7 enkla saker att byta i köket för att minska avfallet

 

Zero Waste – mindre skräp från köket med några smarta val.

Med några enkla byten kan man enkelt minska mängden skräp som hamnar i sopkorgen.
Här tipsar vi om hur du gör några kloka byten som kan bli riktigt lönsamma både för dig rent ekonomiskt och för miljön.


Betalar du per kg för ditt avfall? Många gör det och med dessa små ”uppoffringar” kan du snabbt se resultatet i form av en lägre kostnad för sophanteringen.


Tänk så fantastiskt, att vi som privatpersoner kan göra några små enkla byten och göra en sådan stor skillnad.

Här kommer våra 7 tips på saker att byta

  1. Byt plaskasse mot – Återbrukad kasse. Skaffa en stabil tygkasse av återbrukat material för all shopping.
    En nyproducerad tygkasse tar det en bra stund innan man ”tjänat igen” miljömässigt men det blir en helt annan sak när du köper en kasse tillverkad av 100% återbrukat material.
  2. Plastfolie – Byt mot bivaxdukar. Plastfolie står inte för en stor del av vikten sopor men om du ser det på ett år så blir det en hel del plastfolie som förbrukas och plastfolie är verkligen en slit och släng-grej. Skaffa ett par bivaxdukar i olika storlekar och du kommer att märka att du sparar in massor.
  3. Byt disktrasan till en variant du kan tvätta. En disktrasa i svenskodlat lin som dessutom är svenskproducerad är ett bra miljöval. Trasan kan tvättas näst intill i oändlighet och den är ju faktiskt närodlad / närproducerad och det är alltid ett bra miljöval.
  4. Byt lunchlådan till en variant i rostfritt stål eller glas. Här sparar du in massor av sopor. Tänk dig en hög med fem lunchlådor på varandra och så tar du den högen gånger 48 arbetsveckor …. oj oj … här har du mycket plast att spara in på.
  5. Tepåsar – byt mot tekula i rostfritt stål. Det här kan tyckas vara en liten detalj men oj, vad mycket det blir under ett helt år. Byt dina tepåsar mot ekologiskt löste och en tekula i rostfritt stål och ytterligare en besparing är gjord.
  6. Byt kaffefilter mot ett filter i metall. Här har du vikt att spara – kaffesump är tungt och har du inte möjlighet att kompostera är det här en ”stor bov” i sopkorgen.
  7. Gå med i en REKO-ring. Gör en sökning i din facebookapp. Hitta en lokal rekoring och börja handla direkt från dina lokala bönder. Städerna har faktiskt också ofta möjlighet till detta och vet du vad – detta är helt suveränt! Du beställer på facebook, möter upp (rekoringarna har bestämda utlämningsplatser och dagar/tider) betalar (ofta via swish) och får dina lokalproducerade råvaror och de kan vi lova är bra för miljön, dessutom är de sällan förpackade i massor av plast OCH när man köpt varor i REKO-ring tenderar man att hantera dem bättre och minska matsvinnet.
Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar