Do's and don'ts när du städar

I den här texten går vi igenom viktiga do's and don'ts när det kommer till städning. Vi betonar vikten av att använda olika trasor och städredskap för badrummet och köket eller andra rum för att undvika korskontaminering och spridning av mikrober. Färgkodade trasor och städsprayer – rosa för toaletten, blå för köket och gula för övriga ytor – hjälper till att hålla mikrober på avstånd. Vi diskuterar också varför det är viktigt att inte täcka över dålig lukt med starka parfymer utan istället städa bort smutsen ordentligt, särskilt i köket. Slutligen ger vi tips om hur man rengör strömbrytare och andra elprodukter säkert samt varför man ska vara försiktig med skärmrengöring! 

 

Senast redigerad den 20 maj 2024

 


1. Använd inte samma trasor och städredskap till badrum och till kök / andra rum.Korskontaminering och därmed spridning av mikrober sker av misstag men kan med enkla medel undvikas. Mikrober (vanligen: bakterier, virus, svampar (mögel och jäst) samt några parasiter kan spridas genom verktyg, köksredskap, otvättade händer eller från ett livsmedel till ett annat. Det här kan göra oss sjuka och det vill vi ju inte råka ut för.

Korskontaminering kan ske snabbt och det är därför viktigt med bra rutiner.

Visste du till exempel att när man köper en förpackning med trasor är de ofta gula, blå och rosa - det är frägkoder som ska hjälpa oss att undvika just korskontaminering?

Rosa betyder - använd bara till toaletten. Blå betyder - kök och gul betyder -övrigt.

Vårt startpaket med såpsprayer har olika färger av samma anledning - tanken är att du ska få hem ett paket med städsprayer till vardera rum så att du inte riskerar att flytta mikrober mellan rummen.

En flaska för badrummet, en för köket och en för allt annat.
Du hittar kittet här: Såpa Startpaket

 

 

2. Täck inte över med parfymer.

 


Stark parfymdoft är inte samma sak som rent. Att städa rent innebär att man städar bort allt som kan lukta illa, all smuts.

Om man istället bara täcker över den dåliga lukten med starka parfymer är inte rent och det kan medföra risker. En annan risk med att använda starka parfymer i köket är att man helt enkelt missar dålig lukt och smuts på grund utav parfymen så rent på riktigt är alltid att föredra och speciellt i köket där vi hanterar livsmedel, där är det extra viktigt.

Alla våra såpor med grå etiketter, kökssåpor är helt utan tillsatt doft just på grund av det vi nämnt ovan. Spana in vårt kompletta köks kit här: Köksrengörings Kit

 Före 

Efter

 

 

3. Spraya inte direkt på strömbrytare eller andra elprodukter.Strömbrytare behöver rengöras eftersom att många människor vidrör dem ofta men spraya aldrig direkt på strömbrytaren.

Spraya lite såpspray på en ren microfibertrasa och torka av strömbrytaren med trasan. Andra apparater som ansluts till el ska stängas av och svalna om de är varma och helst ska strömkabeln dras ur innan du försiktigt rengör dem med microfibertrasa.

Spraya aldrig direkt på elanslutna apparater. Skärmar ska inte rengöras med annat än mjuk microfibertrasa, ytterst lite fukt och eventuellt speciellt rengöringsmedel för skärmar.

Förr var tv-skärmen av glas och mer tålig än dagens skrärmar, därför kan man heller inte behandla dem på samma sätt som man gjorde med gamla tiders tv apparater.

 

  ______________________________________________________________________________________

   

  Frågor och svar
  1. Varför är det viktigt att använda olika trasor för olika rum?

  Det är viktigt för att undvika korskontaminering som kan sprida skadliga mikrober från ett rum till ett annat, vilket kan göra oss sjuka.

   

   

  2. Hur kan färgkoder på trasor och städsprayer hjälpa vid städning?

  Färgkoder hjälper till att hålla olika trasor och städsprayer separerade för specifika rum: rosa för toaletten, blå för köket och gula för övriga ytor, vilket minskar risken för korskontaminering.

   

   

  3. Vad är risken med att täcka över dålig lukt med starka parfymer?

  Risken är att man missar att rengöra smutsen ordentligt, särskilt i köket där vi hanterar livsmedel. Det kan också innebära att vi inte märker om något fortfarande är smutsigt.

   

   

  4. Hur ska man rengöra strömbrytare och andra elprodukter säkert?

  Spraya rengöringsmedel på en ren microfibertrasa och torka av strömbrytaren. Andra elprodukter ska vara avstängda, avsvalnade och helst urkopplade från ström innan försiktig rengöring med microfibertrasa.

   

   

  5. Varför ska man inte använda vanliga rengöringsmedel på skärmar?

  Dagens skärmar är mer känsliga än de gamla glastv-skärmarna och bör rengöras med en mjuk microfibertrasa och eventuellt ett speciellt rengöringsmedel för skärmar för att undvika skador.

   

   

  Beställ naturliga städprodukter här: Västerbottenssåpa

   

  Tillbaka till blogg

  Lämna en kommentar