Allt om Bikarbonat och städning - Hur städar man med bikarbonat?

 

I det här inlägget delar vi användbara tips för städning och tvätt med bikarbonat! Här är några användbara råd:
 
Myror gillar inte bikarbonat: Strö ut bikarbonat där myrorna kommer in för att avskräcka dem.

Rengör silver och koppar: Använd bikarbonat tillsammans med aluminiumfolie och kokhett vatten för att ta bort oxiden från silver och koppar.

Rengör termosen: Fyll termosen med varmt vatten och bikarbonat för att enkelt rengöra den.

 


Ta bort dålig lukt: Ställ ut bikarbonat i en skål för att absorbera och neutralisera oönskade lukter i rummet.

 

 


Hantera svettlukt i kläder: Tillsätt bikarbonat i tvättmaskinen för att avlägsna svettlukt och behålla vitvättens färg.


Senast redigerad den 8 maj 2024


Natriumvätekarbonat (gammalt namn: natriumbikarbonat ), NaHCO3,är ett av kolsyrans natriumsalter. Bikarbonat i dagligt tal är ett vitt pulver utan dofft. Bikarbonat löser sig inte i olja eller alkohol men lätt i vatten.

Bikarbonat har många användningsområden, här tar vi upp tips som gäller städning, tvätt och renhållning. Inga huskurer eller skönhetstips, vårt bikarbonat är avett för städ och tvätt.

En bikarbonatlösning är lätt alkalisk, basisk man skulle kunna kalla det för motsatsen till sur. Vattenlösning 1:10 (9 %) blir svagt alkalisk (pH 8,3), 1 % får pH 8-8,6.

 

Bikarbonatstips, så här gör du!

 

 1. Myror gillar inte bikarbonat: Har du myror i köksskåp och andra utrymmen strö ut en sträng med bikarbonat där du misstänker att myrorna kommer in.
 2. Tips du kanske sett på TV-shop 
  Natriumbikarbonat tar bort det mörka på silver och koppar (oxiden) genom elektrolys vilket inte skadar dina fina saker. Gör så här:
  Lägg en stor bit skrynklad aluminiumfolie i diskhon eller i annat kärl av rostfritt stål. Strö över 10 ml (2 tsk) natriumbikarbonat. Lägg i föremålen. Strö över ytterligare natriumbikarbonat. Häll på 1 liter kokhett vatten; det börjar bubbla, det är kolsyra som bildas. Låt svalna, skölj av och torka.  (Nysilver och mässing är svaga syror bättre (citronsyra, ättika, vinäger, ketchup, filmjölk.
 3. Rengör termosen: Häll varmt vatten i termosen, tillsätt ett par teskedar natriumbikarbonat, låt stå – efter 15-20min är termosen bara att sjölja ur och den är helt ren inuti.
 4. Rostfri diskbänk kan torka av med natriumbikarbonat på fuktig trasa för att bli riktigt blank.
 5. Ta bort dålig lukt: Röklukt tar du enkelt bort genom att ställa natriumbikarbonat torrt i en skål i rummet. Tar även bort lukter som diesel, sopor osv.
 6. Svettlukt i kläder. När svettukten inte vill släppa ur tyget – tillsätt två – tre matskedar bikarbonat i tvättmaskinen. Obs för att bikarbonat även har en blekande effekt. Bikarbonatet kan även användas när du tvättar vittvätt för att bevara tvätten vit.
 7. Urin: strö bikarbonat och ev lite citronolja där katten/hunden har kissat – dammsug bort nästa dag).
 8. Har du av misstag råkat skrapa en vägg eller har ett barn ritat på väggen, testa att blanda ihop 50/50 av vatten och bikarbonat och skrubba försiktigt med en svamp.
 9. Gör vita skor vita igen. Pudra bikarbonat över skon, badda med vinäger och låt bubblorna jobba.

 

 1. 10. Gulnade vitvaror/plast, gör en lösning med bikrbonat 1 del och vatten 4 delar. Stryk på lösningen och låt den torka ca 10min och torka sedan av.
 2. 11. Falsk-kemtvätt: Strö bikarbonat över bäddmadrassen, låt ligga och dammsuga sedan bort.
 3. 12. Olycka, kiss i sängen: Tvätta genast lakanen, försök suga upp mesta möjliga med hushållspapper och strö sedan rejält med bikarbonat på madrassen och dammsuga upp kommande dag.

  Bikarbonat är godkänt av Naturskyddsföreningen som Bra Miljöval av alkaliskt ämne. KRAV-godkänd syra / bas / salt.


______________________________________________________________________________

Frågor och svar


 • - Hur kan bikarbonat användas för att rengöra silver och koppar?

   

  Genom att kombinera bikarbonat med aluminiumfolie och kokhett vatten i en rostfri behållare kan oxiden enkelt avlägsnas genom elektrolys.

   

  - Hur kan bikarbonat hjälpa till att rengöra termosen?

  Genom att fylla termosen med varmt vatten och bikarbonat och låta det stå en stund blir den lätt att skölja ur och renas inuti.

   

  - Vad kan man göra med bikarbonat för att ta bort dålig lukt i rummet?

   

  Att ställa ut bikarbonat i en skål i rummet hjälper till att absorbera och neutralisera oönskade lukter, som röklukt eller sopor.

   

  - Hur kan bikarbonat användas för att hantera svettlukt i kläder?

  Genom att tillsätta bikarbonat i tvättmaskinen kan svettlukt effektivt avlägsnas från kläder och vitvättens färg bevaras.

   

  - Är bikarbonat miljövänligt?

   

  Ja, bikarbonat är godkänt av Naturskyddsföreningen som Bra Miljöval och är KRAV-godkänt som syra/bas/salt. Det är ett miljövänligt alternativ för rengöring och tvätt!

   

  Västerbottenssåpa Bikarbonat 

 •  kan beställas här
  Tillbaka till blogg

  Lämna en kommentar