Att behandla trä med såpa

I detta inlägg visar vi hur en gammal träback rengörs med såpa för att få nytt liv. Såpan, speciellt en överfettad variant som VästerbottensSåpa, återfuktar och återfettar träet istället för att torka ut det. Vi skurar backen med en rotborste, ljummet vatten och såpa, och resultatet blir imponerande efter torkning.

 

Senast redigerad den 7 maj 2024 

Här visar vi hur en gammal träback rengörs med såpa och får ett ”nytt liv”. Såpa har många fina fördelar, bland annat återfettar såpan träet istället för att torka ut det.
VästerbottensSåpa är en överfettad såpa och fungerar därför mycket bra ihop med trä.

 

Så här såg backen ut när vi fann den i en gammal jordkällare. Den hade stått många år i källaren och dragit åt sig fukt och blivit missfärgad.

 

Vi skurade backen med en mjuk borste, ljummet vatten och en rejäl klick såpa. Som ni ser på sista bilden (efter torkning) är backen i ett helt annat skick efter en såpskurning.


Du kommer att märka när du såpskurar ett äldre, smutsigt träföremål eller golv att smuts tränger upp väldigt snabbt och i ganska stor mängd. När träet sedan torkat kan man med handen känna att det inte är uttorkat utan fått en trevlig återfettad yta som nu kan torkas av med en fuktad trasa vid städning. Hårt smutsade ytor kan behöva skuras mer än en gång.

 

__________________________________________________________________________

Frågor och Svar


- Vilka fördelar har såpa när det används för att rengöra träföremål?
Såpan återfuktar och återfettar träet istället för att torka ut det, vilket ger föremålet ett "nytt liv" och en trevlig yta efter rengöring.

 

- Varför är det viktigt att använda en överfettad såpa som VästerbottensSåpa när man rengör trä?
En överfettad såpa som VästerbottensSåpa fungerar bra ihop med trä och ger en effektiv rengöring samtidigt som den bevarar träets naturliga fuktighet.

 

- Vilket verktyg används för att skura träbacken i detta exempel?
En mjuk borste används tillsammans med ljummet vatten och såpa för att skura den gamla träbacken.

 

- Varför kan träet behöva skuras mer än en gång vid hårt smutsade ytor?
Vid hårt smutsade ytor kan smutsen tränga djupt in i träet, vilket kan kräva flera skurningar för att uppnå önskat rengöringsresultat.

 

- Vad bör man göra efter att träföremålet har torkat efter såpskurning för att bibehålla dess återfuktade yta?
Efter att träet har torkat kan det torkas av med en fuktad trasa vid städning för att bibehålla dess återfuktade yta och fräscha utseende.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar