Att snöskura sina mattor är ett gammalt husmorstips

I detta inlägg beskriver vi hur du kan använda snö för att rengöra dina bruksmattor under vintern. Genom att följa några enkla steg kan du fräscha upp mattorna utan att använda kemikalier, en metod som passar bra för kall, torr snö. Vi ger också tips på hur du bäst utför denna rengöring och vad du bör undvika.

 

_

 

Det är som en kemtvätt utan kem kan man säga, en mellanlandning innan man kan såpskura sina trasmattor utomhus igen.

 

Har du snö så är det här ett bra städtips för årstiden. Här i Vilhelmina har vi snö så att det räcker och vi har snö ända fram till början av maj i vanliga fall och på fjället ja där brukade det anordnas skidtävling på midsommarafton förr i världen. Nu brukar vi fira nationaldagen 6 juni med vägöppning det vill säga den 6 juni har snöröjarna lyckats skotta fram vägen över Stekenjokk så att den återigen är farbar. Så här är det ingen stress även om det ska sägas att detta fungerar bäst med torr kall snö.

 

Det är också en förutsättning att marken är frusen under så att du inte får i smuts från marken in i mattan. Har du lite snö kan du lägga ut mattan på ett altangolv och ösa snö över.

 

Använd inte den här metoden för antika, äkta mattor eller andra väldigt dyrbara textilier. Sådana ska hanteras av experter. Det här är en metod för dina bruksmattor. 

 

Gör så här:

1. Rulla ihop dina mattor och tag med ut till lämplig plats. Ta med en kvast

 

2. Skaka av mattorna väl och lägg dem sedan i snön. Har mattan en uppsida och en nersida så ska uppsidan – den sida du går på vändas ner mot snön. Trasmattor får man ”köra på båda sidor”.

 

3. Promenera över mattan så att du får in snö i mattan men se till att inte ha något vasst eller smutsigt under. (Har du möjlighet kan du gott låta mattan ligga i snön en timme eller två.)

 

 

4. Vänd mattan och upprepa om det är en trasmatta.

 

5. Borsta av snön med en kvast. Jobba gärna lite med kvasten så att den drar ur snön OCH smutsen. Vänd och upprepa tills dess att du är nöjd.

 

6. Skaka av mattan och piska den ett par gånger med kvasten.

 

I och med att det mesta av snön åker ut mattan när man piskar/skakar den så kommer den inte att vara speciellt blöt när du tar in den.

 

 Har du ett fint parkettgolv bör du ändå hänga den att torka en stund innan du lägger tillbaka den. Du kommer att märka att snön du piska / borstar av mattan är missfärgad och det är ett bra kvitto på att metoden fungerar.

 

Händer inget oförutsett så räcker den här rengöringen hela vägen fram till våren när det åter blir dags att skura mattor på bryggan.
En låda rena, fina mattor känns bra att ta med sig in igen och helt utan tillsatt kem dessutom.

 

____________________________________________________________________________

Frågor och Svar

 

Kan jag använda denna metod för alla typer av mattor?
Nej, denna metod bör endast användas för bruksmattor och inte för antika, äkta mattor eller andra dyrbara textilier. Sådana mattor bör hanteras av experter.


Vad behöver jag tänka på när jag rengör mattan med snö?
Se till att marken är frusen för att undvika smuts från marken. Lägg mattan med uppsidan ner mot snön och promenera över den för att få in snön i mattan. Borsta av snön med en kvast och upprepa tills du är nöjd med resultatet.


Blir mattan blöt när jag använder denna metod?
Mattan blir inte speciellt blöt eftersom det mesta av snön åker ut när du piskar och skakar den. Det kan ändå vara bra att hänga mattan att torka en stund innan du lägger tillbaka den, särskilt om du har ett fint parkettgolv.

 

Till västerbottenssåpas produkter

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar