Är såpa sur eller basisk?

En vanlig fråga och det enkla svaret är att såpa är basisk. Man skulle kunna uttrycka det så att basisk är motsatsen till sur.

Vilket pH-värde har såpa?

Olika såpor har dock olika pH-värden, ofta kan man läsa på förpackningen eller i produktens säkerhetsdatablad vilket pH-värde produkten har.

Vad betyder basisk?

På ”kemispråk” är baser en grupp av kemiska föreningar som kan att uppta vätejoner när man sedan löser dem i vanligt vatten ska de ge ett pH-värde över 7, eller mer, allmänt ge bort elektronpar. En sådan lösning säger man att den är basisk, eller alkalisk. Alkalisk är ett annat ord för basisk.

 

 

Varför vill man ha en basisk såpa?

  • Fördelen med en basisk såpa, en såpa med högt pH-värde är att den lätt tar bort all smuts som kommer från växt eller djurriket. Det låter kanske konstigt?! Men om man tänker på saken så kommer den mesta smutsen i vårt hem från växt eller djurriket. Smuts som kommer in med skor och ytterkläder eller smutsiga djurtassar kommer mest troligt från naturen. Smuts som vi vill bli av med i köket kommer ofta från växter eller djur. Det vill säga, den mat vi tillagat. Allt detta tas enkelt och naturligt bort med en basisk såpa.
  • En annan stor fördel med en basisk såpa är att den tar bort och förhindrar återväxten av till exempel mögel. Mögel är en sorts svamp och de trivs inte en basisk miljö. Har du till exempel råkat ut för en rosa, rödaktig eller brun beläggning på badrummets kakelfogar? Då är det troligen en svamp. Skura med en såpa som har ett högt pH-värde. Lämna gärna lite såpa kvar att verka över de angripna områdena och mögelangreppet ger vika.
  • Detsamma gäller för alger och lavar. Alger angriper ofta sådant som finns utomhus så som trädgårdsmöbler, fönsterbleck, krukor, växthuset och båtar. Algerna trivs inte heller i en basisk miljö och håller sig borta längre om du använder en såpa med högt pH-värde.      
Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar