Diska blomkrukor

Diska blomkrukor

 

Såhär i planteringstider vill vi tipsa om att diska eller tvätta dina blomkrukor med såpa.
Såpan är mild, naturlig och återfettande samtidigt som det tar död på det mesta av ohyra som t.ex. bakterier, svampar och virus som annars kan spridas till årets nya fräscha plantor.
Ge dina plantor en bra start. Återvinning är vårt ledord så återvinn alla krukor tills att de inte längre håller ihop, det är vårt tips. Även plastkrukor, faktiskt också de tunna små planteringskrukor som sommarblommorna kommer i går att diska och använda vid t.ex. frösådd.
När de har gjort sitt sorteras de som hårdplast och återvinns.

 

Såhär kan man göra:
Knacka ut så mycket jord som möjligt och borsta eventuellt ur den torra jorden som sitter längs krukan väggar. Vet man med sig att man haft problem med ohyra så kan man med fördel låta krukorna ligga i vattnet med en rejäl klick såpa en stund innan man diskar ur sina krukor.

Vi har använt en grövre skurborste, ekologisk från Iris Hantverk med naturfiber borst som är lite hårdare. Den tar effektivt bort den intorkade jorden. Därefter har vi använt en mjukare diskborste i oljad björk med mjuk tagelborst till utsidan då vi också är lite rädda om den fina patina som gamla

 

Sedan får krukorna stå och torka tills dess att de är riktigt torra innan det är dags för plantering igen – vi återkommer om den saken!

Och glöm nu inte att rengöra diskhon, borstarna, bänken och golvet.

 

Diskbänkar, framför allt i rostfritt blir väldigt fina när man rengör dem med såpa, allt det som inte släpper när man bara går över dem lätt med diskmedel och trasa försvinner bums med lite såpa.

Är bänken / hon väldigt ingrodd så som det kan bli i t.ex garage och tvättstugor så rekommenderar vi ekosvamp (skursvamp av ekofiber) samt fast VästerbottensSåpa.

Nu väntar vi bara på våren så att odlingssäsongen kommer igång på riktigt.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar