Behöver man köpa nytt grillgaller varje år?

 

Grillgallret är kanske den mest underskattade delen av grillen. Det är där smakerna skapas, men det är också där den envisa smutsen samlas. I den här bloggen tar vi dig igenom en miljövänlig metod för att rengöra ditt grillgaller utan att behöva luta dig på starka kemikalier! 

 

Senast redigerad den 8 maj 2024

 

 

I den här bloggen visar vi hur du såpar grillgallret – rent, steg för steg! 

 

Här hittar du produkterna vi kommer använda - Köksrengörings Kit

 

Först lite kemi: För att lösa smuts som är biologiskt, det vill säga kommer från växt- eller djurriket behöver man något basiskt, som t ex en bra såpa. För att lösa smuts som är fet behöver du fett. Lika löser lika fick vi lära oss i skolan och det stämmer bra det! En överfettad såpa är således helt perfekt för att få grillgallret rent.

 

Så här gör du: 

 

1: Lägg grillgallret på ett underlag av plast. Här har vi använt en plastsäck.

 

 

 

2. Använd en rejäl överfettad såpa, det går bra med flytande såpa också, men vi har använt den mer koncentrerade fasta såpan. För att fördela ut såpan har vi använt en svamp och varmt vatten. Den här svampen är effektiv och bra och så är den baserad på cellulosa istället för plast.

 

 

 

Se till att hela gallret är täckt av såpa och vatten. Blandningen/skummet får gärna vara tjockt men det får inte bli torrt. Genomfuktat ska det vara.

 

 

 

3. Vik över plasten och försegla. Vi har använt tejp. Men huvudsaken är att du finner ett sätt att hålla gallret genomfuktat av såpa och vatten och att det inte torkar. Förvara så här under natten. Det behöver vila minst 12h.

 

 

 

3. Öppna paketet efter 12h och testa med en ecofiberduk om det svarta, brända släpper. Gör det inte det låt vila i ytterligare 12 eller 24h. Torka gallret med ecofiberduken, sträng för sträng och skölj sedan av med ljummet vatten. Torka av och vips så är gallret rent!


Nu är det bara att invänta grillsäsongen 2023.

 

 

Före – Efter

 

 

 

Tack för att du läser vår Städguiden! Vi hoppas att du hittar några tips du gillar och att den här bloggen hjälper dig att städa mer miljövänligt.

Handla Västerbottenssåpa här 

 
 

__________________________________________________________________________________

Frågor och svar

 

 

- Varför är en överfettad såpa effektiv för att rengöra grillgallret?

En överfettad såpa är effektiv eftersom fett löser fett. Den kan bryta ner och lösa upp det brända och fastklibbade på gallret.

 

- Vad är syftet med att försegla grillgallret med plast och hålla det genomfuktat med såpa och vatten över natten?

Syftet är att låta såpan verka under en längre tid för att lösa upp den ingrodda smutsen och det brända på gallret.

 

- Varför är det viktigt att använda ljummet vatten för att skölja av gallret efter rengöringen?

Ljummet vatten är mer skonsamt mot metall och bidrar till att avlägsna eventuella rester av såpa utan att skada gallret.

 

- Vilken typ av duk bör man använda för att torka av gallret efter rengöringen, och varför är den lämplig för ändamålet?

En ecofiberduk används för att torka av gallret eftersom den är effektiv på att absorbera vätska och har en yta som är skonsam mot metallen på gallret.

 

Västerbottenssåpa Köksrengörings Kit kan beställas här

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar