Att skura gamla trägolv med såpa

Att skura gamla trägolv med såpa

 

Detta är bloggen om när vi åkte runt Malgomajsjön till byn Skansholm för att såpskura ett gammalt trägolv från 1930 talet.
Häng med så får du se hur det gick och kanske vill du också se filmen vi gjorde!?

Våra goda vänner Maria och Magnus har köpt ett stort gammalt hus i Skansholm, Vilhelmina. Huset är från 1930talet och renoveras i etapper. Viktiga och som Maria säger, tråkiga saker först. Man har börjat i rätt ände och åtgärdat sådant som är nödvändigt men kanske inte syns så mycket först. De har renoverat skorstenen, dränerat och fixat med rör …. smart men inte lika kul som att pynta och fixa med gardiner. Nåja huset har fått ett nytt modernt kök med gammaldags lantlig känsla och så har det förstås kvar sin charm med vedspis och plankgolv. Det är ett av de här golven vi ska titta närmare på nu!

Golvet är av ett mjukt / poröst träslag gran eller tall, lite osäkra är både vi och husets ägare men klart är att det inte är ek 😉


Golvet är original sedan huset byggdes på 30talet och har en fantastisk kvalitet och nötning som inte är möjlig att skapa med annat än tid och slitage av människor, vackert helt enkelt!


Men med slitaget och åren kommer också fläckar och en grånad som man gärna vill bli av med. Det är vad vi ska försöka åtgärda med en överfettad såpa – Västerbottenssåpa, skurborste, vatten och trasa.

 

 

Viktigt när du såpskurar golv

 • Nya golv behandlas ALLTID efter tillverkarens rekommendationer.
 • Såpskura för ytbehandling med kallt vatten.
 • Använd alltid en överfettad såpa, inte billig såpa från matvarubutiken, den torkar ut istället för att behandla.
  – Linoljesåpa och Västerbottenssåpa är exempel på överfettade såpor. Se upp med såpa baserad på tall!
 • Skurar du ett gammalt golv för att få det 1. rent, 2. behandlad yta – då måste du ha ljummet vatten för att kunna lösa fläckar och få bort smuts.
  – När du skurat golvet rent, såpskura / torka sedan golvet med överfettad såpa och kallt vatten för att få en skyddande yta och vårdande effekt.
 • Använd skurborste av naturmaterial med rätt hårdhet, den skadar inte golvet och naturmaterial (trägolv) + naturmaterial, borste är en ekvation som går jämt ut 😉
 • Torka med en bra trasa.
 • Skura sektion för sektion.
 • Blöt golvet en sektion i taget och skura där efter, jobba dig genom rummet.

  Lycka till

 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar