Är såpa bra för huden?

Såpa har ett högt pH-värde och blir naturligt antibakteriell vilket gjort såpbadet av såriga fötter, nageltrång och skärsår till en populär huskur. MEN såpor är sällan registrerade hos läkemedelsverket vilket är ett krav för att man ska få marknadsföra och sälja dem för sådana ändamål. Det är också anledningen till att du säkert hört talas om att såpa kan fixa skavsår och nageltrång, kanske till och med fått rådet av en sjukvårdskunnig men inte hittar ett ord om detta på såpflaskan eller på tillverkarens hemsida. Det är en städprodukt och sorterar därför under kemikalieinspektionen inte läkemedelsverket och det är förklaringen.
Hade då din farmor fel som tipsade om att ta ett fotbad med såpa för att dina skavsår skall läka ihop? Nej troligen inte, det är många som vittnar om den positiva effekten.
Eksem, det finns personer som säger sig få eksem när de använder såpa – det beror förmodligen på de rester av harts som kan finnas kvar i talloljesåpor. Testa då en såpa baserad på linolja eller Västerbottenssåpa som baseras på rapsolja. Många som byter från andra städprodukter till såpa upplever att händerna blir mjuka och fina och att huden inte torkar ut – här handlar det om att produkten inte skadar dig när du använder den inte att du använder den som hudvård, så där är svaret ja, såpa är ett bra val.

Tillbaka till blogg