Grön eller gul såpa, gulsåpa eller grönsåpa – vad är skillnaden?

Grön eller gul såpa, gulsåpa eller grönsåpa – vad är skillnaden?

Såpor i olika färger förvirrar men här ska vi reda ut vad som är vad!

Såpa kan man göra på i stort sett vilket fett som helst. Principen är att fett förtvålas med kaliumhydroxid och sedan kokas såpan tills dess att den är klar. Den glycerol som frigöres avlägsnas inte, till skillnad mot vad som görs vid tillverkning av tvål, vilket bidrar till att ge såpan en smidig konsistens.

Förr i tiden var det vanligt att man förtvålade animaliskt fett!

Det gav en mycket användbar såpa. Dessutom tog man på så vis tillvara på allt överskott, inget gick till spillo. En hållbar metod för självhushåll. Såpan blev lite mjölkig, animaliska fetter ger aldrig helt transparent såpa.

Gul såpa har också under lång tid framställts av tallolja, talloljan är en biprodukt från pappersmassaindustrin. Den bruna massan som luktar ”pappersbruk” renas och förtvålas. Den gen en gul, effektiv och lite ”vass” såpa. Den här såpan passar utmärkt för den vanliga städningen i t ex badrummet. Det är också ett återbruk som ger ett miljövänligt rengöringsmedel. Det man bör tänka på är att inte välja tallsåpa för att återfetta trä, den har nämligen inte de vårdande egenskaperna som t ex en linoljesåpa har. Det kommer sig av att den saknar överskottsfett. För den som är allergisk mot tall så bör man också tänka på att använda handskar då rester av harts / kåda kan finnas kvar i produkten.

Linoljesåpa är en gul såpa oftast lite dyrare, men med väldig bra för alla träprodukter. Linoljesåpan vårdar och återfettar trä på ett mycket bra sätt. Framställs genom förtvålning av linolja.

Ska man då använda grön eller gul såpa till altan?

Svaret är att man ska använda en överfettad såpa, så mycket fett som möjligt är grejen med att få en fin altan eller trätrall. Det man eftersträvar är en naturlig grånad och en sammetslen yta som inte drar till sig pollen, damm, gräs och löv. Vackert och lättstädat. Trallen blir av att såpas så som ett gammaldags skurgolv blir. 
Som du också kan läsa allt om här till höger är det mycket svårt att få tag på äkta grönsåpa idag. Risken är stor att det är en färgad såpa du har i din hand. Läs på etiketten, står det förtvålad hampolja är det äkta grönsåpa … om inte så är det något annat.

 

Här hittar du vår trallsåpa

 

Grönsåpa framställdes av olja från hampa (hampfrön – biprodukt från reptillverkning) vilket ger grön såpa.

När hampodling förbjöds i Sverige åren 1970–2005 blev en naturlig följd att grönsåpan försvann. Det fanns helt enkelt ingen olja att förtvåla. Eftersom att marknaden fortfarande fanns för grönsåpa har man sedan dess färgat gulsåpa grön. Den har den gröna färgen men saknar de vårdande egenskaper som riktigt grönsåpa hade. Så köper du grön såpa idag är chanserna goda att du köper färgad tallsåpa, du kan alltså lika gärna välja den gula tallsåpan så slipper du färgämnet. Färgad grönsåpa parfymeras också på annat sätt än den gula såpa för att skapa illusionen av riktig grönsåpa. Idag är det är lagligt för jordbrukare att odla vissa sorter av så kallad industrihampa med en THC-halt lägre än 0,2 procent, jag kan i dag inte hitta någon uppgift om att det finns någon som tillverkar riktigt grönsåpa i Sverige men kanske kommer den riktiga grönsåpan tillbaka en dag.

Foto: Wikipedia

Västerbottenssåpa är gul. Västerbottenssåpa framställs av majs/rapsolja – matolja som renas och förtvålas. Raps och majs är mycket lika linolja så Västerbottenssåpa har de vårdande egenskaperna som en linoljesåpa också har. Det finns alltså ett överskott av fett vilket gör det lätt att lösa fet smuts med fet såpa och så återfettar och vårdar den trägolv, möbler och allt annat trä.

Till Såpa

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar