Fem frågor och svar om att såpa trallen

 

 

Köp trallsåpa här!

Att såpa trallen är ett bra alternativ till att olja den eller behandla på annat sätt. Här nedan svarar jag på fem av de vanligaste frågorna vi får.

Kan jag såpa vår trall som är av tryckimpregnerat virke?
Ja, det kan du absolut göra. Din trall kommer att bli behaglig att vistas på, ytan blir silkeslen, lite vaxad och därmed lätt att hålla ren. Pollen och damm kommer inte att klibba fast som det kan göra om ytan är lite “oljig”.


Påverkas hållbarheten på min tryckimpregnerade trall av såpan?
Nja, det är så att tryckimpregnerat virke idag oftast håller mycket bra kvalitet och det som avgör hur länge ett “tryckat” virke håller är just tryckimpregneringen inte ytbehandlingen. Men hur ytan känns och ser ut kan du såklart påverka, väljer du såpa blir ytan matt och len. Väljer du olja blir den blankare. 

 

  

Ska jag ha kallt eller varmt vatten när jag skurar?
Man kan inte behandla en smutsig yta så först behöver man göra rent. Det gör man med varmt vatten och såpa. Du kan med en grov borste och såpa få bort mycket mer smuts än vad du tror. Det går att “rädda” sådant som faktiskt ser lite hopplöst ut från början. Ge det ett försök innan du byter ut trallen, det kan gå! Allt beror förstås på utgångsläget och materialet men ofta blir man positivt överraskad över vad en grov levang och såpa kan göra.

När ytan är ren så går du på med kallt vatten och såpa. Använd mjuk borste och eller en trasa. Blanda ca 1l såpa med 9l vatten = skurhink. Vattnet ska kännas fett av såpan. Gå över trallen och låt såpan dra in. Du märker när materialet slutar suga åt sig av överskottsfettet i såpan. En ny trall eller en trall av ett hårdare träslag kommer att suga åt sig mindre än en mjuk och porös trall.


Hur mycket såpa går det åt?
Det beror på skicka och träslag. En porös, uttorkad furuplanka suger åt sig mer såpa än en ny tryckimpregnerad planka. Men en tumregel är ca 1l såpa / 30m2. Blanda ut 1l såpa med 9l vatten = en skurhink, så blir lösningen lätt att hantera. 


Kan jag ångra mig och olja efter att jag såpat?
Ja visst kan du det. Såpa är en sorts tvål inte en sorts olja, impregnering eller färg. Skulle du uppleva att du har för mycket såpa i / på trallen är det bara att skura en gång till med bara varmt vatten och borste.


  Vi har tagit fram ett paket med allt du behöver för att städa upp och göra fint i uterum, växthus, balkong och altan. Du hittar paketet här.  Det som ingår i paketet:
  • 1 st Trallsåpa Enträdoft, Dunk 2,5 l

  • 1 st Mjuk Levang, skurborste  

  • 1 st Hård Levang, skurborste

  • 1 st Skurborste Grov, tillverkad i Sverige

  • 1 st Skurborste Mjuk, tillverkad i Sverige

  • 1 st Skurtrasa


   

  Köp kitet här

  Tillbaka till blogg

  Lämna en kommentar