Fläckar på kläder, så får du bort dem! A till G

 

Favoritplagg som får fläckar, det är svårt att undvika att just favoriterna får fläckar och känns gamla, till och med förstörda. Ofta går det dock att lösa och det är bar eftersom att det sämsta för miljön är att köpa nytt. Använd saker länge, laga och hålla efter är alltid ett bättre alternativ. Ofta läser vi att låg tvättemperatur är lösningen på att tvätta kläder miljövänligt och visst, den energibesparing det innebär att tvätta på låg temp är absolut viktig men inte om det innebär att du slänger plagg och köper nytt istället för att försöka få dem rena på högre temp. 


Det finns alltid fyra delar att ta hänsyn till vid all rengöring: Mekanisk rengöring, Temperatur, Tid och Kem. Den mekaniska rengöringen här är till en del det jobb tvättmaskinen gör, till en del hur du förbehandlar fläckarna. Temperaturen ställer du in på tvättmaskinen. Tänk så här: Min kropp är 37*C, skulle jag om jag tvättade/diskade för hand rimligen få bort det här med vatten som är kallare än vad jag själv är? Utgå därifrån.


(Tillverkaren av plagget sätter ofta en låg tvättemp som rekommendation i tvättrådet, ibland är det befogat, ibland är det för att undvika klagomål och reklamationer. Men vi måste faktiskt tvätta ibland, ett visst slitage måste man räkna med och lite sunt förnuft behöver man addera. Står det 20*C på ett plagg som verkar tåla mer, är hårt smutsat och fläckat är det alltid bättre att försöka rädda plagget än att slänga det för att du inte för det rent.)


Tid, hur långt tvättprogram behöver jag? Räcker kvicktvätt 30min?


Sedan har vi kem - alltså tvättmedlet. Stor mängd tvätt, hårt smutsad tvätt och hårt vatten är saker som gör att du behöver öka mängden tvättmedel. 
Men så till fläckarna. Steg ett är alltid att försöka ta reda på vad som gjort fläcken, steg två att ta reda på hur du förbehandlar fläcken. 


Här kommer några vanliga fläckar och tips på hur du förbehandlar dem innan du lägger in dem i tvättmaskinen.

 

Avföring: Ta bort allt löst och skölj fläcken i kallt vatten. Textilfibrerna måste vätas helt. Täck fläcken med såpa, behandla gärna lite extra med tvättborste om plagget tål det. Lägg sedan i blöt i kallt vatten i minst 1h. Tvätta sedan i maskin enligt tvättråd.

 

Blod Skölj fläcken i kallt vatten. Textilfibrerna måste vätas helt. Täck fläcken med såpa, behandla gärna lite extra med tvättborste om plagget tål det. Allt som innehåller protein kan fixeras av värme, därför kallt vatten. Lägg plagget i en balja, tillsätt salt, ca 1/2dl till en skurhink. Rör om tills saltet  är löst och blötlägg sedan plagget i minst en timme. Tvätta därefter i maskin enligt tvättråd.

 

Choklad: Choklad innehåller mycket fett så den fläcken löser du enklast upp med fet såpa och tvättborste innan du tvättar i maskin enligt tvättråd.

 

Gräs: Du behöver glycerin, speciellt om det har blivit gräsfläckar på ljusa plagg. Häll glycerin på fläcken. Arbeta in glycerinet lätt. Låt ligga ett dygn.
Tag sedan bort glycerinet med såpa och vatten. Fläckborttagningssåpa och cellulosasvamp är bra redskap här. Tvätta i maskin enligt tvättråd.

 

 

__________________________________________________________________________________________

 

Frågor och svar

 

 

1. Varför år mina favoritplagg alltid fläckar?

 

Svaret är: för att du använder dem mer ofta och ofta hamnar i situationer där kläder blir fläckade, fika, mat och utflykter.

 

 

2. Varför ska "allt" tvättas på låg temperatur?

 

Låg tvättemp sparar energi (då maskinen inte behöver värma vattnet speciellt mycket) Det är mindre risk att kläder skadas eller krymper på låg temp och därför sätter tillverkare ofta låg tvättemp i tvättråden. Tänk så här: min kropp är 37*C, du vet hur 37*C vatten känns, är det troligt att du kommer att få det plagg du tänker tvätta rent i "kallt" vatten. Är det orimligt måste du kanske höja tvättempen. Det sämsta för miljön är att köpa nytt så att förbehandla fläckar och höja tvättemp är ett bättre och mer ekonomiskt val.

 

 

3. Kan jag ta bort alla fläckar med såpa?

 

Nej men de flesta. Gräs kan tex vara knepigt och då kan man behöva glycerin (finns på apoteket) för att rädda tex ett par ljus jeans med gräsfläckar.

 

 

Beställ naturliga städprodukter här: Västerbottenssåpa

 

Tillbaka till blogg

1 kommentar

Jag har en ny tvättmaskin från Husqvarnas 7000 serie, 9 kg. som doserar själv, kan jag använda mig av den funktionen till ert tvättmedel eller kommer maskinen att ta för mycket medel?
Mvh Mona

Mona Ågren

Lämna en kommentar