Är såpa bra för huden?

Här diskuterar vi om användningen av såpa för olika ändamål, inklusive som huskur för sår och hudproblem. Trots dess antibakteriella egenskaper är såpa inte registrerad hos läkemedelsverket för medicinsk användning, men många har vittnat om dess positiva effekter vid behandling av skavsår och andra hudproblem!

 

Senast redigerad den 8 maj 2024

 

 

Såpa har ett högt pH-värde och blir naturligt antibakteriell vilket gjort såpbadet av såriga fötter, nageltrång och skärsår till en populär huskur. MEN såpor är sällan registrerade hos läkemedelsverket vilket är ett krav för att man ska få marknadsföra och sälja dem för sådana ändamål. Det är också anledningen till att du säkert hört talas om att såpa kan fixa skavsår och nageltrång, kanske till och med fått rådet av en sjukvårdskunnig men inte hittar ett ord om detta på såpflaskan eller på tillverkarens hemsida. Det är en städprodukt och sorterar därför under kemikalieinspektionen inte läkemedelsverket och det är förklaringen.
Hade då din farmor fel som tipsade om att ta ett fotbad med såpa för att dina skavsår skall läka ihop? Nej troligen inte, det är många som vittnar om den positiva effekten.
Eksem, det finns personer som säger sig få eksem när de använder såpa – det beror förmodligen på de rester av harts som kan finnas kvar i talloljesåpor. Testa då en såpa baserad på linolja eller Västerbottenssåpa som baseras på rapsolja. Många som byter från andra städprodukter till såpa upplever att händerna blir mjuka och fina och att huden inte torkar ut – här handlar det om att produkten inte skadar dig när du använder den inte att du använder den som hudvård, så där är svaret ja, såpa är ett bra val.

 

 

_____________________________________________________________________________

 Frågor och svar

 

 

- Varför är såpa inte registrerad hos läkemedelsverket för medicinsk användning?

Såpa betraktas som en städprodukt och omfattas inte av kraven för registrering hos läkemedelsverket. Detta beror på dess klassificering under kemikalieinspektionen snarare än läkemedelsverket.

 

 

- Kan såpa användas för att behandla hudproblem som skavsår och nageltrång?

 

Många människor vittnar om positiva effekter av såpbad för sår och hudproblem! 

 

 

- Varför kan vissa människor uppleva att de får eksem när de använder vissa typer av såpor?

 

Eksem kan orsakas av rester av harts som finns kvar i vissa talloljesåpor. Att byta till en såpa baserad på linolja eller rapsolja kan vara ett alternativ för dem som upplever problem med eksem.

 

 

Beställ naturliga städprodukter här: Västerbottenssåpa

Tillbaka till blogg

1 kommentar

Kan jag köpa såpa hos er som jag kan tvätta hela kroppen med, som en duschtvål?

Monica Fredriksson

Lämna en kommentar