Frityrolja blir såpa: ”Miljövänligt och klimatsmart”

Känner du på dig att du använder onödigt mycket kemikalier när du städar hemma?

 

För nio år sedan bestämde vi oss för att börja tillverka och sälja Västerbottenssåpa i lite större skala så att fler skulle få möjligheten att städa på ett mer naturligt sätt. 

 

Grundreceptet är gammelfarmor Fredrikas från 1926 och det har funnits i familjen sedan dess. 

 

Åren 2006 - 2011 drev vi ett litet hotell med restaurang och då insåg vi att rapsoljan från kökets fritös var väldigt fin men ändå skulle “slängas”. 

 

Ett väldigt slöseri tyckte vi och receptet kom fram igen.

 

Under den tiden  sålde vi ingen såpa men vi städade hotellet med vår egen såpa, gott så!

 

Men allt har sin tid och 2011 fick hotellet nya ägare och vi började tänka på att såpan kanske skulle kunna få fortsätta tillverkas. Det saknades dock en fabrikslokal och ett namn. Såpan från vårt gamla familjerecept fick heta Västerbottens Såpa, registrerades hos Kemikalieinspektionen och vi knåpade ihop en ansökan till myndigheterna och tänkte att vi kanske kunde få lite hjälp med att bygga en liten såpfabrik.

 

När svaret kom så var det inte så roligt, de hade nämligen inte hört talas om något dummare! 

 

Där hade vi ju kunnat ge upp men efter någon dag så tänkte vi så här: Är det så dumt så har mest troligt ingen annan hittat på att göra såpa av använd frityrolja. Och bara därför så är det nog en bra idé. Sagt och gjort … vi byggde en liten, liten fabrik själva. Det tog ett tag och vi kom nog inte igång på riktigt förrän 2018.

 

 

 

Det har hela tiden varit viktigt för oss att göra såpa på riktigt, inte tillsätta onödiga kemikalier utan bara leverera REN såpa. 

 

Många av oss läser inte vad som står bak på innehållsförteckningen när det kommer till städprodukter. Detta vill vi ändra på. Vänd på flaskor och burkar och läs. Finns det varningssymboler så finns det en anledning till det. Då är det saker i produkten som det behöver varnas för. 

 

Våra såpor innehåller inga sådana ämnen och behöver inga varningssymboler.

 

Det är självklart upp till var och en att bestämma vilka ingredienser som anses vara för tveksamma för att exponera oss och våra familjer för, men varningssymboler bör man ha lite koll på.

 

Vi använder fortfarande endast köksolja som samlats in från utvalda lokala restauranger. Det är mestadels rapsolja eller majs/rapsblandning - men ALDRIG palmolja eller animaliskt fett. Oljan som renas och förtvålas utgör sedan grunden för alla våra såpabaserade rengöringsprodukter.

 

Vill du också börja städa med naturliga städprodukter? Besök vår hemsida här.

 

✅ Cirkulär - 100% Återbruk av naturlig köksolja!
✅ Tillverkad i Sverige, Vilhelmina
✅ Städning behöver inte vara så krångligt, såpa, ättika och bikarbonat löser i princip alla städproblem man kan ha i ett vanligt hem. 

 

På vår hemsida kan du även läsa flera hundra kommentarer från verifierade kunder som städar med Västerbottenssåpa.  

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar