Årets första städtips tillägnas sovrummet! Städa hela sovrummet i 8 enkla steg.

Vi tillbringar stor del av dygnets timmar i sängen, det är därför viktigt att sovrummet är rent och fräscht och att sängen också är det!

 

Vi vill börja det här inlägget med att påpeka att om du misstänker att du lider av kvalsterallergi så ska du söka läkare och undersöka om så är fallet. Kvalsterallergi kan man aldrig städa bort helt och hållet, det finns däremot kvalstertäta sängkläder för allergiker så ta reda på om du är allergisk om du misstänker det.
Man kan förstås nysa av andra orsaker och då är städning inte alls en dålig idé! 😉 

Här följer några tips för städningen av sovrummet och en praktisk steg för steg lista i 8 enkla punkter.

  • Ta ur sängkläderna och tvätta dem i minst 60*C. Köp inte sängkläder som inte tål tvätt i minst 60*C. Även kuddar och täcken skall vara tvättbara vid 60 grader. När det gäller sängar så är ventilation A&O, resårmadrasser med träram och en kärna av spiraler är riktigt bra, skumgummimadrasser ska ligga på bottnar som luftas effektivt, till exempel ribbotten. Det är när fukt blir kvar i madrassen som kvalster trivs som bäst. Frysning – Att frysa ihjäl kvalster är mycket svårt men bor du så till att du kan förvara t ex täcken och kuddar i temperatur under -18*C i minst 48h så får det effekt. Torktumlare – Det finns inga belägg för att man skulle kunna torktumla bort kvalster, det blir helt enkelt aldrig tillräckligt varmt för det.
  • Plocka bort skräp, gamla tidningar och annat som samlar damm. Sortera och släng.
  • Dammtorka och vädra ordentligt. Se också till att ventilationen i rummet är god, dålig ventilation betyder att fukt stannar kvar i rummet och i sängen.
  • Dammsuga ordentligt, dammsuga även i sängramen där det kan samlas mycket damm.

 

  • Torka golvet.
  • Ta nu hand om bäddmadrassen. Kan du ta ut den, vädra och piska den är det toppen. Då kan du också passa på att ta bort eventuella fläckar. Kom ihåg att madrassen måste vara helt torr när du lägger tillbaka den i sängen.Har du inte möjlighet att ta ut madrassen så rekommenderar vi Bikarbonat-trixet.

 

 

* Strö ett jämt lager bikarbonat över madrassen.

 

 

* Låt ligga i minst 30minuter.
* Dammsuga upp bikarbonatet.

 

 

  • Fläckar: Blanda lika delar vatten, koksalt och bikarbonat. Jobba på fläcken försiktigt med mjuk trasa och svamp. Du kan behöva upprepa ett par gånger. Kom ihåg att trycka på fläcken med en torr trasa eller hushållspapper för att suga upp så mycket av vattnet som möjligt. Feta fläckar som t. ex välling – använd såpa och jobba på samma sätt med fläcken
  • Bädda rent i sängen. Detta bör göras som minst var 14:e dag. Att inte bädda sängen har varit ett uppslag för att bli av med kvalster länge. Det stämmer till viss del, bädda inte sängen omedelbart när du stiger upp. Låt sängen torka och vädra ur innan du bäddar MEN visst kan man med gott samvete bädda sängen så länge den inte håller fukt.

 

  • Bonustips. Har du av någon anledning fått dålig lukt i sovrummet som satt sig i t.ex tapeter och väggar kan du ställa in en liten skål med ättika i rummet. Ättikan kommer att “äta upp” den dåliga lukten på något dygn.

 

Här visar vi hur du gör i ett filmklipp

 

Alla våra städtips är miljövänliga och syftar till att minska användningen av skadliga kemikalier, göra rent på riktigt och ge dig som läsare användbara vardagstips.
Alla produkter som används kommer från https://vasterbottenssapa.se/

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar