Att rengöra ugnsplåtar

Att rengöra ugnsplåtar kan vara oändligt påfrestande och få vem som helst att ta till starka kemikalier eller ge upp helt enkelt.


Det behöver du inte, att rengöra ugnsplåtarna med såpa är verkligen “den lates” sätt att göra det. Det finns ingen anledning att jobba med plåtarna i onödan. Låt såpa och tid få göra jobbet. Låt det få ta lite tid och gör en plåt i taget, så att du inte behöver avvara alla dina plåtar samtidigt.

 

Jag använder vår kökssåpa som du hittar här

 

 

Gör så här:
Såpa in plåten med lite vatten och rejält med såpa. Här använder vi kökssåpan, oparfymerad på pumpflaska men det fungerar med fast såpa också. En bra vana är dock att alltid använda oparfymerade produkter till allt som har med köket och matlagning att göra.

 

 

2. Plasta in plåten. Vi stoppar in den i en vanlig avfallsåpåse, en från vardera håll och försluter.

3. Vänta! Låt plåten ligga så här i ett dygn.
Efter ett dygn så öppnar du påsen lite och känner efter lite med en ekofiberduk eller kopparskrubbare. Släpper smutsen lätt är det bara att skrubba av den, skölja och torka.

Sitter det fortfarande så fyll på med såpa och lite vatten så att plåten är fuktig av såpa och vatten och försluter igen.

Det viktiga är att hela plåten är täckt av såpa och vatten och att den inte torkar.
Efter ytterligare ett dygn - upprepa. Kontrollera om smutsen släpper. Om inte, fyll på med såpa/vatten och förslut igen.
Den här plåten var illa bränd och fick ligga i 4 dygn.
Då släppte det brända enkelt när vi gnuggade lite med kopparskrubbaren och ekofiberduken och plåten blev som ny igen.
Var lite “lat” och låt såpan jobba åt dig!
Vi har satt ihop ett kit med allt du behöver för att städa ditt kök utan starka kemikalier och parfymer.
Paketet innehåller endast oparfymerade produkter. Parfymer hör inte hemma i ett kök tycker vi. Köket ska städas så att det doftar gott utan parfymer. Att täcka över dålig doft i köket med parfymer är inte en bra idé, här ska det vara naturligt rent för här hanterar vi den mat vi äter och får i oss. Du hittar kitet här.
Köp vårt Köksrengörings kit
Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar