Hur rengör man svårt brända gjutjärnspannor och kastruller?

Idag ska vi dela med oss av några enkla tips för att rengöra svårdiskade och hårt brända pannor och kastruller, särskilt för er som har övergått till gamla gjutjärnsalternativ. Vi vet att det kan vara en utmaning när maten fastnar och det ser ut som på bilden ovan. Här är vad du kan göra:

Senast redigerad den 8 maj 2024

 

 

 

Idag tänkte vi tipsa lite om hur man lätt rengör svårdiskade, hårt brända pannor och kastruller.

Fler och fler har dessutom övergivit non-stick och teflon efter flertalet larm om gift som faller ur dessa beläggningar till fördel för gammeldags gjutjärn. Ni som använder gjutjärn vet att det faktiskt är lätt hänt att det bränner fast och ser ut som på bilden ovan efter att man som här stekt kyckling. 

 

Gör såhär:

  • Ställ pannan i diskhon, tag en klick fast VästerbottensSåpa (vi använder alltid originalvarianten till att diska pannor) samt en diskborste i naturmaterial,  till grytor & pannor.
  • Fyll på med lite varmt vatten och skrubba sedan med diskborsten. Det här är lättare än vad du tror!
  • Skölj sedan noga med ljummet vatten.
Man kan förstås nöja sig här MEN vill man att pannan ska hålla länge så gör du nu följande: 

 

Ställ tillbaka pannan på plattan, sätt plattan på hög värme, droppa i några droppar neutral matolja. Ta pannan av plattan och torka snabbt ur den heta pannan med ett hushållspapper. Pannan kommer INTE att rosta i grytskåpet, inte heller kommer det att lika lätt bränna fast vid nästa stekning!

Min morfar som var en mycket klok man och god matlagare (även den som lärde mig att koka såpa) sade alltid: ”När din första dotter gifter sig är stekpannan ”instek’t” och klar att börja användas”

  

En kastrull med t.ex fastbrända makaroner kan rengöras på samma sätt men ibland kan det med kastruller vara enklare att göra såhär:

  • Fyll vatten i kastrullen
  • Tillsätt fast Original Västerbottenssåpa 
  • Rör om kraftigt, skrapa gärna lite i botten med en sked om det finns mycket bränd mat kvar.
  • Låt stå över natten och diska sedan ur med diskborste och mer såpa.
  • Skölj och torka noga.

 

Lycka till med era pannor och kastruller!

 

//Sara Idenfors

 

__________________________________________________________________________

Frågor och Svar

 

- Vilka redskap och medel rekommenderas för att rengöra brända pannor och kastruller?
För att rengöra brända pannor och kastruller, använd en klick fast VästerbottensSåpa och en diskborste av naturmaterial. Dessa är effektiva och naturliga redskap för att få bort envis smuts.

 

- Hur ska man använda diskborste för att rengöra pannor och kastruller?
Ställ pannan eller kastrullen i diskhon, applicera såpa och varmt vatten, och skrubba sedan med borsten. Det är enklare än vad du kanske tror!

 

- Vad är det rekommenderade steget för att förlänga pannans livslängd och förhindra framtida bränningar?
Efter att du har rengjort pannan eller kastrullen, sätt den på hög värme och tillsätt några droppar neutral matolja. Ta sedan bort från värmen och torka ur den varma pannan eller kastrullen snabbt med ett hushållspapper för att förhindra rost och framtida fastbränningar.

 

- Hur kan man rengöra en kastrull med fastbrända matrester?
Fyll kastrullen med vatten, tillsätt fast Original VästerbottensSåpa, och rör om kraftigt. Låt det stå över natten och diska sedan ur kastrullen med en diskborste och mer såpa innan du sköljer och torkar den noga.

 

- Vad är det traditionella rådet som morfar delade om stekpannan?
Morfar brukade säga att när din första dotter gifter sig är stekpannan "instekt" och redo att användas. Det är ett traditionellt råd för att börja använda en ny stekpanna.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar