Hur städar man i en kyrka?

Vi fick äran att följa med Anette på hennes städäventyr i Vilhelmina kyrka. Det är en speciell och spännande uppgift som kräver varsamhet och kunskap om historiska miljöer. Anette delar med sig av viktiga insikter om att städa kyrkan, använda skonsamma rengöringsmetoder och välja rätt verktyg för jobbet.

Senast redigerad den 7 maj 2024

Vi har haft den äran att få följa med Anette som städar i kyrkan i Vilhelmina.

Spännande och ganska annorlunda städning. I den här bloggen får ni se lite från vår “prao” och så får ni förstås ta del av en del av Anettes klokskaper.

Det här är Anette som ansvarar för städningen av bland annat kyrkan i Vilhelmina.


Anette berättar för oss att ansvaret för den kyrkliga fastighetsförvaltningen och vården av inventarierna ligger på respektive församling, så det gäller att vara både varsam, påläst och noga med städningen i en så speciell byggnad som en kyrka.
Kraven på städningen av en kyrka är extra speciella med tanke på att det är få byggnader som är så gamla som kyrkor ofta är och som fortfarande används för sitt ursprungliga ändamål.


Anette påpekar att kyrkan inte bara är kyrka utan också en viktig historisk miljö där lokala hantverkare och konstnärers verk spelar en stor roll i bevarandet av traktens historia. Även om förvaltningen av kyrkorna sköts av församlingen själv så lyder man under t ex kulturminneslagen.

 

Man måste vara mycket försiktig när man städar en kyrka.

Det är inte som i andra offentliga lokaler där man målar om när det behövs. Man måste tänka på att använda skonsamma rengöringsmedel i måttliga till små mängder. Man kan heller inte gå för hårt fram, man måste använda mjuka borstar och trasor och ta hänsyn till målade och känsliga ytor. Kyrkor som har medeltida altarskåp eller andra mycket gamla utsmyckningar ska rengöras / städas av en konservator. – Ja, så noga är det faktiskt, berättar Anette.

Städa skonsamt i kyrkan såpa västerbottenssåpa specialborste

 

Anette använder en mycket, mycket mjuk borste av gethår till de målade listerna och kyrkans magnifika takkronor. Ett extra långt, teleskopiskt skaft är bra att ha här.

Specialstädning kyrkor västerbottenssåpa

Skaftet är tillverkat av aluminium för att det ska vara lätt. Skaftet kan faktiskt göras 4m 10cm som längst. Med en speciell led kan man också vinkla den borste som sätts på skaftet så att man kan nå lister och krön. Den här borsten är avsedd för att nå att damma känsliga ytor högt upp. Den är tillverkad av extra mjukt gethår.

 

Spindelvävsborste Västerbottenssåpa
Bilden ovan till vänster visar en speciell borste i naturfiber avsedd för att avlägsna spindelväv. Den kan behövas där spindelväv kan gömma sig, t ex bakom rör eller i hörn.
Den högra bilden …. – Ja här har vi helt enkelt “snokat” i Anettes städförråd. Skonsamt, mjukt och naturligt är temat!

 

specialborste Västerbottenssåpa

Fler bilder från “prao-dagen”

Städning i kyrkan i Vilhelmina , Västerbottenssåpa Städning i kyrkan i Vilhelmina , Västerbottenssåpa

“Vaktis” Benny samt städ och kyrko-proffset Anette Nilsson

Städning i kyrkan i Vilhelmina , Västerbottenssåpa Städning i kyrkan i Vilhelmina , Västerbottenssåpa

Om Vilhelmina Kyrka

Vilhelminas fina kyrka

Om Vilhelmina kyrka Vilhelmina Kyrka uppfördes i nyklassisk stil 1835–1840 efter ritningar av Axel Almfelt och är byggd i trä, här finns alltså inga kalkmålningar att bevara, däremot är väggarna och kyrkbänkarna utsmyckade med imponerande marmoreringsmålningar. En intressant del i kyrkobyggets historia är att när kyrkan byggdes skulle varje byalag i församlingen bidra med ett antal dagsverken och en viss mängd sågat virke. Till exempel tillverkade Nästansjö byamän broräckets järnsmide av myrmalm och kyrkportens tätning är faktiskt av björnpäls. Kyrkans invigdes 1840 och rymde då 900 personer men efter en ombyggnation är kyrkan idag mer ändamålsenlig men har färre platser. Idag rymmer kyrkan 500 personer.

Tusen tack för att vi fick följa med och städa i kyrkan!


ERBJUDANDE Fri FRAKT när du beställer något av paketen nedan!

 

Februaripaketen med såpa och panelborste från Irishantverk ger dig fri frakt på hela ordern avsett vikt eller ordervärde. Beställ paketet med en vanlig panelborste eller grov borste och använd kod: februari i kassan så dras 55kr motsvarande fraktkostnaden av.

_________________________________________________________________________

 Frågor och Svar

 

- Vilka speciella krav finns det på städning av en kyrka jämfört med andra offentliga lokaler?
Städningen av en kyrka kräver extra varsamhet på grund av dess historiska och känsliga natur, och man måste använda skonsamma rengöringsmetoder och verktyg.

 

- Vilken typ av borste används för att skura målade lister och takkronor i kyrkan?
Anette använder en mycket mjuk borste av gethår, som är speciellt utformad för att skonsamt rengöra känsliga ytor.

 

- Vad är en spindelvävsborste och varför är den användbar vid städning av kyrkor?
En spindelvävsborste är en borste i naturfiber som är avsedd för att avlägsna spindelväv, vilket är vanligt i kyrkorum där spindlar kan gömma sig.

 

- Vilken historia har Vilhelmina kyrka och vilka unika detaljer finns i dess konstruktion?
Vilhelmina kyrka uppfördes i nyklassisk stil på 1830-talet och har imponerande marmoreringsmålningar på väggarna och kyrkbänkarna. Kyrkan har också unika detaljer som björnpäls för tätning av kyrkporten och ett broräcke av järnsmide från Nästansjö byamän.

 

- Vilket erbjudande finns tillgängligt för beställningar av februaripaketen med såpa och panelborste från Irishantverk?
Fri frakt erbjuds för hela ordern när man beställer februaripaketen med en vanlig panelborste eller grov borste och använder koden "februari" i kassan.


För att bäst rengöra en kyrka rekommenderar vi alltså gärna Västerbottenssåpa Startpaket och Fönsterputs för glas och speglar. Hitta en borste som passar bäst ditt golv och behov!

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar