5 enkla steg, så rengör du toaletten med såpa

Sammanfattningsvis presenterar vi en metod för att rengöra insidan av toaletten enbart med hjälp av såpa. Genom att följa några enkla steg kan du använda denna miljövänliga metod för att effektivt rengöra toalettens insida och hålla den fräsch. 

Senast redigerad den 8 maj 2024

 

Rengör toalett – så här gör du

Så här gör du rent toalettens insida enbart med såpa

 

 

 

Gör så här!

Ta av korken, vänd flaskan upp och ner och spruta såpan på toalettens insida.

 

 

 

2. Använd wc-borsten för att skrubba och få till ett såpskum över hela porslinet. Skrubba även bottenkröken. Underskatta inte värdet av mekanisk rengöring, det betyder helt enkelt att man faktiskt måste skrubba lite, oavsett städprodukt. Förväntar du dig att kunna köpa en produkt som du bara “blaskar på” för att sedan rent magiskt få smutsen att försvinna. Tyvärr, så fungerar det inte. Städning är och kommer alltid att vara ett jobb som kräver en arbetsinsats. Den arbetsinsatsen kan dock göras både enklare och mer hälsosam med naturliga städprodukter.

 

 

3. Låt verka i 10 -15 min men gärna längre om du har möjlighet att vänta.

4. Borsta därefter igen med wc-borsten och du ska se att smutsen släpper nu.

5. Spola, och din toalett är ren och fin.

 

 

Inför veckorutin
Vill du behålla din toalett i rent och snyggt skick försök då att upprepa detta och göra det till en veckorutin. Det kommer att underlätta din städning då smuts inte kommer hinna få fäste på samma sätt som den gör om man väntar längre.

 

Gammalt och kraftig smutsat porslin
Kanske har du flyttat in i en bostad där tidigare ägare inte lyckats hålla helt rent?!  Eller så har städningen blivit eftersatt av annan anledning. Då är det vanligt att missfärgningar i kröken är svåra att få bort. I så fall upprepar du de första stegen på kvällen innan du går och lägger dig – låt såpan stå i toaletten övernatten och nästa morgon kan du enkelt skrubba loss smutsen/missfärgningen med toaborsten.

 

Missfärgning från metaller
Skulle missfärgning ändå finnas kvar är det roligen inte biologiskt eller fett utan missfärgning av metall (grön missfärgning kommer tex från kopparrör.) Det tar du enkelt bort med ättika eller vinäger. Låt på samma sätt ättikan verka en stund innan du skrubbar med toalettborsten.

 

Lite enkel städkemi
Smuts i badrummet är oftast biologisk, dvs kommer från oss människor som bor här, djur eller växtriket. För att städa bort den typen av smuts behövs en produkt med högt pH-värde, tex Västerbottenssåpa.Smuts i badrum kan också vara fet. Du minns kanske kemilärarens ord?

 

Lika löser lika
För fet smuts fungerar således en fet såpa bäst – Västerbottenssåpa är överfettad, dvs har ett överskott av fett samtidigt som den har ett högt pHvärde vilket gör den mycket effektiv just i badrummet.’

Metaller – korrosion, tas däremot enklast bort med något som har ett lågt pHvärde. Ättika fungerar utmärkt! Med denna enkla grundkemi klarar du all städning i badrummet utan starka och onödiga kemikalier.

 

Ättika för toaletten

Har du problem med kalk i vattnet kan det vara en god ide att ibland ha lite ättika i toaletten som du låter stå en stund och sedan skrubbar runt med toalettborsten och spolar.

Det är inte svårt att städa utan starka kemikalier

 

Flaskan innehåller 0.5L flytande såpa, du kommer att känna att såpan är tjockare och mer trögflytande än du kanske är van vid, det är för att den är mer koncentrerad, således räcker 0.5L mycket länge. En överfettad såpa som denna passar utmärkt till rengöring av badrummet där smutsen är fet eller består av tvål eller hudrester. Badrumssåpan förhindrar även återväxten av svamp och mögel i bad och duschutrymmen.

 

Badrumssåpa har en doft av Västerbottnisk skog och är framtagen av doftkreatören Helena Eriksson, A Piece Of – Skellefteå.

 

Dosering vid spädning i vatten för våtmoppning: 2-6 msk till 10 liter varmt vatten.


Trä och sten mår dessutom mycket bra av att återfettas med såpa, till obehandlat trä – använd mer såpa. Det kommer att ge en mjuk varm och behandlad yta.


Till ”döda material” som t.ex plast eller våtrumsmatta – använd mindre såpa och varmare vatten, lämna ej såprester på våta golv då då det kan orsaka halka. Till plast och andra (icke natur material) använd vid var fjärde våtmoppning ett avfettande diskmedel för att avlägsna eventuellt överskottsfett från såpa.

 

Grundreceptet är gammalt, ett arv daterat 1926 och släkten har en lång historia av såptillverkning, självhushållning och återbruk. Den är tillverkad av vegetabilisk matolja, renad och återvunnen från utvalda leverantörer.
Flaskan är av miljövänlig PET modell och sorteras som hårdplast men kan med fördel återanvändas ett par gånger innan återvinning.

 

__________________________________________________________________________

Frågor och Svar 

 

- Hur börjar man processen för att rengöra toalettens insida med såpa?
För att börja rengöringen, ta av korken på såpaflaskan, vänd flaskan upp och ner, och spruta såpan på toalettens insida.

 

- Varför är mekanisk rengöring viktig när det gäller att rengöra toalettens insida?
Mekanisk rengöring, som innebär att man faktiskt skrubbar ytan, är viktig eftersom det hjälper till att lossa och avlägsna smuts och fläckar effektivt.

 

- Hur lång tid ska man låta såpan verka på toaletten innan man skrubbar igen?
Det rekommenderas att låta såpan verka i 10-15 minuter, men gärna längre om det är möjligt, innan man skrubbar igen med wc-borsten.

 

- Vilket tips ger vi för att hantera kraftigt smutsat porslin i toaletten?
Om porslinet är kraftigt smutsat och missfärgat kan man låta såpan stå i toaletten över natten innan man skrubbar loss smutsen med wc-borsten.

 

- Hur tar man bort missfärgning från metaller i toaletten?
Missfärgning från metaller, såsom koppar, kan enkelt tas bort med ättika eller vinäger. Låt ättikan verka en stund innan du skrubbar med toalettborsten för att avlägsna missfärgningen effektivt.

 

 

Beställ badrumssåpa här
Se Västerbottenssåpas Kit till Rent och Kalkfritt Badrum

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar