Gå vidare till innehåll
  • 4.8
    5.295 verifierade recensioner
  • 151 335+ hushåll städar med Västerbottenssåpa
  • Fri frakt över 549 SEK
Sök efter produkter
Varukorg
0 artiklar

Hur du får vår / sommarskorna att se som nya ut igen!

Städtipset: Hur du får vår / sommarskorna att se som nya ut igen!

Dags att plocka fram vår / sommarskorna och om du nu inte var riktigt noga när du ställde undan dem så kan de kanske behöva lite kärlek för att bli snygga igen. I det här nyhetsbrevet ger vi dig en hel rad med miljövänliga tips för detta!

Ett litet obs, det här är tips för att rädda dina skor som slitits och inte längre är fina. Har du nya och väldigt dyra skor som behöver omvårdnad bör du kontakta butiken där du köpt dem.

De här tipsen är alltså: “rädda skorna istället för att slänga” Inte skovård för exklusiva skor.

 

Före och efter Bakkappa – efter och till höger. Steg ett är att bli av med all fet smuts.

 

Det här behöver du:

* Såpa av överfettad typ
* Nagelborste, gärna med naturfiber
* Trasa
* Bikarbonat
* Vinäger
* Papper / tidning att täcka underlaget med Såpskura skon
* Produkterna finns att köpa här

 

1. Såpskura Börja med att ta bort all fet smuts så som asfaltsfläckar.

Det gör du enklast genom att använda en liten borste, här änvänder vi en liten nagelborste med naturfiber som inte skadar skon och Västerbottenssåpa.
Går det inte med vilken såpa som helst?
-Nästan!

-Det måste vara en överfettad såpa så som linoljesåpa eller Västerbottenssåpa, det är nämligen fettet i såpan som läser den svåra smutsen som innehåller fett som asfalt faktiskt gör.
Använd ljummet vatten och såpa på borsten och gnugga noga i alla skarvar och speciellt på fläckarna. Torka med fuktad trasa.

Rengöra vita skor, detta behöver du

 2. Torka av allt skum med en fuktad trasa.

 

Torka av vita skor med såpa

3. Ta ett vanligt suddgummi, skolsudd.
Är sulan vit ska du absolut välja ett vitt sudd. Har du fläckar kvar på plast och gummidelar så går du över dem med suddet nu.

4. Missfärgade textildelar.

Har du delar av skon i textil som inte blivit helt rena av såpan, då är det dags för bikarbonatet. OBS! Bikarbonatet har en blekande effekt! Det här ska du inte göra på mörka eller färgade skor då bikarbonatet kan bleka tyget. På vita skor – Lägg på rejält med bikarbonat, vi använde en tesked.

Bikarbonat till vita skor

– Badda sedan med vinäger, det kommer att börja bubbla! Se bild.

Bikarbonat och vinäger påvita skor

– Låt skorna torka med bikarbonatet på! När skon är helt torr kan du borsta av dem eller ta med dem ut och slå dem mor varandra. Bikarbonat och smuts kommer då att släppa, och “damma av” skon. – Är skon väldigt fuktig och vill tappa formen, gör då bollar av tidningspapper och fyll skon, låt torka med papper i skon.

5. Dags för skosnörena.

skosnören renovering

 

Få snören vita igen Nu är det dags för skosnörena. VITA skosnören, för som vi nämnt tidigare har bikarbonat en blekande effekt. – Lägg skosnörena i en skål med höga kanter. – Slå på ljummet vatten.

Skosnören blir vita igen

– Slå i en skvätt vinäger. (beror på hur mycket vatten du har men ett par matskedar i en skål som den på bilden ca3,5dl vatten + 3msk vinäger) – Lägg därefter i bikarbonat. Börja med en tesked, se så att det inte bubblar över. Behövs mer tag en tesked extra. Det ska bubbla rejält en stund.

Bikarbonat och vinäger påvita skor

– Låt skosnörena ligga i blandningen i minst en timme. – Häng snörena på tork, utan att skölja av dem. – När de torkat så skakar du av dem kraftigt, utomhus och de är som nya igen!

EXTRA TIPS

Om innersulan är helt nedtrampad och förstörd – byt ut mot nya.
Om skon luktar illa, fukta ett hushållspapper med ättika och låt ligga i skon över natten.
Om skon tappat formen, gör bollar av tidningspapper och fyll skon när den är fuktig. Knyt skon och låt torka med papper i skon.
Allmänt ofräsch insida av sko – lägg en till två msk bikarbonat i skon, skaka runt och låt ligga över natten. Slå ut bikarbonatet på morgonen efter och skon känns genast mycket fräschare.
En sista utväg är att köra skorna i tvättmaskinen MEN detta är på egen risk och ska bara göras när “allt hopp är ute” om att få skon ren på annat sätt. Det är stor risk att skorna förstörs om de tvättas i maskin.

 

Bilder – efter & före

Vita-skor-blir-vita-igen

 

Vita skor efter att de såpskurats

Riktigt allt går inte att få bort men som ni ser, det mesta är borta och skon är betydligt finare än innan. Rena nötskador, där färgen är avskavd går inte att tvätta bort.

Tack för att du tagit dig tid att läsa den här bloggen!
Den är skriven av Västerbottenssåpa, Sara Idenfors.

Alla produkter är miljövänliga och finns att beställa på www.vasterbottenssapa.se

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar