Rengör balkongen och uteplatsen enkelt

Inför helgen när utemöblerna plockas fram och grillen åker fram är det viktigt att ge dem en ordentlig rengöring för att se till att de är i toppskick inför användning. Här är våra bästa städtips för att få balkongen, altanen och trädgården redo för sommarsäsongen.

Senast redigerad den 8 maj 2024

 

Balkongen och uteplatsen

 

Detta är helgen när många av oss plockar fram utemöblerna, gör fint på balkong och uteplats och kanske åker även grillen fram?!

Här är våra bäste städtips för just den här helgen!

Trätrall, balkong och altangolv rengör du enklast med skurborste och fast VästerbottensSåpa. Lös upp den fasta såpan i 10 liter varmt/ljummet vatten och skura. Är trallen hårt smutsad och missfärgad använder du skurborste, vatten och fast såpa direkt på skurborsten. För att ta bort t.ex. ringar efter blomkrukor kan du behöva låta såpan ligga och dra några minuter och sedan upprepa behandlingen. Tänk på att sådana fläckar inte ligger ovanpå utan har dragit in i träet och behöver därför också dras ut.

Här hittar du vår såpa till altan, trädgård och utomhus

Grillgaller: Smörjer du in gallret och grillens insidor med fast VästerbottensSåpa. Vänta en stund och rengör med rotborste. Skölj med vatten och torka. Det är en god ide att ha en speciell rotborste för grillen då det lätt fastnar sot i borsten. Ett tips är att använda den lilla rotborsten som är främst avsedd för rotsaker.

Rotfruktsborste

Utemöbler: Såpa, vatten och en rotborste eller för lättare rengöring såpa och trasa. Trämöbler får en fin yta av såpa. (var sparsam med såpan på ekmöbler)

Studsmatta & andra utomhusleksaker: Rengör som trädgårdsmöbler / utemöbler.

Penslar: Målarpenslar blir snabbt mjuka i en behållare med såpa och vatten.

Blomkrukor: Blomkrukor bör rengöras mellan varje säsong då smitta, svamp, alger mm kan finnas kvar från förra året planta. Använd fast VästerbottensSåpa, skurborste och varmt vatten. Skölj sedan med trädgårdsslangen.

Spotunnor av plast: Soptunnan blir fort smutsig och illaluktande. Töm tunnan, fyll en hink med varmt vatten och lös upp rejält med såpa i vattnet. Häll såplösningen i spotunnan och skaka om rejlt, låt gärna såplösningen stå en stund innan du spolar ur tunnan med trädgårdsslangen. Vänd upp och ner och låt torka och all smuts och lukt är borta. Utsidan tar du samtidigt med en svamp eller rotborste.

Efter grillningen  smörjer du in gallret och grillens insidor med koncentrerad VästerbottensSåpa gärna den fasta originalvarianten. Vänta ca en timme eller om du har möjlighet till nästa dag,  borsta med en grov borste och skölj med vatten.

 

__________________________________________________________________________

Frågor och Svar

 

- Hur rengör man trätrall och altangolv effektivt?
Blanda fast VästerbottensSåpa i varmt eller ljummet vatten och använd en skurborste för att skura trallen. Vid hårt smutsade fläckar kan du applicera såpan direkt på borsten och skura. För envisa fläckar, som ringar efter blomkrukor, låt såpan verka några minuter innan du skurar igen.

 

- Vilket är det rekommenderade rengöringsmedlet för grillgallret?
Smörj in grillgallret och insidan av grillen med fast VästerbottensSåpa, låt det verka en stund och rengör sedan med en rotborste. Det är fördelaktigt att använda en särskild rotborste för grillen för att undvika att sot fastnar i borsten.

 

- Hur rengör man utemöbler effektivt?
Använd såpa och vatten tillsammans med en rotborste för att rengöra utemöbler. Trämöbler får en fin yta av såpa, men var sparsam med såpan på ekmöbler.

 

- Varför är det viktigt att rengöra blomkrukor mellan varje säsong?
Blomkrukor bör rengöras mellan varje säsong för att eliminera eventuell smitta, svamp eller alger som kan finnas kvar från föregående planteringssäsong.

 

- Hur kan man effektivt rengöra plastspotunnor?
Fyll en hink med varmt vatten och lös upp såpa i vattnet. Häll sedan såplösningen i spotunnan, skaka om ordentligt och låt den stå en stund innan du spolar ur tunnan med trädgårdsslangen. Använd även en svamp eller diskborste för att rengöra utsidan av tunnan.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar