Hur man använder fast och flytande såpa

 

Förr hade all såpa fast form

Den flytande varianten är en modern företeelse

 

Såpan hade fast form, den var  så tjock att den packades och såldes i paket så som smör säljs i butikerna idag. Vår fasta såpa är just så. När du ska köpa en fast såpa se då till att välja en såpa som är just fast. Får du en kladdig såpa som är lite mer som filmjölk i konsistensen så är det inte den gamla varianten du har framför dig. Man förvarade den fasta såpan i endra sitt paket eller i en emaljerad “bytta”. Denna fanns i nästan vart hem förr.

 

 

När och hur använder man fast såpa?

 

1 När du ska rengöra lodräta ytor
–  Ta en klick på en ecofiberduk eller svamp, fukta lätt och jobba upp ett tjockt skum. Det kommer sitta kvar och inte likt städspray rinna av. Låt verka, torka sedan av med fuktad trasa. Duschväggar kan du spola av.

 

2 Ugnen
– Gör som ovan. Ställ sedan in ett ugnsfast kärl med vatten. Sätt på ugnen så att vattnet förångas. Låt svalna och torka sedan ur. Använd ecofiberduk om det behövs.

 

3 Kakelfogar
– Tag en klick fast såpa på skurborsten. Skrubba och torka av.

 

4 Rostfri diskbänk
– Tag en klick på ecofiberduk eller svamp. Fukta, gnugga, spola rent och torka av.

 

 

5  Fläckborttagning.
– Tag en klick fast såpa på en lagom hård borste eller ecofiberduk. Ecofiberduken fungerar bra till grova kläder som ytterkläder och arbetskläder medan en tvättborste är bättre till andra, dinare material. Fukta och skrubba fläcken. Tvätta som vanligt enl tvättråd i maskin. Fungerar extra bra på feta fläckar.

 

 

 

6 Gjutjärn 
– Gjutjärn ska aldrig avfettas. Säkert har du hört att man inte får anväda diskmedel på gjutjärn. Det stämmer! Men en fet såpa är en helt annan sak. När du har en bränd gryta eller panna av gjutjärn kan du använda fast, överfettad såpa samt en gammaldags disktvaga i risrot. Det är synnerligen effektivt och skadar inte gjutjärnet.

 

 

7 Skura mattor
– En klick såpa på skurborsten och sedan är det bara att skura.

 

 

8 Grillgaller – om detta finns det en helt egen blogg.  Klicka här för att komma till den.

 

 

 

Självklart finns det många, många andra tips för användning av fast såpa. Detta är bara nåra exempel.

 

9 Skurhinken
Nej, då är det mycket snabbare att använda flytande såpa som omgående löser sig i skurvattnet.
Sjölvklart går det att lösa upp såpan och använda den i skurhinken men då måste du förbereda dig på att det kommer att ta ett par minuter innan den fasta såpan löst sig i varmt vatten.

 

10 WC-rent
Nej, då är det mycket snabbare att använda flytande såpa som omgående löser sig i toalettstolen. Använd flytande såpa istället för starka wc-rengörare. Det fungerar lika bra och är snällare både mot dig och miljön.  Använd en basisk lverfettad såpa till detta. All smuts som kommer från växt eller djurriket tas enklast bort med en basisk produkt. En såpa som innehåller lite såpa och mycket vatten fungerar därför inte lika bra här som en kraftig såpa.


Butiken Västerbottenssåpa

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar