börja med att ta bort om det finns rester av vad som orsakat fläcken. Tag därefter potatismjöl som du pudrar på och borstar bort. Upprepa och upprepa igen. detta kommer att fungera men det är möjligt att det inte är tillräckligt. Då tar du en bit torrt, vitt bröd (formfranska) men se till att det är lite torrt och inte av en fin fet modell  Vanlig billig, torr franska fungerar bra. Använd brödet som svamp för att behandla fettfläcken med potatismjölet. Jobba utifrån och in så att inte fläcken sprider sig / dras ut. Är detta fortfarande inte tillräckligt kan du testa att ta ett smörpapper, hålla det mot tapeten samtidigt som du värmer med ett strykjärn på låg värme. Gör absolut inte detta om tapeten är av plast och ha inte för varmt.

 

16. Hur rengör man en tygsoffa där överdraget inte går att ta av?


Det beror helt på vilken typ av smuts det handlar om och vilken typ av material det är. Antika, dyra och speciella möbler kontaktar man alltid en tapetserare eller annan specialist för att rengöra. Men rör det sig om en vanlig textil, möbel som bara känns ofräsch så pudrar du på rejält med bikarbonat och låter verka en stund (Inget vatten eller annan fukt) sedan dammsugar du upp bikarbonatet och ”vipps” har du gjort en liten hemgjord kemtvätt  Feta fläckar behandlar du med såpa, fet såpa löser fet fläck. Svamp, ljummet vatten och jobba upp skum. Torka upp och upprepa tills dess att fläcken är borta. Var noga med att torka upp fukten så gott det går ur möbeln. Är det riktigt illa finns ofta textiltvättmaskiner att hyra i t ex en färghandel eller en byggvaruhandel.

 

17. Hur får man bort blåbärsfläckar?


Blåbär har ett otroligt kraftigt färgämne så det är tyvärr fult möjligt att förstöra saker med blåbär MEN det kan också gå att rädda dem om man gör rätt. Blåbär är basiska och fläckarna kan därför behandlas med sura medel så som ättika och vinäger. Blanda med vatten och jobba med en mjuk svamp.

 

18. Hur får man bort tejprester?


Tejp kan lämna fula spår! Som tur är går tejp lätt bort med hjälp av lite vinäger. Fukta ett hushållspapper och blöt tejpresterna rejält med vinäger, vänta 5 min och upprepa efter ytterligare 5 minuter är tejpresterna upplösta och du kan enkelt torka bort dem. Observera att vinägern inte ska torka, du måste ta bort tejpresterna medan vinägern fortfarande är fuktig.

 

19. Obehandlade trägolv har fått fläckar …. hjälp!

Se klippet nedan:

 

 

Alla produkter finns här: Västerbottenssåpa

 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar