Hur städar du badrummet?

Ibland är det inte de moderna rengöringsprodukterna som är de mest effektiva när det gäller att ta itu med envis smuts och tvålrester, utan de gamla beprövade metoderna! Badrummet, en plats som sällan undgår att samla på sig fläckar och beläggningar, kan vara ett perfekt exempel på detta. Att använda såpa för att städa badrummet är ett tidlöst knep som fortfarande har sin plats i våra städarsatser.

 

Senast redigerad den 8 maj 2024

 

Badrummet är en plats som passar mycket bra att städa med såpa. Smuts i badrum kommer till stor del från oss själva, den är ofta fet och innehåller tvålrester. Såpa som har ett högt pH-värde och innehåller fett lämpar sig därför mycket bra just för att få bort den här typen av smuts.

 

Så här städar du badrummet – hela listan

 

Toalettstolen

 

Rengör både in och utsida enkelt och effektivt med såpa. Använd toalettborsten till insidan! Till daglig rengöring räcker det med såpspray och en mjuk trasa.
För grovrengöring, storstädning: Använd såpa direkt i toalettstolen, låt gärna stå över natten och skrubba med toalettborsten. Finns kalkavlagringar och missfärgningar kvar efter att du städat med såpa så behöver du komplettera ättika, låt gärna toalettstolen stå med ättika i över natten. Skrubba runt och spola. Tänk på att ren ättika är mycket starkare än ättikssprit, dosera alltså mindre ättika och något mer av ättikssprit. Ättika från Västerbottenssåpa är 15% och lagom för städning. Kan toalettringen tas loss är det en bra ide att ta bort den. Lägg den på golvet i duschen, rengör även undersida och fästen med såpa och borste. Spola av och sätt tillbaka.


Glöm inte att rengöra under toalettstolens tank och dess fot. Använd alltid separat trasa till toalettstolen. Praxis är att använda rosa trasor endast till toalettstolen.


Handfat & badkar 

 

Ta Västerbottenssåpa på en skursvamp och skrubba, det tar enkelt och effektivt bort smuts och beläggningar i handfatet och badkaret. Skölj med vatten. För daglig rengöring räcker det med trasa och såpspray. 

 

Kakelväggar

 

Väggarna blir skinande rena med såpa. Kakelfogen får en skonsam rengöring samtidigt som den mättas och inte drar till sig smuts lika lätt. Använd badrumssåpa och borste om fogar och kakel ska rengöras ordentligt. För mer daglig rengöring använd såpspray och trasa. Hårt smutsade fogar rengör du med fast Västerbottenssåpa och borste och ljummet vatten. Skrubba, låt löddret ligga kvar några minuter, skrubba sedan igen och skölj/torka sedan med fuktad trasa.
Det förekommer "råd" om att inte använda såpa på kakel men såpa är en mycket nära släkting till tvål och ingen har någonsin sagt: Det här duschutrymmet tål inte tvål ;) Själv har jag ett kaklat badrum som såpskurats i 24år och det är fortfarande väldigt fint.

 

Duschen

 

Västerbottenssåpa på en fuktad skursvamp tar enkelt och miljövänligt bort smuts och beläggningar på väggar och duschkran. Skölj med vatten. Kalkavlagringar tas bort med ättika (ättika är starkare än ättikssprit).

Plast, linoleum, ”klickgolv” och klinkers rengör du med såpa och vatten. Blanda Västerbottenssåpa med 10 liter vatten och skura/våttorka. Glöm inte att torka torrt, det blir halt om för mycket såpa lämnas på ytan.

  

Ättika för rengöring av badrum

 

Ättika kan vara bra att ha om du har mycket kalk i vattnet. Tag ättika på en svamp eller trasa och rengör duschväggarna med detta. Fyll inte över ättika i sprayflaska. Sprayas (finfördelas) ättika kan det irritera både luftvägar och ögon. Jobba med städsvamp eller ecofiberduk. Kom ihåg att inte använda ättika på sten eller trä då ättika kraftigt kan skada dessa material.

 

_________________________________________________________________________________

Frågor och svar 

 

- Varför är badrummet en idealisk plats att använda såpa för städning?

Badrummet är benäget att bli smutsigt av fet smuts och tvålrester, vilket såpa effektivt tar bort på grund av dess höga pH-värde och fettinnehåll.


- Hur kan man använda såpa för att rengöra toalettstolen?

För daglig rengöring kan man använda såpspray och en mjuk trasa, medan grovrengöring kräver att man applicerar såpa direkt i toalettstolen, låter den verka över natten och skrubbar sedan med en toalettborste.


- Hur kan man rengöra kakelväggar med såpa?

 

 

För daglig rengöring kan man använda såpspray och trasa, medan hårt smutsade fogar kan rengöras med fast såpa och borste, efterföljt av sköljning eller torkning med fuktad trasa.Beställ naturliga städprodukter här: Västerbottenssåpa
Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar