Så moppar du dina olika golv

Torka golven, moppa golven, skura golven -ja, vi har lite olika ord för det där ....

Men vi menar ofta samma sak det vill säga att vi våttorkar golven på det ena eller andra sättet. 

Först vill vi nämna lite om olika typer av golv. Det är såklart stor skillnad på hur du bäst rengör golven utifrån vilket material golvet är tillverkat av. 


Har du ett golv som är så nytt att du vet vilken tillverkaren är, -ja då är det enkelt, då kontrollerar du bara med tillverkaren vad de rekommenderar och följer därefter deras råd. 

 

Om detta inte är fallet så följer här en lista på golvtyper och bra sätt att våttorka dem.

 

 

1. Trägolv av mjuka träslag så som gran eller furu som inte lackats brukar kallas för skurgolv.

 

Ett skurgolv får lätt fläckar men blir lika fint igen när det skura. Skugolv tål mycket såpa och mycket vatten. Skurgolven skurar du med skurborste, gärna en skurborste på skaft, en så kallad levang. Då blir jobbet mycket enklare. Använd en överfettad såpa, just det är mycket viktigt.

Skura med kallt vatten och borste.

Använd så pass mycket fet såpa så att vattnet känns lite fett.

Överskottsfettet drar in i träet och skapar den mjuka vaxade ytan. Fettet i såpan är alltså själva behandlingen. 

 

1-3 dl per 10l vatten brukar vara lagom. Upprepa skurningen vid behov eller tills dess att du är nöjd med resultatet.

 

 

2. Målade eller lackade trägolv behöver inte alls lika mycket såpa. Här räcker det med 1 till 2 matskedar till 10 liter vatten. Torka med en mjuk mopp, använd INTE en hård skurborste då den kan skada färg eller lack. Torka med jämna drag i ett system så att du får med dig all smuts. Beroende på hur smutsigt golvet är behöver du skölja mappen i hinken olika ofta.

 

 

 3. Plastgolv, klick modell eller plastmatta behöver ännu mindre såpa. Plast är inget naturmaterial och kommer inte att suga åt sig något fett. Tvärt om kommer det att bildas en fet hinna på golvet om du använder för mycket såpa på plasten. Så lite såpa och varmt vatten är det bästa för plastgolv. Skulle du råka använda för mycket såpa är det ingen fara, ta bara nytt, varmt skurvatten och några droppar diskmedel i hinken. Torka igen och hinnan är borta!

 

 

4. Marmorgolv. Marmor är en kalkrik sten som är hård och ömtålig på samma gång. Marmor är ett naturmaterial och mår bra av fet såpa. Dock kan du inte använda så mycket såpa så att golvet blir halt. Dosera med försiktighet pumpa 1-3 gånger på flaskan med Västerbottenssåpa i en 10l skurhink. Torka med mjuk mopp – inga hårda borstar och ABSOLUT INGEN ÄTTIKA. Marmor är en kalkrik sten och syror som ättika löser kalk – marmor mår inte bra av ättika även om den nu för tiden rekommenderas till allt. 

 

5. Parkett, parkett är oftast tillverkad av hårda fina träslag i tunna mindre bitar.  Därför behöver parketten väldigt lite såpa och lite vatten. Var mycket sparsam med vattnet när du rengör din parkett. En god ide är att skaffa en microfibermopp som du bara fuktar och torka parketten med den. När golvet är riktigt smutsigt så kan du våttorka men vrid ut moppen noga och var sparsam med såpan. Använd aldrig ett surt rengöringsmedel eller ättika. 

 

 

6. Linoleum matta, ”linoleum” betyder linolja och det ör också huvudingrediensen i  linoleumgolv. Tallolja, träharts, korkmjöl och gjuteväv är andra saker som kan ingå i ett sådant golv. Detta är naturliga material och det fungerar därför bra att våttorka med såpa. Inte mycket såpa men såpa.  Är golvet nytt kan det ha en ytbehandling som kräver en annan typ av rengöringsmedel. Så för nya golv gäller – kolla tillverkarens skötselråd.  Ofta rekommenderas microfibermopp som används torr eller lätt fuktad. Har du en gammal matta och är osäker, känn på mattan, känns den stum med en hård yta – då är det troligen en plastmatta. Ger ytan vika en liten, smula när du känner med nageln i den – då är det troligen linoleum. Om mattan ger ifrån sig en lukt (lite sur) när du våttorkar den ja då är det med säkerhet linoleum. 

 

 

7. Klinkers och sten är mycket bra och tåliga golv som mår mycket bra av fet såpa. 1 msk / 10l skurvatten är ofta lagom. Moppar du klinkergolvet med en fet såpa som Västerbottenssåpa behöver du inte lika ofta olja med klinkerolja. Golvet kommer att hålla sig blankt och fint länge utan olja. 

 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar