Hur gör man en höststädning? Guide, steg för steg.

Här är en steg-för-steg-guide för höststädning som hjälper dig att förbereda ditt hem inför den kommande vintern.

 

 

Planera din höststädning


- Gör en checklista: Skriv ner de viktigaste uppgifterna du vill få gjorda. Dela upp städningen i olika områden: inomhus, utomhus, och förvaring. Det här beror mycket på hur du bor. Ett hus kräver mer tid och omsorg än en lägenhet. Och du behöver inte göra allt på listan nedan, ta de punkter som är relevanta och dela gärna upp jobbet. Att göra allt på en gång blir allt för tungt. 
Är ni flera i famlijen är det en bra ide att hjälpas åt och ansvara för varsina punkter. 

- Prioritera: Bestäm vilka områden som behöver mest uppmärksamhet, t.ex. ställen du inte rengjort under sommaren eller platser som kräver extra arbete inför vintern.

 

Rensa och organisera förvaring

 

- Säsongsbyte i garderoben. Packa undan sommarkläder och ta fram höst- och vinterplagg. Se till att förvara kläderna på ett sätt som skyddar dem mot fukt och skadedjur.

- Häng inte undan smutsiga och trasiga kläder. Tvätta och laga innan du hänger undan. Det tar lite tid men är något som både du och miljön/klimatet tjänar på. 

- Rensa förråden: Gå igenom förrådet och organisera det inför vintern. Se till att ha utrymme för och ställ fram, eventuella vinterartiklar som snöskyfflar, snövagga, snökvast eller vinterdäck. 

- Rengör ventilationsgaller: Rengör luftintag och ventilationsgaller, speciellt om du förbereder dig för att använda värmesystemet mer.
- Rengör lampor och ljuskällor. Dammiga lampor ger mindre ljus, vilket inte är optimalt när dagarna blir kortare. 

 

Kontrollera värmesystemet


- Rensa element: Dammsug elementen och se till att de är fria från damm för bättre värmefördelning.

- Serva värmepump eller panna: Om du har en värmepump eller panna är det bra att göra en genomgång och underhåll innan vintern börjar. Service du kan göra själv finns beskriven i instruktionsboken. Övrig service ska göras av en fackperson.

- Eldar du med ved? Se då till att sotaren varit på besök enligt det intervall som gäller för din bostad. Töm askan, putsa kaminglas och svärta gjutjärn. 

- Har du inte löst frågan om veden är det hög tid nu. 

 

Ta hand om utomhusytor


-Rensa takränno. Se till att rensa bort löv och smuts från takrännorna så att regnvattnet kan rinna undan ordentligt.

- Skydda utemöbler: Rengör och täck över eller förvara utemöbler inomhus för att skydda dem mot vintervädret. Att såpskura utemöblerna är en god ide. Spill och smuts från sommaren sätter sig lätt och blir en grogrund för mögel och ohyra under vintern. Krukor och trädgårdsredskap mår också bra av en såpskurning inför vintern.

- Krattning och trädgårdsarbete: Kratta bort löv från gräsmattan och rensa rabatter. Om du har en trädgård, se till att klippa ner perenner och förbereda växterna för vintern. Lämna inte sådant som möss och andra skadedjur kan kalasa på under vintern. Ju mindre mat skadedjuren har desto mindre dras de till din bostad. 

- Såpskura trallen för att minska risken för att mögel och alger får fäste under vintern. Rena ytor angrips inte lika lätt av ohyra.

 

Rengör fönster och fönsterkarmar


- Fönstertvätt: Fönstren blir ofta smutsiga under sommaren. Tvätta dem både in- och utvändigt för att släppa in mer ljus under de mörkare månaderna. Fönsterputs från Västerbottenssåpa gör det arbetet snabbt och lätt. 


Damma och rengör grundligt


- Damma tak, väggar och lampor: Damm kan samlas överallt under sommaren. Använd en dammvippa eller mikrofiberduk för att damma av höga ytor. Vädra och dammsug efter att du har dammat.

- Tvätta mattor. Har du mattor som inte ryms i tvättmaskinen så se till att tvätta dem utomhus med såpa och vattenslang nu innan vintern kommer.

 

Gör en grundlig golvrengöring


- Dammsug och moppa golven: Ge alla golv en ordentlig dammsugning och våttorkning.

- Rengör under möbler: Höststädningen är ett bra tillfälle att dammsuga under soffor, sängar och andra stora möbler. Gör du en grundlig städning nu till hösten så klarar du dig hela vägen fram till den stora julstädningen.

 

Rengör köket grundligt

 


- Kyl och frys: Passa på att avfrosta frysen om det behövs och rengör både kyl och frys invändigt. Se till att använda oparfymerad såpa till detta och allt annat där du förvarar eller hanterar mat.

- Rengör köksfläkt och ugn: Fläkten och ugnen kan bli smutsiga under året. Rengör filtret och ugnens insida noggrant.

- Gå igenom skafferiet: Kolla efter gamla eller utgångna matvaror och rensa bort dem. Torka av hyllorna och organisera maten på nytt.

 

Vårda möbler och textilier

 

- Dammsug stoppade möbler: Använd möbelmunstycket på dammsugaren för att rengöra soffor, fåtöljer och andra stoppade möbler.

- Tvätta gardiner och textilier: Tvätta gardiner, kuddar och filtar för att fräscha upp hemmet inför hösten.

 

Kontrollera dörrar och fönster


- Täta fönster och dörrar: Se över tätningslisterna runt fönster och dörrar för att säkerställa att de håller tätt inför vintern. Detta hjälper också till att minska värmeförlust.

- Sätt upp fönstervadd om det behövs, gäller gamla hus. Om du har äldre fönster, överväg att sätta upp fönstervadd för extra isolering.

 

Slutligen, dekorer inför hösten


- När städningen är klar, kan du lägga till lite höststämning genom att dekorera med värmeljus, kuddar i höstfärger och kanske några pumpor eller lövdekorationer.


Med denna steg-för-steg-guide blir höststädningen enklare och du får ett fräscht och varmt hem inför de kommande kalla månaderna.
___________________________________________________

Frågor och svar


1. Vilka är de viktigaste punkterna för en höststädning?
Svar: Se över värmesystem och röja undan för att undvika skadedjur är vad många anser det viktigaste. 

2. Varför möglar mina utemöbler under vintern?
Svar: Det är fukt och grogrund för mögel som gör detta. Såpskura dina trädgårdsmöbler på hösten och förvara dem torrt för att undvika mögel. Har du fukt i ditt förråd, rengör dynor och förvara dem i en tillsluten plastsäck för att undvika mögel. 

3. Vad kan jag göra för att förbereda mitt värmesystem?
Svar: Se över det och se till att det är servat, dammat och rengjort.

 

Rengör ditt hus med produkter från Västerbottenssåpa.
Beställ här.

Tillbaka till blogg