Hur att enkelt diska blomkrukor?

I planteringstider är det viktigt att förbereda sina blomkrukor med såpa för att ge plantorna en bra start och förebygga spridning av ohyra. Återvinning är centralt, och även plastkrukor kan återanvändas efter rengöring. Här är våra tips för att diska dina krukor och ge dem en fräsch start inför planteringen.

Senast redigerad den 8 maj 2024

 

Diska blomkrukor

 

Såhär i planteringstider vill vi tipsa om att diska eller tvätta dina blomkrukor med såpa. VästerbottenSåpa är mild, naturlig och återfettande samtidigt som det tar död på det mesta av ohyra som t.ex. bakterier, svampar och virus som annars kan spridas till årets nya fräscha plantor.

Ge dina plantor en bra start. Återvinning är vårt ledord så återvinn alla krukor tills att de inte längre håller ihop, det är vårt tips. Även plastkrukor, faktiskt också de tunna små planteringskrukor som sommarblommorna kommer i går att diska och använda vid t.ex. frösådd.

När de har gjort sitt sorteras de som hårdplast och återvinns. 


Såhär kan man göra:

Knacka ut så mycket jord som möjligt och borsta eventuellt ur den torra jorden som sitter längs krukan väggar. Vet man med sig att man haft problem med ohyra så kan man med fördel låta krukorna ligga i vattnet med en rejäl klick såpa en stund innan man diskar ur sina krukor.

Vi har använt en grövre skurborste från Västerbottenssåpa. Den tar effektivt bort den intorkade jorden. Därefter har vi använt en mjukare diskborste med mjuk tagelborst till utsidan då vi också är lite rädda om den fina patina som gamla.

 

Sedan får krukorna stå och torka tills dess att de är riktigt torra innan det är dags för plantering igen – vi återkommer om den saken!

Och glöm nu inte att rengöra diskhon, borstarna, bänken och golvet.

 

Diskbänkar, framför allt i rostfritt blir väldigt fina när man rengör dem med såpa, allt det som inte släpper när man bara går över dem lätt med diskmedel och trasa försvinner bums med lite såpa.

Är bänken / hon väldigt ingrodd så som det kan bli i t.ex garage och tvättstugor så rekommenderar vi denna svamp samt fast VästerbottensSåpa.

Nu väntar vi bara på våren så att odlingssäsongen kommer igång på riktigt.

 

_________________________________________________________________________

 Frågor och Svar

 

- Varför är det viktigt att diska blomkrukorna med såpa innan planteringen?
Att rengöra blomkrukorna med såpa bidrar till att skapa en ren och ohyrafri miljö för plantorna, samtidigt som det återfettar krukorna och ger dem en fräsch start.

 

- Vilka steg föreslås för att diska blomkrukorna ordentligt?
Först bör du knacka ut så mycket jord som möjligt och borsta bort eventuell torr jord längs krukans väggar. Låt sedan krukorna ligga i vatten med en rejäl klick såpa för att lösa upp eventuell ohyra. Använd en grövre skurborste för att effektivt ta bort intorkad jord, och avsluta med en mjukare diskborste för utsidan.

 

- Vilka andra ytor rekommenderas att rengöra med såpa inför planteringen?
Förutom blomkrukorna kan även diskhon, borstarna, bänken och golvet rengöras med såpa för att skapa en ren och fräsch miljö inför odlingssäsongen. Rostfria diskbänkar blir särskilt fina med såpa och kan rengöras effektivt med detta naturliga medel.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar