Ättika: En mångsidig hjälpreda, i ditt skafferi

I detta inlägg utforskar vi ättikans mångsidiga användningsområden och dess roll som en oumbärlig hjälp i hushållet. Från att vara ett kraftfullt avkalknings- och desinfektionsmedel till att neutralisera dålig lukt, erbjuder ättika en rad fördelar. Vi diskuterar också vikten av att använda ättika ansvarsfullt och ger basfakta om dess tillverkning och koncentrationer.

 

 

 

Ättika har inte bara en plats i köket utan har också visat sig vara en ovärderlig hjälp i hushållet. Dess mångsidiga användningar sträcker sig från matlagning och konservering till rengöring och skönhetsrutiner. Huskurerna och husmorstipsen är många. Ättika har ett mycket lågt pHvärde dvs det är surt och så pass surt att det oftast måste spädas för att kunna användas för det ändamål det är tänkt. Ren ättika ska absolut inte förtäras. 

Ättika är inte bara en kulinarisk stjärna – det har också imponerande rengöringsegenskaper. Dess surhetsgrad gör det till en kraftfull avkalkningsmedel och desinfektionsmedel. Blanda ättika med vatten för att skapa en naturlig rengöringslösning som är effektiv på ytor som diskbänkar, kakel och glas. Dessutom fungerar det som ett fantastiskt medel för att neutralisera dålig lukt i hemmet.

Även om ättika har en mängd fördelar är det viktigt att använda den ansvarsfullt, särskilt när det används i koncentrationer eller på känsliga ytor. Förvara oåtkomligt för barn och djur och använd gärna handskar om du hanterar ättika av högre koncentration. 

Oavsett om det används för att konservera, lyfta smaker i köket eller desinficera ytor  är ättika en oumbärlig hemlighet som har stått tidens test och fortsätter att vara en pålitlig följeslagare i hushållet. 

Ättika kan ersätta många andra kemiska produkter. För inte allt för länge sedan var mängden produkter i städskåpen i Svenska hushåll betydligt lägre. Vi behövde inte så många olika flaskor för att göra rent och så är det självklart fortfarande. Ättika kan ersätta mycket annat, faktiskt nästan allt som kräver ett lågt pH en sur produkt. Kalk och rost är sådant som man behöver en sur produkt för att bli av med och då är ättika naturligt och enkelt. Den ättika du hittar hos oss är på 15% en koncentration som vi efter många år av testande kommit fram till är optimal för just städning och rengöring. Den behöver inte mätas och räknas på utan kan användas direkt. 

Lite basfakta om ättika

Ättika är en blandning av ättiksyra och vatten 24%

Ättiksprit - samma sak som ättika men med annan koncentration 12%

Ättika tillverkas genom att alkohol får oxidera så att ättiksyra bildas. Etanolen försvinner allt eftersom ättikan bildas. Möjligen kan det finnas spår av alkohol i ättika, men inga större mängder. 

I Sverige är användning av ättika känd sedan 1600-talet.

Ättika har på svenska ursprungligen använts som beteckning för alla ättiksyrelösningar för livsmedelsändamål, oavsett renhet och ursprung.

Vad som ursprungligen kallades vinättika går under beteckningen vinäger, och samma sak gäller alla smaksatta varianter av ättikor.

Ättika av olika koncentration

Ättika som säljs i mataffärer har, åtminstone i Sverige, oftast koncentrationen 12 % eller 24 %. 


  • Isättika betecknar ren 100 % ättiksyra, eller sådan ättiksyra med >90 % koncentration. Denna har sällan använts för livsmedelsändamål. Namnet kommer av att ren ättiksyra har relativt hög smältpunkt, och stelnar strax under rumstemperatur. 
  • Ättiksyra är i kemiska sammanhang trivialnamnet på den rena etansyran. I livsmedelssammanhang har beteckningen också något oegentligt använts för en stark ättika.
  • Ättiksprit syftar normalt på en 12 % ättiksyralösning. Efterleden "sprit", trivialnamnet för etanol, syftar på ursprungsmaterialet för ättiksframställningen, inte på att någon etanol ingår i själva ättikspriten.
  • Inläggningsättika syftar normalt på en 6 % ättiksyralösning.
  • Matättika syftar normalt på en 3 % ättiksyralösning.

 

I Sverige har ättika av olika koncentration av tradition sålts i flaskor av olika former. Den starkare, så kallade spritättikan, har sålts i fyrkantiga, relativt små flaskor, medan annan ättika sålts i runda flaskor, vanligtvis rymmande 1 eller 0,5 liter.

Flaskornas olika form bidrar till att minska risken för förväxling mellan ättika av olika koncentration.


 

 

____________________________________________________________________________

Frågor och Svar

 

Vilka är några av ättikans huvudsakliga användningsområden i hushållet?
Ättika används främst för avkalkning, desinficering av ytor och neutralisering av dålig lukt i hemmet.

 

Varför är det viktigt att använda ättika ansvarsfullt?
Ättika har en låg pH-nivå och kan vara frätande i höga koncentrationer eller om den används på känsliga ytor. Det är därför viktigt att förvara den utom räckhåll för barn och djur och använda handskar vid hantering av högkoncentrerad ättika.

 

Vilka är några vanliga koncentrationer av ättika som finns tillgängliga i mataffärer?
Ättika som säljs i mataffärer i Sverige har vanligtvis koncentrationen 12% eller 24%. Isättika betecknar ren 100% ättiksyra, medan matättika syftar på en 3% ättiksyralösning.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar